esplugues

Els evacuats d’El Barco reclamen un allotjament estable

El popular edificio El Barco de Esplugues, mientras era desalojado en Esplugues por riesgo de derrumbe.

El popular edificio El Barco de Esplugues, mientras era desalojado en Esplugues por riesgo de derrumbe. / Elisenda Pons

1
Es llegeix en minuts
Gerardo Santos
Gerardo Santos

Ubicada/t a Badalona, Santa Coloma, Mataró, Martorell, Esplugues i Vilanova i la Geltrú

ver +

S’han complert ja dos mesos de l’evacuació forçosa del popular edifici El Barco, i de les 38 famílies que hi residien almenys una vintena continuen vivint en recursos temporals: acollides en cases de familiars o amics o allotjades en hotels facilitats per l’Ajuntament d’Esplugues de Llobregat. Aquestes últimes estades cobreixen sovint només uns dies o setmanes, de manera que molts dels veïns afectats han estat des de finals de març pivotant d’hotel en hotel.

Alertat d’aquesta situació, el Departament de Territori de la Generalitat ha mantingut reunions amb alguns veïns, que els han traslladat el seu malestar per la situació. Dilluns, 27 de maig, l’Agència de l’Habitatge de Catalunya (AHC) va enviar una carta al consistori espluguí per demanar explicacions. A la missiva, a què ha tingut accés aquest diari, l’AHC assumeix que el fet que els antics veïns d’El Barco estiguin obligats a canviar cada poc temps d’allotjament "comporta un fort desgast físic i psicològic".

D’hotel en hotel

És el cas de Ricardo Iscar i la seva família: "Al principi vam estar a casa d’uns amics, després en un hotel d’Esplugues, després en un altre a Sant Just, després en un altre a Viladecans, després a Cornellà i, per ara, en un aparthotel a Sant Just. Aquest està sent el nostre periple pel Baix Llobregat".

Notícies relacionades

En una situació anàloga es troben Sarai Hidalgo i els seus: "En aquest temps hem passat per cinc llocs diferents, però hi ha veïns que han hagut de canviar d’hotel fins i tot en vuit ocasions", diu.

"Això suposa per a les famílies un desajust enorme, ja que no només no tens la teva casa, sinó que no tens on cuinar. L’estómac, sobretot el dels menors, es ressent perquè els falta rutina alimentària –denuncia Iscar–. Hi ha qui pensa que és un luxe anar d’hotel en hotel, però no és així".