Barcelona estudiarà si el Primavera va superar el nivell de soroll permès

Un sonòmetre de l’ajuntament va registrar puntes per sobre del llindar de contaminació acústica a la zona habitada més pròxima al festival les tres matinades.

Barcelona estudiarà si el Primavera va superar el nivell de soroll permès
2
Es llegeix en minuts
Jordi Ribalaygue
Jordi Ribalaygue

Periodista

Especialista en Barcelona i àrea metropolitana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Les queixes per soroll a altes hores de la nit han tornat a sorgir entorn del Fòrum i en localitats al nord de Barcelona, coincidint amb els concerts del Primavera Sound de la setmana passada, que van allargar les actuacions fins a les sis del matí entre divendres a la matinada i la de diumenge.

Habitants dels voltants de l’esplanada on es van muntar els escenaris asseguren que l’estrèpit els va molestar més que en edicions anteriors. Testifiquen que, fins i tot, van notar vibracions a casa. L’únic mesurament accessible per certificar fins a quin punt la música es va convertir en un terrabastall irritant per als barris del Besòs i el Maresme i Diagonal Mar és la del sonòmetre que l’Ajuntament de Barcelona té ubicat de manera permanent a l’altura de la Rambla Prim amb la Diagonal, davant l’entrada al Fòrum.

El sensor –penjat a l’altura d’un primer pis en un encreuament envoltat de blocs i hotels– va detectar puntes de so en què es va superar el límit de contaminació acústica en diverses ocasions a altes hores de divendres a diumenge. Per la seva banda, els organitzadors del Primavera Sound afirmen a EL PERIÓDICO que els seus mesuraments "posen en relleu que els nivells de soroll atribuïbles als diferents escenaris del festival es mantenen dins dels límits autoritzats".

L’ajuntament contesta que estudiarà els registres. "S’analitzaran amb deteniment totes les dades i les mesures que s’han portat a terme per comprovar si s’han respectat els nivells de soroll", es compromet.

61 decibels

L’ordenança de medi ambient de Barcelona dicta que no s’han de superar els 55 decibels en horari nocturn en vies com la Rambla Prim i la part baixa de la Diagonal. Concerneix a carrers en què les vivendes coexisteixen amb infraestructures de transport. Els 55 decibels que s’exigeixen es van superar en tot moment entre les 23.00 i les 6.00 hores de dijous a divendres i de divendres a dissabte. El límit també es va franquejar de dissabte a diumenge, tret de durant alguns minuts entre les 04.56 i les 05.35.

Notícies relacionades

No obstant, aquestes desviacions no transgredeixen el reglament municipal, perquè eleva el llindar en sis decibels quan se celebren activitats d’oci a l’aire lliure. Per tant, el patró exigible al Primavera Sound és que no propagui més de 61 decibels entre les 23.00 i les 7.00 hores als domicilis del contorn.

En tot cas, determinar si s’ha infringit l’ordenança resulta complex. La norma exigeix avaluacions de 30 minuts i ponderades amb diferents variables, combinades en una fórmula matemàtica. Correspondrà a l’ajuntament resoldre l’operació.