degustació popular

El talent gastronòmic local es reivindica al Tast de la Rambla

La cita, que l’any passat va mobilitzar 450.000 visitants, reuneix propostes de 30 restaurants, sis pastisseries i una mostra del receptari dels països participants a la Copa Amèrica de vela. 

El talent gastronòmic local es reivindica al Tast de la Rambla
3
Es llegeix en minuts
Patricia Castán
Patricia Castán

Periodista

ver +

En plena pujada d’orgull local gastronòmic, gràcies a la coronació de Disfrutar com a millor restaurant del món, el Tast a la Rambla 2024 va arrencar ahir en la seva 10a edició amb expectació i eufòria entre els foodies barcelonins. La cita culinària, que l’any passat va mobilitzar 450.000 visitants, va iniciar quatre dies de degustacions amb un ambient propici i ganes de reivindicar el talent local. El muntatge, impulsat per l’Associació d’Amics, Veïns i Comerciants de la Rambla junt amb el Grup Gsr, repeteix ubicació a la plaça de Catalunya a causa de les obres de la Rambla, i reuneix les propostes de 30 restaurants de la ciutat, sis pastisseries i una mostra del receptari dels països participants a la Copa Amèrica de vela, que se celebrarà a la capital catalana a partir de l’agost. Sota una calor més pròpia de l’agost que del juny, la cita multitudinària va debutar premiant un dels establiments més constants i presents en els sabors (dolços) d’aquesta mostra, i també de la metròpolis: la pastisseria Escribà.

La Rambla va voler reconèixer la seva trajectòria, i el xef Albert Adrià va fer els honors davant un pastís gegant, en un acte entranyable presentat per José Corbacho que no es van perdre representants de la Rambla i de l’Ajuntament de Barcelona. Però, després del tret de sortida, es va aixecar el teló del que es coïa des de feia hores: una mostra culinària dels sabors de la ciutat en format de tapa o platillo, per sis tokens (que es compren en taquilla) o sis euros per pagar amb targeta de crèdit.

El repte és donar una bona volta a la plaça abans de decidir què tastar, perquè hi ha restaurants de la zona però també de tot Barcelona: des de Casa Amàlia 1950, a peu de Rambla (panet de costella de porc ibèric de gla Maldonado amb salsa anticuchera i cacauet, coriandre i ceba adobada) fins a Nectari Restaurant (tàrtar de salmó salvatge d’Alaska, amb espirulina i piparra, amb un muntatge delicat in situ).

Després d’una primera jornada de rodatge, i malgrat la disputada oferta, destaquem algunes de les aportacions. Amb gana canina, no pocs restaurants van optar per entrepans o baos, però amb valor afegit. Són apostes segures l’entrepà de pastrami amb col llombarda, maionesa d’all confitat i fulles de mostassa de Virens, perquè el firma Rodrigo de la Calle, geni de la cuina verda i de les combinacions prodigioses. O el bao MOBCN amb xai cuinat amb ratafia i iogurt cremós d’herbes fresques del Restaurant Blanc (de Mandarin Oriental), com a mos sofisticat i ple de sabor. Així com el biquini tonkatsu, de Kamikaze.

Tradició

Notícies relacionades

Però si del que es tracta és de buscar tradició o cassola de llarga ebullició, aquest any hi ha un imprescindible absolut: els mítics cigrons amb gambots de Txema Martínez per a Bodega Amposta. Han preparat més de 3.000 potencials racions, expliquen a aquest diari, traginant d’una banda fumet, de l’altra sofregit, picada, gambots... que embasten al peu del canó afegint-hi el caldo, els cigrons i un emplatat que sobresurt per sobre de la mitjana. Una bomba de sabor que solen despatxar al seu establiment i que aquí es pot tastar en una minidosi de luxe que ahir va fer posar els ulls en blanc a alguns turistes que descobrien el platillo.

Els arrossers no han de passar per alt la paella de pollastre a l’ast amb poma rostida i allioli fumat de Familia Nuri, al punt i que no té temps de passar-se davant la gran demanda. També serà supervendes, com sempre, la pasta de Cecconi’s, aquesta vegada Paccheri, Nduja ("com una sobrassada mallorquina en versió calabresa i picant"), tomàquet San Marzano i burrata, del qual esperen despatxar unes 4.000 dosis. I per descomptat, els fans de l’art de la croqueta faran cua per tastar el trio de Nandu Jubany, amb croqueta de rostit, croqueta d’espinacs amb panses i pinyons i croqueta de sobrassada amb formatge..