Apagades

Robatoris de cable sumeixen un barri en la foscor

Les sostraccions de cablatge als pals elèctrics del barri de Torre Baró, habituals des de fa anys, s’han intensificat en els últims mesos, fins al punt d’encadenar-se una setmana rere l’altra, segons es queixen els veïns. 

Robatoris de cable sumeixen un barri en la foscor
3
Es llegeix en minuts
Jordi Ribalaygue
Jordi Ribalaygue

Periodista

Especialista en Barcelona i àrea metropolitana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El robatori de cable de coure entre Barcelona i Montcada i Reixac va sembrar el caos a Rodalies el 12 de maig i va alterar el servei de quatre línies de trens fins aquesta mateixa setmana. Torre Baró es troba a escassa distància d’on es va perpetrar el furt que es va saldar amb quatre detinguts. En aquest barri enclavat a Collserola proliferen les queixes per les apagades habituals en l’enllumenat públic, causades per les sostraccions de la línia elèctrica, que continua penjada en pals en alguns carrers del veïnat, dispers en la muntanya. El moviment veïnal i els residents consultats afirmen que els saquejos s’han intensificat l’últim any. En ocasions, els lladres gairebé no donen treva després de restablir-se el corrent.

"Fa moltíssim que passa, però passa molt més en l’últim any i el que portem d’aquest està sent molt dolent", assenyala Valeria Ortiz, presidenta de l’Associació de Veïns de Torre Baró. "Abans potser podíem estar tres, quatre o cinc mesos sense talls. No gaires més. Però, fa unes tres setmanes, el cable no va estar posat ni quatre hores fins que el van tornar a robar. Estem farts d’obrir incidències. Ens agradaria saber quants quilòmetres s’han hagut de canviar en aquesta zona, perquè han de ser moltíssims", comenta.

Tot i que no és l’únic tram afectat, el pillatge prolifera al carrer de Sant Quirze de Safaja. Una bona tirada del cablatge va tornar a desaparèixer divendres passat, quan encara no havien transcorregut 24 hores des que es va reposar. L’ajuntament informa que va presentar una denúncia arran d’aquest succés als Mossos d’Esquadra. "Van acabar de posar el cable a les vuit de la tarda de dijous, la meva parella torna a les cinc de la matinada i encara hi havia llum, però al matí ja l’havien arrencat", relata la Loli. La història s’ha repetit aquesta setmana al carrer d’Escolapi Càncer. "Són carrers amb poc trànsit, on vivim poca gent. S’aprofiten d’això", dedueix la veïna.

Els habitants de Torre Baró donen fe que els furts trastoquen la rutina d’un barri que acusa un cert aïllament respecte a la resta de Barcelona. "Ens fastigueja a tots", cometa el Luis, establert en un dels punts on les sostraccions sovintegen. "Som un barri sense voreres i els carrers són de doble circulació. Quan no hi ha llum, és un perill. En els últims tres mesos, la freqüència dels robatoris ha passat a ser setmanal o quinzenal i, en alguns moments, ha sigut diària", remarca.

"Hi ha veïns que pugen tard des de l’estació i, com que som a la muntanya, hi ha senglars, guineus, serps… I també et pots trobar el que et pots trobar quan està tan fosc", adverteix la Loli. Testifica que, quan el cablatge se sostreu i mentre no es restitueix, han d’il·luminar-se ells mateixos amb el mòbil per arribar fins a casa. L’associació de veïns també prevé del risc que suposa que es quedin cables penjant i pelats.

Demanda de soterrament

Notícies relacionades

Els entrevistats afirmen que abunden les denúncies presentades a una aplicació de l’ajuntament per alertar cada vegada que la rapinya destrossa el cablatge elèctric. L’associació de veïns apressa perquè els cables se soterrin. "Ho demanem des de fa molts anys. L’ajuntament diu que és competència d’Endesa", assenyala la presidenta de l’entitat. Per la seva banda, la companyia diu just el contrari: respon que l’enllumenat públic és responsabilitat municipal.

"No és tan difícil soterrar. S’ha fet en altres carrers del barri i allà es va acabar el problema", observa el Luis, que no entén que no s’aconsegueixi frenar uns furts "tan continuats i previsibles".