A La Mina

Batalla legal per l’expropiació de Venus

Els afectats reclamen 130.000 euros com a reparació pel deteriorament que suporten

Veïns de l’edifici degradat, pendent de demolició des del 2002, estudien prendre mesures davant l’exigència de l’administració que deixin de demanar indemnitzacions a canvi de facilitar-los sortir de l’immoble.

Batalla legal per l’expropiació de Venus
2
Es llegeix en minuts
Jordi Ribalaygue
Jordi Ribalaygue

Periodista

Especialista en Barcelona i àrea metropolitana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Segueix lluny d’intuir-se una sortida al laberint que atrapa les desenes de persones que viuen en un dels carrers on menys renda es declara a Catalunya. La Generalitat, els ajuntaments de Barcelona i Sant Adrià de Besòs i la Diputació de Barcelona van aprovar a mitjans d’abril el projecte amb què van pregonar que s’havia de desencallar el reallotjament de les famílies que habiten les 244 llars del bloc Venus del barri de la Mina, enredat en una degradació perenne i condemnat a una demolició que mai arriba, pendent des del 2002.

Després d’anys de retards i apressat per una sentència que li va retreure "inactivitat" el 2020, el Consorci de la Mina –participat per les institucions implicades a reformar la zona– va anunciar a l’abril que el desallotjament per enderrocar l’edifici s’haurà completat el 2028. No obstant, les condicions de l’expropiació no acaben de convèncer els afectats i alguns estan indignats. Fins al punt que es plantegen aprofundir en la batalla legal que un centenar de famílies ja ha emprès. Cadascú sol·licita una reparació amb 130.000 euros pel deteriorament i la sordidesa que han hagut de suportar mentre l’administració posposava l’operació de trasllat i demolició a la qual es va comprometre fa dues dècades. Entre tots els demandants, la reclamació ascendeix a 12 milions d’euros.

Diversos veïns de Venus asseguren que representants del Consorci de la Mina els han apressat a retirar les demandes per les quals demanen ser indemnitzats. L’ens no ofereix més de 5.000 euros per barba davant la reclamació patrimonial per danys morals. Afirmen que, a canvi de deixar de pledejar, els garanteixen que podran firmar l’acord per mudar-se sense cost o cobrar l’import de l’expropiació per abandonar el bloc. El Departament de Serveis Socials confirma que els veïns han de posar fi als litigis per segellar el pacte que els faciliti sortir de l’immoble.

Impugnació

"És un xantatge que ens diguin que hem de retirar la demanda i no poder defensar-nos pel dany que hem patit durant 14 anys d’inactivitat", replica Paqui Jiménez, portaveu dels afectats del carrer de Venus. Segons la veïna, membres del consorci van avisar en una reunió que, si no desistien de les demandes, els residents haurien de pagar 40.000 euros en cas que se’ls assigni una vivenda de reallotjament de segona mà o 90.000 euros si és nova. En cas de preferir cobrar l’expropiació i no renunciar al plet, quedarien relegats fins que es resolguin les al·legacions i recursos.

Notícies relacionades

Una setantena de veïns es van reunir aquest dimecres per conèixer amb quines opcions compten per emprendre noves accions legals. Una possibilitat és impugnar el projecte d’expropiació. "No ens sembla ajustat a dret", afirma Mariona Torra, advocada del Col·lectiu Ronda, que representa els afectats.

La impugnació obre la via per instar que el canvi del pis pendent de demolició per un altre amb els mateixos metres quadrats es produeixi sense un desemborsament. És el dret que empara el decret Haus, recorda Torra: "El projecte aprovat no l’aplica, sinó que planteja la possibilitat de fer-ho si s’arriba a un acord. Entenem que el consorci està obligat a fer-lo efectiu sense condicionar-lo a un mutu acord i aplicar-lo per llei a tots els veïns".