Contaminació odorífera

Gran interès per l’ordenança de males olors de la Diputació

Més de 100 ajuntaments de la província de Barcelona s’interessen pel nou model i almenys sis municipis l’implementaran ben aviat.

Gran interès per l’ordenança de males olors de la Diputació
2
Es llegeix en minuts
Gerardo Santos
Gerardo Santos

Ubicada/t a Badalona, Santa Coloma, Mataró, Martorell, Esplugues i Vilanova i la Geltrú

ver +

El model d’ordenança de pudors que va publicar la Diputació de Barcelona el més d’abril passat, i que va avançar EL PERIÓDICO, ha despertat interès entre els representants polítics dels municipis de la província. Més de 160 persones van assistir a la sessió informativa sobre la proposta de regulació que la Diputació va portar a terme a finals de la setmana passada. Entre els que es van presentar a la cita, que va ser virtual, alguna alcaldessa, regidors, tècnics municipals i altres operadors com policies locals o Mossos d’Esquadra, explica a aquest mitjà el diputat d’Acció Climàtica de la Diputació de Barcelona, Marc Serra (Comuns). Entre tots representaven, afegeix, més d’un centenar de municipis de la província de Barcelona.

"És important tenir ben clar que amb aquesta iniciativa estem transitant un terreny nou", assenyala el diputat Serra. En efecte, no existeix cap normativa a escala europea, estatal o autonòmica que limiti i sancioni la contaminació odorífera, una circumstància que explica l’atractiu que la iniciativa ha causat en el món local. El model d’ordenança reuneix els criteris jurídics i tècnics que permeten als municipis afrontar "amb seguretat jurídica" incidents relacionats amb aquest tipus de contaminació.

De moment, només un municipi de la província disposa d’una ordenança odorífera que beu directament del model de la Diputació. Es tracta de l’Ajuntament de Vidreres, que va treballar el seu codi, aprovat al gener, a partir de l’esborrany del model que es va publicar el 2020. Serra apunta que arran de la sessió informativa, "hi ha sis municipis que han manifestat la seva voluntat d’implementar en les pròximes setmanes la nova ordenança", i amb els quals la Diputació ja està treballant de manera bilateral.

Ús d’altres articulats

Al ser preguntats per aquest mitjà, consistoris com els de Terrassa, Sant Cugat, Rubí o Badalona van mostrar el seu interès a adoptar la norma. L’Ajuntament de Barcelona, no obstant, va assegurar que no adoptaria l’ordenança de la Diputació. Bona part dels municipis que actualment regulen els problemes de pudors ho fan a través de l’articulat d’altres normes, com la de civisme o la de medi ambient. Ordenances de pudors com a tal a Catalunya es compten amb els dits d’una mà. Entre d’altres, Sant Just Desvern (que l’està preparant) i Parets del Vallès, que en disposa des de l’any 2021.

Notícies relacionades

El codi proposat estableix dues categories de límits, en funció de si es tracta de zones urbanes residencials o zones rurals, i un règim sancionador amb multes d’entre 750 i 3.000 euros. No obstant, Serra insisteix que el model d’ordenança "no està pensat per posar sancions, sinó per donar eines tant a municipis com a veïns". "Així, l’objectiu és fixar criteris clars, tractar que el sector privat es responsabilitzi", afegeix. A més, la Diputació porta treballant des de fa anys els problemes de contaminació odorífera amb "una dotzena" de consistoris. "Ho fem a requeriment seu, fent mesuraments propis i analitzant-los al laboratori de la Diputació", assenyala Serra.

La Diputació de Barcelona també ofereix suport als ajuntaments per obtenir mesures de la concentració d’una olor a través de tècnics acreditats.

Temes:

Barcelona Arran