Espai públic

Arrels denuncia que el pla Endreça dificulta la vida dels sensesostre

L’entitat reprova l’«enduriment de les sancions» contra persones sense llar i l’ajuntament rebutja les seves acusacions

L’acampada de sensesostre a la plaça de Catalunya amenaça Sant Jordi

L’acampada de sensesostre a la plaça de Catalunya amenaça Sant Jordi

1
Es llegeix en minuts
Toni Sust
Toni Sust

Periodista

ver +

La Fundació Arrels va denunciar ahir en un comunicat que el pla Endreça, posat en marxa l’estiu passat pel govern de Jaume Collboni, "comporta més dificultats en el dia a dia de les persones que viuen al carrer, més sancions i vulneracions de drets", i precisa que això passa des que la mesura va entrar en vigor, el juliol del 2023.

Arrels, entitat de referència en l’atenció a persones sense llar (les que no disposen de domicili, entre elles les sense sostre, que dormen al carrer), afirma que el pla, que es basa en el combat per una ciutat més neta i menys incívica, s’està traduint en un "enduriment de l’aplicació de les ordenances que es poden aplicar al carrer", i cita l’ordenança del civisme, de medi ambient, de tinença d’animals i de l’ús de les vies i l’espai públic.

L’ajuntament, per la seva banda, nega les acusacions d’Arrels. La comissionada de Convivència, Montserrat Surroca, assegura que els serveis municipals tracten "amb la màxima sensibilitat" les persones sense llar i remarca que les ordenances no s’apliquen ara de manera diferent, informa l’ACN.

Notícies relacionades

"L’ajuntament va anunciar l’entrada en vigor de la primera fase del pla Endreça, que preveu com a objectius la neteja de l’espai públic i un augment d’efectius policials municipals, amb un missatge que relaciona neteja i seguretat", remarca Arrels. Aquesta primera fase, segueix el comunicat, s’ha concretat en "actuacions de la policia i els serveis de neteja municipals que fan fora persones sense llar d’on pernocten o d’on estan normalment". També s’"amenaça de multar les persones que descansen al carrer i de llençar a les escombraries les seves mantes, cartrons, documentació, el mòbil o la medicació".

El text indica que aquestes són "algunes de les actuacions policials i dels serveis de neteja" que les persones que viuen al carrer i tenen contacte amb l’entitat han relatat als seus responsables, que indiquen que, segons aquests testimonis, la policia "apareix més sovint que abans". També hi ha persones sense sostre que denuncien que se les ha amenaçat de treure’ls els animals de companyia. Segons Arrels, els afectats per aquesta situació tenen una sensació d’"abús i impotència" que els genera "angoixa i estrès".