ÈXIT PLANETARI

Disfrutar, millor restaurant del món

Per elaborar la llista de la 22a edició van votar 1.080 experts d’arreu del món

L’establiment d’Oriol Castro, Eduard Xatruch i Mateu Casañas, situat al carrer de Villarroel, arriba al cim a la llista de The World’s 50 Best Restaurants 2024.

Disfrutar, millor restaurant del món
4
Es llegeix en minuts
Ferran Imedio
Ferran Imedio

Periodista. Redactor del canal Cata Mayor

ver +

El Disfrutar (Barcelona) es va coronar ahir com el millor restaurant del món durant una gala celebrada a Las Vegas a la qual van assistir 1.200 persones, la més multitudinària de les seves 22 edicions. El restaurant succeeix en el tron el Central (Lima), que va ser elegit el número 1 l’any passat. Completen el podi de la llista de The World’s 50 Best Resturants 2024 un altre restaurant espanyol, l’Asador Etxebarri (Axpe, Biscaia), i el Table by Bruno Verjus (París), tercer. El DiverXO, que l’any passat es va emportar el bronze, va acabar quart.

No hi havia unanimitat a les travesses perquè podia guanyar qualsevol, tot i que moltes apuntaven a un dels triestrellats espanyols, que en l’edició anterior havien quedat segon i tercer. Un era el Disfrutar, que havia guanyat la plata el 2023 i per fi ha aconseguit la tercera estrella Michelin a la guia del 2024; d’altres asseguraven que el number one seria per a un altre triestrellat espanyol, el DiverXO, que es va emportar el bronze i que lidera un xef, David Muñoz, que va ser guardonat com a millor cuiner del món per tercera vegada consecutiva.

Al final, els llorers van ser per a l’establiment català, mentre que el madrileny va perdre una posició. Enmig d’aquests dos s’hi va colar un habitual d’aquestes llistes, l’Asador Etxebarri, sempre en segon pla (així de discret és el seu xef, el mestre de les brases Bittor Arginzoniz). Hi va haver dos restaurants espanyols més entre els 50 millors del món: el Quique Dacosta (Dénia), que va passar del 20è al 14è, i l’Elkano (Getaria, 28è, que va caure des del 22è).

Set entre els cent millors

Uns dies abans de la gala s’havia donat a conèixer la llista de restaurants classificats entre els llocs 51è i 100è, i en aquest rànquing hi van aparèixer l’Enigma (59è), l’Aponiente (72è) i el Mugaritz (81è). Amb aquests, són set els espanyols entre els cent millors del món, cosa que demostra de nou que la gastronomia del país segueix entre les més prestigioses del planeta.

L’emoció es va desbordar a l’escenari de Las Vegas quan el trio del Disfrutar va aparèixer per recollir el guardó. No s’ho esperaven, com tampoc s’imaginaven fa uns mesos que els concedirien la tercera estrella, malgrat que tothom coincidia que es mereixien totes les distincions possibles. Però és lògic, perquè la seva creativitat incontenible, nascuda després de passar per El Bulli, sedueix tothom que tasti qualsevol dels seus plats.

Després d’una ovació de gairebé un minut amb el públic dempeus, Castro, Xatruch i Casañas van tenir unes paraules d’agraïment i record per als seus col·legues, per al seu equip, per a les seves famílies... Sempre amb una emoció tan a flor de pell que en alguns moments els va impedir lligar les frases. "Estem molt nerviosos, no em surten les paraules", va dir Castro, el primer d’acostar-se al micròfon. El xef va confessar: "Ha sigut un moment màgic perquè no ens ho esperàvem i fins a l’últim segon hi ha hagut sorpresa i emoció. Ho recordarem tota la vida".

A punt de plorar

Xatruch, molt emocionat, va recordar la gastronomia catalana ("totes les persones que treballen i van treballar dia a dia per fer d’aquest ofici una cosa meravellosa"), l’equip que els acompanya en el dia a dia, tant al Disfrutar com al Compartir Cadaqués i Compartir Barcelona, i també la família.

Casañas –aparentment més serè tot i que no gaire– va rememorar els inicis del Disfrutar fa tot just 10 anys, un projecte "que ningú es podia imaginar que arribaria fins aquí", i va admetre que durant l’últim any han "somiat molt" en aquest moment. Per fi ho han aconseguit. "Hem arribat", va dir amb un somriure d’alleujament.

Per elaborar la llista, que aquest any ha arribat a la 22a edició, els organitzadors van tenir en compte els vots de 1.080 experts culinaris de 27 regions del món, entre els quals figuren escriptors, crítics i restauradors. A la llista del 2024 no hi apareixen autèntiques institucions gastronòmiques com el Noma, El Celler de Can Roca, l’Osteria Francescana, The Fat Duck, el Mirazur, el Geranium o el Central, entre d’altres, perquè ja han sigut número 1 i han passat a formar part dels Best of The Best, una espècie d’olimp en el qual els membres ja no competeixen per alçar el títol. Una vegada han tocat el cel, s’hi queden.

Durant la gala es van entregar diversos guardons, com el de Millor Xef Dona del Món, per a la brasilera Janaína Torres (A Casa do Porco, Sao Paulo); Millor Restaurant Sostenible, per al Nobelhart & Schmutzig (Berlín); Millor Xef Pastisser, per a Nina Métayer (París), que es converteix en la primera dona que aconsegueix el títol; Millor Sommelier, per a Pablo Rivero (Don Julio, Buenos Aires), o One to Watch (una cosa com ara el restaurant que cal tenir en compte), per al Kato (Los Angeles).

LLISTA DELS 10 MILLORS RESTAURANTS DEL MÓN

Restaurant                     Ciutat

1 DISFRUTAR           BARCELONA

2 ASADOR ETXEBARRI         AXPE (BISCAIA)

3 TABLE by Bruno Verjus PARÍS

4 DIVERXO                             MADRID

5 MAIDO                     LIMA

6 ATOMIX           NOVA YORK

7 QUINTONIL            CIUTAT DE MÈXIC

8 ALCHEMIST COPENHAGUEN

Notícies relacionades

9 GAGGAN               BANGKOK

10 DON JULIO BUENOS AIRES