MODERNITZACIÓ DEL PORT VELL
La nova llotja de pescadors s’obre després de més de 30 anys d’espera
Ara s’està enderrocant l’antic edifici i, un cop urbanitzada la zona, serà accessible al públic a l’octubre, després de celebrar-se la Copa Amèrica de vela, segons Lluís Salvadó, president del Port.
El patró major de la Confraria de Pescadors de Barcelona, José Manuel Juárez, es passejava ahir ufà per les noves instal·lacions. Fa només una setmana que es van traslladar aquí. A escassos metres, les màquines feien caure a mossegades el lloc que els ha acollit durant dècades. El Port Vell va inaugurar ahir oficialment la llotja de pescadors, a peu de la visible Torre del Rellotge (1904), després de més de tres dècades d’espera.
Va ser el mateix Juárez qui va voler fer memòria de les tribulacions viscudes fins a aconseguir obrir el magnífic edifici del Moll de Pescadors. "Són 33 anys de projectes grans i petits, de possibles mudances on no volíem, com la bocana, de cinc presidents del port diferents", va recordar. L’últim de tots aquests presidents, Lluís Salvadó, va destacar que la nova llotja s’obrirà a la ciutadania just després que s’hagi disputat la competició de la Copa Amèrica de vela, a finals d’octubre.
Un restaurant al recinte
"Estem demolint les antigues instal·lacions. Després hi farem una urbanització provisional i després de la Copa serà accessible", va assegurar. Una altra de les fites serà l’obertura d’un restaurant a la part superior de la nova llotja, obra del despatx d’arquitectes de Carlos Ferrater. La seva filla Lucía va ser ahir a l’acte. El restaurant estarà vinculat al món de la pesca i també hi haurà un bar a peu de carrer. En total, es tracta d’un edifici molt diàfan de 3.233 metres quadrats de dues plantes. Té una rampa d’accés de 140 metres que permet separar l’activitat dels pescadors de la del públic.
Perquè una de les virtuts del projecte, amb un cost d’uns nou milions d’euros, és que els curiosos puguin veure la subhasta de peix en directe a partir de la tardor. Una terrassa que recorre tot el perímetre del cub facilita igualment observar com atraca algun dels 23 vaixells de la confraria barcelonina, com descarreguen el producte i el distribueixen a les caixes per a la seva comercialització. Ahir dos enormes camions esperaven aquestes operacions per emportar-se el peix blau capturat poc després de les 10 del matí.
"Volem que qualsevol barceloní pugui disfrutar d’una subhasta i que això permeti que sigui una activitat sostenible i perdurable en el temps", explicava el patró Juárez als assistents mostrant també les vistes del Port Vell. "Hem hagut de complir tota mena de normatives: sanitàries, urbanístiques i de pesca. Moltes vegades m’he sentit sol en les negociacions, perquè ho feia amb gent amb molts estudis i jo vaig deixar l’escola als 11 anys sense saber ni l’abecedari", va confessar.
"Cal mimar-lo"
El patró de la confraria va insistir que aquest és "l’únic sector primari que hi ha a Barcelona", per la qual cosa "cal mimar-lo". I va reclamar a continuació demanar que la gent consumeixi "molt peix" i que els restaurants el comprin als professionals que treballen a la capital catalana, que ara són un total de 156. "Si no transmetem que es pot viure de la pesca, es devaluarà i no hi entraran els joves. Hi ha viabilitat, tenim l’eina amb aquesta nova llotja i els caladors cada dia estan millor", va descriure Juárez.
Al costat d’ell somreia el director del Port Vell, David Pino, que va arrencar amb una broma cap a aquests professionals: "Els pescadors sou complicats, no se us entén del tot i voleu que tot ho pagui el port". Pino, que va encaixar que ha sigut un projecte massa llarg, va afirmar que era "un dia molt emocionant" perquè s’aconseguia "dur a terme el primer pas per canviar el Moll de Pescadors i ajudar que la gent entengui el mar, que és part de la nostra vida".
El director general de Política Marítima i Pesca Sostenible de la Generalitat, Sergi Tudela, biòleg de formació, va proclamar que, amb la nova llotja, "el port de pescadors de Barcelona entra al segle XXI" i va advertir que era necessària la "dignificació i visibilització d’aquesta activitat d’economia blava". "Hi ha una bretxa entre el món marítim i el món urbà, i això serveix per reduir-la", va dir.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Tres hores que van canviar el Barça
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia