Un defecte obliga a reparar la premiada com a millor biblioteca del món

La detecció de «moviments» al sortint de la García Márquez revela una «patologia» en uns acabats de l’equipament públic inaugurat fa dos anys. Els arranjaments costaran gairebé mig milió d’euros.

Un defecte obliga a reparar la premiada com a millor biblioteca del món
3
Es llegeix en minuts
Jordi Ribalaygue
Jordi Ribalaygue

Periodista

Especialista en Barcelona i àrea metropolitana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La millor biblioteca pública del món presenta una tara que s’haurà de sotmetre a arranjament en els pròxims mesos. La Gabriel García Márquez del barri de Sant Martí de Provençals –el diàfan i guardonat temple lector de Barcelona– pateix "moviments que comporten patologies en alguns dels acabats" de l’edifici, segons diagnostica el projecte de reparació, encarregat per l’empresa municipal BIMSA. Els treballs s’emprendran aquest estiu i es calcula que tindran un cost de 478.092,59 euros.

El defecte es mirarà de corregir adossant uns suports estructurals a la façana per apuntalar el sortint que cobreix l’entrada de la biblioteca, inaugurada el maig del 2022 després de comprometre’s un pressupost de 9,3 milions d’euros. Quan es col·loquin, els reforços formaran una visera que redibuixarà lleument el perfil de l’immoble.

L’equip que ha dissenyat la rehabilitació, Suma Arquitectura, assegura a EL PERIÓDICO que les deficiències que s’han detectat són "petites patologies", que s’han manifestat a partir de "la ruptura d’alguns dels grans finestrals de vidre", característics d’un immoble celebrat per la lluminositat de l’interior. A la tercera planta de l’edifici, diverses esquerdes de gran mida ratllen la vidriera que embolica la terrassa, fora de servei. "Les grans dimensions els fan més sensibles als petits canvis", addueixen els arquitectes.

Suma Arquitectura explica que es "garantirà el control de les deformacions mitjançant una intervenció estructural". La construcció visible serà una pèrgola formada per unes làmines d’alumini que sobrevolarà la tarima d’accés a l’equipament. Precisament, les tremolors que justifiquen una reforma que el projecte defineix com a "necessària" es concentren "en el vol de l’edifici sobre el xamfrà", ubiquen els arquitectes.

El despatx d’arquitectura assenyala que les oscil·lacions no suposen "cap risc" de despreniment. "Aquest tipus de geometries i estructures sempre tenen lleugers moviments", al·leguen. Al seu torn, cataloguen les obres previstes com "ajustos habituals durant els primers anys de vida d’un edifici". Recalquen que l’immoble és "complex, fins i tot pioner en molts aspectes, des de les característiques constructives i estructurals, fins a programàtiques i d’ús".

Demolició i desmuntatge

La instal·lació dels suports comportarà algunes demolicions i el desmuntatge d’estructures de la biblioteca. La remodelació inclou enderrocar un mur per aixecar-ne un altre de formigó armat amb 20 centímetres de gruix i col·locar una biga metàl·lica, entre d’altres canvis. "No es tracta de reforços estructurals addicionals", respon Suma Arquitectura, que les descriu com les "solucions constructives més eficaces" per col·locar els suports "sense afectar les instal·lacions de l’edifici".

Una anàlisi incorporada al projecte tècnic assenyala que la pèrgola ha "de millorar la resposta deformacional de l’estructura executada, que ha provocat problemes en la funcionalitat de les fusteries". Se substituiran peces fetes malbé de fusteria d’alumini i vidres de la primera planta, a la zona de la biblioteca infantil. El mateix estudi avala que la capacitat dels reforços que es muntaran per suportar sobrecàrregues allunya "qualsevol risc futur de desplaçaments problemàtics".

La planificació suggereix distribuir les obres en 13 setmanes. Adverteix que les de més importància –com la demolició d’un mur i el formigonatge d’un altre– s’hauran d’efectuar amb l’edifici tancat al públic. El projecte suggereix que els treballs s’abordin en l’horari en què la García Márquez es manté amb pany i clau. Es pot tenir en compte que el centre obre també els diumenges durant tot l’any, fins i tot a l’estiu i Nadal.

"Les obres s’executaran durant l’estiu del 2024, aprofitant els moments de menys afluència d’usuaris", indiquen els arquitectes. Remarquen que la reparació permet aconseguir una "ampliació de la biblioteca", incrustant un aler "a tall de nou llindar". Es farà servir també com a cartellera de Biblioteques de Barcelona i el districte de Sant Martí, així com perquè faci les funcions de coberta en escenaris ocasionals.

Ús turístic

Notícies relacionades

Milers de visitants acudeixen a la García Márquez, seduïts pel seu aspecte excepcional i els premis que acapara. El desembre passat, es calculava que atreia uns 40.000 visitants al mes i uns 1.800 per dia.

El govern municipal ha aprovat redactar un "projecte per a la millora de l’ús turístic", dotat amb 50.000 euros a finançar amb fons de l’impost turístic. No promourà l’afluència de turistes, i contempla el control d’accés i l’organització de visites professionals.