A Les Corts

L’Església i una empresa arriben a judici per disputar-se una finca protegida

El antiguo seminario de Can Capellanets, en Barcelona, en una imagen de archivo.

El antiguo seminario de Can Capellanets, en Barcelona, en una imagen de archivo. / JOAN CORTADELLAS

1
Es llegeix en minuts
Jordi Ribalaygue
Jordi Ribalaygue

Periodista

Especialista en Barcelona i àrea metropolitana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Una disputa enrevessada per una finca classificada com a patrimoni a conservar i deteriorada al barri de les Corts, a Barcelona, arriba avui a judici. El pols per Can Capellanets, un seminari en desús construït al segle XIX, se sosté des de fa prop de tres anys i enfronta l’Església catòlica amb una de les principals gestores de residències de gent gran i persones dependents d’Espanya, L’Onada Serveis, amb una quarantena d’equipaments a la seva cartera.

Una entitat subordinada a l’Arquebisbat de Barcelona, la Fundació Sant Josep Oriol, va interposar la demanda a principis del 2022, en la qual reclama recuperar la possessió de l’immoble. Al seu torn, nega tot dret a L’Onada, a qui va entregar l’immoble per 50 anys el 2017 perquè obrís un geriàtric. Els plans prefiguraven que s’aixecaria un edifici adjacent al convictori que envairia part del jardí, tots dos catalogats.

Notícies relacionades

Fa anys que el teixit veïnal de les Corts s’oposa al projecte, aprovat el 2015 al final del mandat de Xavier Trias i després modificat el 2020, sota el govern d’Ada Colau, per convertir-lo en un asil amb 112 places per a avis. Per ara, no s’ha començat a construir. L’empresa replica que el contracte l’empara a mantenir-se a l’antiga llar dels seminaristes fins al 2067.

L’organització eclesiàstica va donar la concessió per liquidada el 2021, mentre L’Onada no atorga cap validesa a la ruptura de l’acord. La titlla d’unilateral i defensa que la cessió continua vigent. La discòrdia va escalar fins al punt que la companyia va acusar la fundació de canviar dues vegades el pany per vetar-li l’entrada. Al seu torn, l’entitat religiosa va criticar a L’Onada que ordenés a uns operaris que acudissin amb una cisalla per arrencar la cadena de la porta i penetressin a l’interior per començar unes obres.