PROBLEMES A LA GOSSERA

El Centre d’Acollida de BCN trasllada més de 100 gossos per falta d’espai

Professionals del centre critiquen l’operació perquè suposa maltractar els animals

L’ajuntament té contractades unes 65 places a Argentona (Maresme) per a aquests casos, però ja n’ha hagut de desplaçar molts més exemplars per alleugerir la massificació.

El Centre d’Acollida de BCN trasllada més de 100 gossos per falta d’espai
4
Es llegeix en minuts
Jordi Ribalaygue
Jordi Ribalaygue

Periodista

Especialista en Barcelona i àrea metropolitana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El Centre d’Acollida d’Animals de Companyia de Barcelona (CAACB) no té espai per allotjar totes les mascotes que estan a càrrec seu. Més de la meitat dels gossos que es troben sota empara de la gossera municipal han hagut de ser traslladats fora de Barcelona, segons les dades que l’ajuntament ha facilitat a EL PERIÓDICO. Al seu torn, treballadors consultats avisen d’un problema de "massificació" i discrepen sobre com s’estan gestionant les sortides de mascotes a altres recintes lluny de la capital.

"Està passant bastant en els últims mesos, perquè estem plens", testifica una empleada, que prefereix guardar anonimat. "Si abans en podíem ajuntar dos a la mateixa gàbia, ara no pot ser perquè falta personal –afegeix–. Hi ha gossos que fa quatre dies que no surten, és un risc molt alt i es podrien fer mal entre ells".

El complex, que depèn de l’Ajuntament de Barcelona, té 279 gossos sota la seva custòdia, però les instal·lacions del CAACB només allotgen 105 gossos. Són més els que són fora que dins: 114 gossos han sigut portats a un altre servei d’acollida, que el consistori té adjudicat al centre Help Guau d’Argentona, a una mica més de 30 quilòmetres de la capital.

El contracte vigent des del 2023 per allotjar animals fora de Barcelona venç el 2025, amb opció de prorrogar-se fins al 2027. L’ajuntament compromet fins a 582.978 euros per acollir mascotes lluny de l’equipament situat a la carretera de l’Arrabassada. El plec de clàusules del contracte al·lega que "té una capacitat limitada d’espai d’allotjament per a gossos, que no és suficient per donar resposta a la cabana total d’animals de la qual ha d’encarregar-se".

El càlcul per a la contractació va estimar que es necessitaria donar empara a 65 gossos al Maresme, però les places que s’ocupen són gairebé el doble de les previstes. A part, 14 gossos més del CAACB es troben en residències i n’hi ha 46 en cases d’acollida. El govern municipal assenyala que els allotjaments fora de l’espai municipal es justifiquen per "raons d’aforament del centre" a Collserola i "altres situacions puntuals".

Alerta per "falta de recursos"

Professionals del CAACB s’han pronunciat en contra dels últims trasllats. Els vuit membres de l’equip de comportament caní del centre han firmat una declaració en la qual discrepen amb la directriu de desplaçar 13 gossos del centre.

Afirmen que, a diferència del que és habitual, no se’ls ha consultat per validar les decisions, que titllen de "dràstiques" i atribueixen a la "massificació" i la "falta de recursos" en el servei municipal. "Quan vèiem que el centre s’omplia i es podien adaptar a un altre entorn, sense ser un perill per als nostres companys, triàvem els gossos a traslladar. Ara és la primera vegada que no fem la llista", explica un integrant de l’equip de comportament caní.

"Van començar amb el trasllat de dos gossos i ens vam negar a prestar ajuda –prossegueix–. Vam enviar un informe explicant que era negatiu per a tots dos, perquè fa molts anys que són al CAACB. Ha costat tenir confiança amb ells i el trasllat repercuteix negativament en el seu estat mental i, sobretot, en el seu benestar, perquè no podran ser passejats per voluntaris com ara, al marxar molt lluny, a Argentona. Allà de vegades només hi ha dos companys i han d’ocupar-se de 114 gossos". La vaga d’una desena d’empleats del CAACB l’hivern passat es va tancar amb el compromís de contractar passejadors, cosa que no ha passat.

El personal consultat afirma que, després de la seva queixa, s’ha aturat la reubicació d’11 mascotes fora de Barcelona. Considera que el trasllat comporta "un risc molt elevat", perquè creuen que malmetria la millora que havien experimentat al CAACB. Afirma que, en alguns casos, els gossos poden acabar en una residència en la qual "no sortirien de la gàbia". "Seria un maltractament psicològic gran. Arruïnaria tota la feina que hem fet perquè estiguessin estables i bé. Allà no tindrien cap contacte social", afirmen.

Retrets per una eutanàsia

Notícies relacionades

Al seu torn, l’equip de comportament caní es declara desconcertat per l’eutanàsia practicada a un gos al febrer. "Pesava quatre quilos i li costava tenir confiança, però amb qui la tenia podia fer de tot. Ens sembla molt fort", discuteixen. El consistori contesta que la mort assistida s’efectua d’acord amb la llei de benestar animal, en el supòsit de malalties que comprometen la qualitat de vida de les mascotes o per suposar un problema de seguretat.

La gossera de Barcelona, oberta des de 1972, espera un tancament que mai acaba d’arribar. Ha de ser substituïda per un complex més gran a Montcada i Reixac, amb capacitat per a 350 gossos.