L’Hospitalet impulsa a Santa Eulàlia el seu primer gran eix verd

Les obres tenen un pressupost base de més de 2,6 milions d’euros. Els primers treballs es faran a la plaça de les Palmeres, el principal projecte del futur passadís verd.

L’Hospitalet impulsa a Santa Eulàlia el seu primer gran eix verd

Àlex Rebollo

3
Es llegeix en minuts
Àlex Rebollo
Àlex Rebollo

Periodista

ver +

L’Ajuntament de l’Hospitalet de Llobregat planeja crear un primer gran eix verd al barri de Santa Eulàlia. Fa unes setmanes, el consistori va treure a licitació les obres per començar a desenvolupar un corredor arbori que ha de connectar el parc de la Torrassa amb la plaça Europa –un passeig d’uns 15 minuts a peu–. Precisament, la massificació de la ciutat és un dels principals problemes destacats pels veïns de l’Hospitalet en tots els baròmetres municipals que l’Ajuntament publica cada any.

La falta de verd i l’alta densitat poblacional són alguns dels mals endèmics de la segona ciutat de Catalunya. Dues condicions heretades del desenvolupisme franquista, que tampoc no s’han arribat a resoldre des de la tornada de la democràcia i que han mostrant la seva pitjor cara durant el confinament per la pandèmia de la covid, quan els veïns d’alguns dels barris més densos de la Unió Europea es van veure obligats a mantenir-se en vivendes sense gaire espai i, quan podien sortir, a passejar per carrers més aviat estrets i sense gaire verd.

Dos anys de retard

De fet, la idea de l’eix verd de Santa Eulàlia respon als objectius marcats en el Pacte de Ciutat, que partits polítics i entitats de la ciutat van firmar el novembre del 2020, transcorreguts els primers mesos de la pandèmia. Amb gairebé dos anys de retard respecte a la previsió inicial de l’inici de les obres, l’Ajuntament espera ara poder adjudicar els treballs per remodelar la plaça de les Palmeres, el principal projecte d’aquest passadís verd i sobre el qual pivotaran els altres treballs. Uns treballs amb un pressupost base de més de 2,6 milions d’euros i per als quals el termini per presentar ofertes s’acaba avui.

"Aquesta actuació forma part d’una estratègia urbana a més escala que vol vertebrar el barri de Santa Eulàlia entorn d’un corredor verd des del parc de la Torrassa fins a la plaça d’Europa", diuen fonts municipals a aquest diari. Així, la iniciativa s’acompanyarà d’un pla d’usos de l’espai públic que "respongui a les necessitats ciutadanes i unes accions de mobilitat que garanteixin itineraris més amables i saludables", apunten.

La idea del govern local és replicar projectes semblants a aquest "a tots els barris de la ciutat", creant eixos verds que uneixin els parcs i zones verdes ja existents al municipi. En el cas d’aquest primer passadís, la connexió completa amb el parc de la Torrassa dependrà del fet que es produeixi el soterrament de les vies de tren a la ciutat, una macroobra per a la qual encara no hi ha data.

Criteris "molt desfasats"

El projecte d’urbanització de la plaça que funcionarà com a eix vertebrador del corredor verd compta que la plaça de les Palmeres dati dels anys 80 i el defineix com un "projecte urbà bastant interessant i ambiciós", però que, a la llarga, ha creat espais "infrautilitzats" i que, en algun cas, s’han anat "degradant". Per exemple, apunta als espais entre blocs de vivendes, vies que responen a criteris "molt desfasats en què el vehicle encara tenia molta importància en detriment dels vianants".

Notícies relacionades

A més, l’informe remarca com l’arribada de l’escola Pompeu Fabra també suposa haver de "repensar els espais adjacents en termes d’un urbanisme més humà". Així, en la remodelació de l’espai, finalment ha quedat exclòs el tram sud de la plaça perquè ja va ser reurbanitzada a causa de les obres de l’L10 del metro.

Una de les principals novetats plantejades en el projecte, que s’haurà d’acabar d’estudiar i definir una vegada s’adjudiquin les obres, és la incorporació de gairebé un centenar de nous arbres a la plaça –92, per ser específics–. La documentació adjunta en la licitació assenyala que, en el moment de la redacció del projecte, la plaça de les Palmeres incloïa 218 arbres i 4 palmeres i que, amb la remodelació, es mantindrà la ubicació de 211 exemplars i de les 4 palmeres, mentre que els 7 arbres restants es "trasplantaran a noves ubicacions".