BARCELONEJANT

Viatges exprés als 80 i 90

El catàleg retro inclou el Delorean de ‘Retorn al futur’ i un bus escolar americà

¿La màquina estrella? La de ganxo de tota la vida. La lloguen cada setmana

Viatges exprés als 80 i 90
5
Es llegeix en minuts
Ana Sánchez
Ana Sánchez

Periodista

ver +

Et quedes una bona estona amb la boca oberta. La mateixa cara d’esglai que quan se li va escapar la teta a Sabrina. T’entra així de sobte un acalorament vintage. Ara mateix fins i tot acceptaries pop com a animal de companyia. Tanques els ulls com quan intentaves veure el Canal+ codificat. ¿Això és...? Sí, sí, ja ve a buscar-te un jeep de Jurassic Park. Només falta Jordi Hurtado recordant-te la seva infància entre dinosaures. Acabaràs en un cau retro amagat per Viladecans entre arcades, pinballs, gremlins i cotxes clàssics. Tenen tres locals plens d’attrezzo dels 80 i 90. Pàrquings amb cotxes fantàstics que parlen i fins i tot una nau espacial de Star wars a escala real.

José Rico (CEO de Retro Experience BCN) i Renato Manduzio (Logística), amb un ‘jeep’ de ‘Parc Juràssic’. | ZOWY VOETEN /

.

Aquesta gent et posa la nostàlgia de punta en menys del que es triga a dir "Chanquete ha muerto". Retro Experience BCN, es diu aquesta màquina del temps vintage. "Si existeix, ho tenim", garanteixen a Instagram. Lloguen cotxes clàssics pinballs, arcades, tot tipus de recreatives jukebox, radiocassets XXL. Tot el que un exnen d’EGB pugui desitjar: des d’un Conecta 4 gegant fins a un Segway tunejat a l’estil Vespa o l’ET mateix. El catàleg retro inclou el Delorean de Retorn al futur, l’Ecto-1 dels Caçafantasmes, fins i tot un bus escolar americà de 13 metres i l’X-Wing de Star wars a escala 1:1 ("això no ho té ningú a Europa", garanteixen). En total, més de 300 articles amb què flipar en colors, com es feia en els anys 80 i 90. "És la millor feina del món –somriu el José–. I a sobre ens paguen".

José Rico vindria a ser el MacGyver del vintage: ressuscita tots els articles retro que li posin per davant. És el propietari i CEO de Retro Experience. 43 anys. En fa 25 que rescata articles de col·lecció. Té una bici BMX fins i tot al dormitori. Això seu és "Diògenes de la bona", que diu ell. "Veig una peça i dic: no pot destruir-se, he d’aconseguir-la i guardar-la per a futures generacions", riu. Ha arribat a comprar un gnom gegant de 14 metres.

Als 20 anys va restaurar el seu primer clàssic, un Mini Cooper. Des d’aleshores, deuen haver passat per les seves mans un miler de cotxes. S’ha dedicat a l’automoció més d’una dècada. Fins que se li va escapar de les mans la Diògenes vintage. Ara ha de repartir la seva col·lecció retro en tres naus entre Viladecans i Castelldefels, a més de diversos pàrquings.

Per un moment fins i tot se t’oblida la nova cançó de l’estiu de Leticia Sabater. Et poses més nerviosa que quan feies un test de la SuperPop. No saps per on començar. Tant jugues un Tetris que fas un futbolí, pedales amb una Capri Cobra com si estiguessis a Stranger things o postureges al volant d’època d’un Volkswagen Karmann Ghia de 1959. Està just al costat d’un Fórmula 3 del 82. "Se’n van fer només 15 unitats a Espanya –detalla el José– i van córrer el Gran Premi entre el 82 i el 84. Aquesta és l’única unitat que queda viva".

"Aquesta és la nau que vol venir la gent a veure", explica el José. La de Viladecans. "És on hi ha una mica més de varietat". Cada dia rep almenys una desena de missatges per visitar-la. "Això no és un museu –s’encongeix d’espatlles–. És un local privat on organitzem esdeveniments i ens serveix de magatzem". Però aquesta és la idea: arribar a tenir una nau gran en la qual unir tota la col·lecció. "I allà muntar-ho tot bé, com una exposició –avança–. Llavors potser fem jornades de portes obertes".

Un gremlin dels dolents et mira intimidador sobre una Vespa del 72. D’un cop d’ull es veuen les jukebox, els pinballs, una combinació lluent. És el que més es lloga: les furgos. Mira, aquí segueix el Curro tan somrient que al 92. Hi ha teles de cul i arcades que encara van amb pessetes. "Aquesta ens la demanen molt en els esdeveniments". El José assenyala una recreativa que es diu Mighty Wizards. Dispares a monstres amb una metralladora de boles de ping-pong. Molt alliberador. L’haurien de demanar al Congrés.

¿La màquina estrella? La de ganxo de tota la vida. "La lloguem cada setmana –assegura el José–. A la gent li encanta". Ells donen opció que els premis no s’escorrin de la minigrua en l’últim moment. "És una màquina de recaptació –revela el col·leccionista– i està dissenyada perquè l’amo guanyi diners". La seva es pot programar (hi ha tres nivells de dificultat a elegir).

Esdeveniments ‘vintage’

Fan sessions retro de fotos, videoclips, anuncis, esdeveniments, exposicions. Molta promo de marca i molt músic de reggaeton. El seu Delorean ha cremat goma per a una col·laboració de Quevedo i Soge Culebra. ¿El més estrany que els han demanat? "Pel·lícules porno dins de les furgonetes. I no una vegada –afirma el José–. Em pagaven bastant, però vaig dir que no. Després imaginaria sempre allà... –riu–. Que no, que no".

¿Que quant costa viatjar al passat? Lloguen arcades (24 hores) des de 250 €. El cotxe de pel·lícula més car és el DeLorean de Retorn al futur. "És del que menys unitats hi ha a Espanya –justifica el José–. Que jo sàpiga, només n’hi ha vuit". Una sessió de dues o tres hores et pot sortir per 500 euros.

Notícies relacionades

També reparen pinballs, arcades i tota mena de màquines recreatives. L’hi demanaven molt els seguidors. Tenen un tècnic especialitzat. "Cada setmana ens arriba una màquina diferent per reparar –detalla el José– i no n’agafem més perquè no volem saturar-nos. És una bogeria", confessa.

No dona xifres de negoci, per molt que li insisteixis. "No m’agrada parlar de diners perquè això és un hobby", riu. "És un hobby que et dona diners per poder viure". ¿Es guanya bé la vida amb la nostàlgia? "La gent paga bé", respon. Cada vegada està més de moda. Tot i que cal picar molta pedra, assegura. "Això té una feina darrere que ningú s’imagina", diu. "Si t’ensenyés el meu compte bancari com està... Tot el que veus aquí és reinversió". Al final, confessa, això se t’escapa una mica de les mans. n