Solidaritat. Acció col·lectiva
L’ACNUR i la Fundació "la Caixa" celebren el Dia Mundial del Refugiat
RESULTATS
El projecte MOM ha arribat a 1,5 milions de persones a Etiòpia

L’Oficina a Espanya de l’ACNUR, l’Agència de l’ONU per als Refugiats, juntament amb Fundació "la Caixa" i el Comitè espanyol de l’ACNUR van commemorar el Dia Mundial del Refugiat, en un any que torna a registrar xifres rècord en desplaçament forçat, amb 120 milions de persones obligades a fugir arreu del món. En un context marcat per nous conflictes, crisis enquistades i l’efecte multiplicador del canvi climàtic, l’esdeveniment va destacar la importància de la solidaritat amb les persones refugiades i desplaçades, i la recerca de solucions que els permetin reconstruir les seves vides i els tornin l’esperança.
El Dia Mundial del Refugiat va comptar amb una dimensió participativa i lúdica, a través dels murals interactius del col·lectiu artístic Boa Mistura, instal·lats davant el Museu de la Ciència CosmoCaixa a Barcelona i a CaixaForum Madrid i CaixaForum València. Els tres espais van celebrar actes simultanis amb la presència de persones refugiades i representants de les entitats organitzadores, en els que es va convidar el públic i visitants a participar en la pintura del mural. A través d’aquesta acció col·lectiva, les paraules CONFLICTE, SEQUERA i DESIGUALTAT, algunes de les principals causes que hi ha darrere del desplaçament forçat, es van anar transformant i van deixar pas a la paraula REFUGIATS, que és la conseqüència de moltes d’elles. En aquesta acció de sensibilització es va posar en relleu com la solidaritat, expressada a través de l’art, pot transformar les societats i mobilitzar l’esforç col·lectiu per millorar la vida de les persones refugiades i desplaçades.
Notícies relacionadesL’ACNUR i la Fundació "la Caixa" sumen forces des de fa 22 anys per millorar la vida de les persones refugiades i desplaçades. Més concretament, entre les experiències internacionals positives hi ha el projecte MOM, impulsat per la Fundació "la Caixa" i que té per objectiu lluitar contra la desnutrició infantil en camps de refugiats a Etiòpia. Des de 2017, aquest projecte ha arribat a més d’un milió i mig de persones, 920.000 d’elles nens i nenes, ajudant a reduir en un 18% la mortalitat infantil i en un 58% la taxa de desnutrició severa.
Així mateix, el testimoni d’una refugiada siriana ha permès conèixer l’impacte de les accions impulsades arran del Fòrum el 2023. Es tracta d’iniciatives nascudes de compromisos adoptats per diferents actors en el Fòrum, i que permeten la reunificació de famílies separades, que faciliten l’accés a formació, a mentors i a coach que orienten i assessoren, oportunitats d’ocupació.
- Privacitat "Jo mai dono el DNI": un expert explica com donar les teves dades de forma segura en hotels i allotjaments
- Futbol Noves imatges del Camp Nou: així serà com quedarà l’estadi
- Pèls de punta Gonzalo Bernardos adverteix del "festival" immobiliari que ve: "L'habitatge de compra es posarà molt car..."
- EUA ¿Caos o mètode? L’Acord de Mar-a-Lago, el pla que donaria un sentit a la guerra comercial de Trump
- Desembarcament Els avantatges i els perills de portar l’esperit de ‘Sálvame’ a TVE: «Són personatges televisius difícils de domar»
- Contra els houthis 58 morts i un centenar de ferits en un bombardeig dels EUA al Iemen
- TENNIS Alcaraz es recompon i segueix endavant a Barcelona
- Bàsquet El Madrid, al ‘play-off’ a base de triples
- EL PARTIT DE CORNELLÀ Un Espanyol motivat allarga la bona ratxa contra el Getafe
- EL PARTIT DE MONTJUÏC Flick s’indigna amb LaLiga