«El dany moral és irreparable»

Tres dels nínxols de la família d’un lector d’aquest diari a Viladecans pateixen la pèrdua d’objectes i destrosses. «¿Arreglem les làpides perquè tornin a destrossar-les?», protesta

«El dany moral és irreparable»
3
Es llegeix en minuts
Luis Benavides
Luis Benavides

Periodista

ver +

A mitjans del mes d’abril passat el cementiri de Viladecans va ser objecte de saqueig sense precedents. Més de mig centenar de nínxols van ser saquejats i destrossats. Van desaparèixer gerros, crucifixos i altres elements ornamentals amb un valor sentimental incalculable. «Ens han robat a tres làpides de familiars, i una d’elles està trencada», explica a aquest diari un dels afectats, Tadeo Díaz, de 65 anys, que protesta per l’aparent facilitat amb la qual un desaprensiu pot arruïnar un cementiri municipal.

La de Díaz, que prefereix no ser fotografiat, és una de la trentena de denúncies interposades a la comissaria dels Mossos d’Esquadra. «Mai hi ha hagut mesures de seguretat, ni vigilants ni càmeres al cementiri», remarca l’afectat, que també va denunciar destrosses en una de les làpides de la seva família el 2022. «Em van prometre llavors que prendrien mesures –continua Díaz–, que estaven pensant a posar càmeres dissuasòries, però ni hi són ni se les espera. ¿Què fem ara? ¿Arreglem les làpides perquè tornin a destrossar-les?».

El robatori va transcendir a finals d’abril, tot i que els fets van passar, segons la informació que estudia la policia, gairebé dues setmanes abans. «¿Per què els encarregats del cementiri no en van informar abans? Si volien estalviar-nos el disgust no ho han aconseguit», ironitza l’afectat.

«Quan roben coure de les vies del tren generen molts problemes a la gent que necessita moure’s per anar a treballar, per exemple, però quan roben al nínxol d’un familiar el dany moral és molt dur, irreparable», compara Díaz, que es va posar en contacte amb EL PERIÓDICO per donar a conèixer la versió dels afectats. «Se’m remou l’estómac quan llegeixo en alguns digitals que l’ajuntament està prenent mesures i reposant peces sostretes, que ofereix suport a les famílies afectades... No és cert, ningú s’ha posat en contacte amb nosaltres i els nínxols segueixen igual», protestava aquest veí de Viladecans aquest dilluns, 3 de juny, al matí. L’endemà, coincidint amb la preparació d’aquest article, el va sorprendre una trucada per convocar-lo per a una reunió dimarts vinent, 11 de juny.

Reunió amb les famílies

La reunió amb les famílies afectades tindrà lloc en instal·lacions municipals. Fonts d’Àltima, gestora del cementiri de Viladecans, confirmen la seva voluntat de trobar-se amb aquestes persones. «Estem treballant en diverses mesures que inclouen l’augment del personal de cementiris, una reunió amb els afectats, així com l’estudi d’altres accions que ajudin a revertir la situació. Per a Àltima, el benestar de les famílies és una màxima i per això estem unificant esforços amb l’ajuntament», asseguren des d’Àltima en un breu comunicat.

Notícies relacionades

Des de l’Ajuntament de Viladecans, per la seva banda, admeten que aquest robatori massiu els va agafar «per sorpresa». Fonts municipals coneixedores del cas asseguren que des d’aleshores han reforçat la vigilància al recinte amb patrulles policials, principalment a les nits. Les mateixes fonts animen les famílies afectades a denunciar les possibles sostraccions o danys als nínxols per donar al cas la importància que té. «També estem buscant fórmules per millorar la vigilància en aquest espai i no es descarta la instal·lació de càmeres», afegeixen a preguntes d’aquest diari.

Mossos d’Esquadra està investigant el robatori. Ja han rebut unes 30 denúncies en dependències policials pels fets ocorreguts al cementiri de Viladecans. Del robatori massiu en el de Gavà, més recent, en canvi, encara no tenen cap denúncia, si bé n’han sigut informats per la policia local. «S’està treballant per localitzar el presumpte autor o autors del robatori a Viladecans, que podria haver-se emportat aquests elements decoratius per estar fets de coure i llautó», informa a aquest diari la policia autonòmica, que té oberta «una línia d’investigació».

Temes:

Viladecans Gavà