LA TRANSFORMACIÓ DEL PORT DE BARCELONA

Les Rambles es prolongaran sobre el mar cap al World Trade Center

La reformulació del moll, sense creuers, servirà per obrir-hi noves activitats d’oci

El nou port guanyarà 15 noves hectàrees per a ús ciutadà, 85 en total

El Pla Estratègic del Port Vell preveu, amb una inversió pública i privada de 250 milions, reformular espais per acollir noves activitats d’oci i generar un pol de referència en economia blava.

Les Rambles es prolongaran sobre el mar cap al World Trade Center
4
Es llegeix en minuts
Glòria Ayuso
Glòria Ayuso

Periodista

Especialista en economia i sostenibilitat, economia blava, transició cap a una economia descarbonitzada.

ver +

La futura Rambla del Mar prolongarà les Rambles en línia recta mitjançant un pas sobre el mar cap al World Trade Center. El Port de Barcelona preveu d’aquesta forma millorar l’afluència de ciutadans al Moll de Barcelona, que el 2026 finalment serà lliure de creuers, i que es reformularà per complet.

L’actuació forma part del Pla Estratègic 2025-2030 del Port Vell, que travessa una profunda transformació per obrir els seus espais a l’ús ciutadà, amb una nova oferta d’oci i cultura. Així mateix, inclou un enfocament més gran a la formació, recerca i activitat relacionada amb l’economia blava. A peu de les Rambles, el Port Center, al Portal de la Pau, funcionarà com a espai de divulgació del port obert a la ciutadania i suposarà l’entrada al nou Port Vell, que serà "més local, per comprar, passejar, aprendre a navegar o remar, i investigar", va explicar el director, David Pino.

Concessions

Les concessions de les actuals activitats en diversos punts arriben al final, cosa que permet "canviar el model, i repensar els espais amb mirada de futur", i "equilibrant el sector turístic amb el ciutadà", va indicar Pino durant la presentació del pla. Concretament, el 2026 acaba la concessió de l’última terminal de creuers al Moll de Barcelona, en el procés de desplaçar cap al sud tota l’activitat portuària i deixar lliure per a l’ús més ciutadà el Port Vell. La reformulació del Moll de Barcelona lliure de creuers suposarà l’obertura a noves activitats de rem, de vela i de lloguer d’embarcacions. Als espais del Moll de Barcelona nord, el seu costat més pròxim a les Rambles, s’hi construirà un nou pantalà per ubicar-hi "activitats que actualment es desenvolupen a Drassanes", va explicar el president del port Lluís Salvadó, probablement el servei de Las Golondrinas.

En aquest lloc es troba la base d’Emirates Team New Zealand de la Copa América de vela, que quedarà lliure i també acollirà nous usos. Una possibilitat és que pugui acollir l’Institut de Logística, que en aquests moments ocupa de forma temporal dependències del World Trade Center i busca nova ubicació.

En la seva obertura a la ciutat, el Port Vell guanyarà 15 noves hectàrees per a ús ciutadà, fins a arribar a un total de 85, a mesura que l’activitat pròpiament del port es trasllada cap al sud. El pla, que comportarà inversions per valor de 250 milions d’euros, un 55% procedents de la iniciativa privada, incorpora la millora de la permeabilitat del port amb els barris del Born, la Barceloneta i Drassanes, i la construcció del Liceu Mar a l’antic Imax. "Fa temps que era molt necessària la reforma del Moll de Pescadors i Moll d’Espanya. El Maremagnum ha d’anar transformant-se amb una visió més local" i els clubs presents davant el mar "s’hauran d’obrir amb idea de ciutat", va explicar Pino.

Un transbordador comunicarà en el futur el Moll d’Espanya a l’altura del Maremagnum amb el Moll de Pescadors, on a partir del novembre s’obrirà al públic la subhasta del peix de la nova Llotja de Pescadors. En aquesta zona es preveu reformar l’espai de la Torre del Rellotge i el carrer de l’Esclar, i ubicar nova activitat relacionada amb la pesca i la divulgació ambiental, per conèixer "què passa a l’oceà".

Bus nàutic

Aquest mes de juliol s’obrirà el servei de bus nàutic que connectarà la Rambla amb la Nova Bocana per un preu de dos euros i evitant donar una llarga volta per la Barceloneta. L’objectiu és acostar en aquest cas els passejants als Tinglados del Moll Oriental, que s’han reformat per allotjar exposicions de calibre, suplint la falta d’espais de dimensions adequades a la ciutat per a grans mostres. El pla estratègic aborda a la Nova Bocana la construcció del Parc de Tecnologia Marítima i d’un nou equipament on s’havia d’ubicar l’Hermitage.

Notícies relacionades

Aquesta és la segona fase de la transformació del port, iniciada amb el pla 2021-2025, que incloïa 22 accions, el 80% de les quals estan acabades o en desenvolupament, segons ha explicat el president del port. La Copa Amèrica de vela va comportar una redefinició de prioritats i va avançar algunes de les actuacions en detriment d’altres per poder organitzar la seva celebració. El nou pla, que s’avança a la seva data per realitzar una actualització i continuar avançant, s’ha elaborat amb la participació dels diferents actors de la Comunitat Portuària i de l’Ajuntament de Barcelona, remarca Salvadó. Es tracta, a més, d’un "pla coherent amb la planificació estratègica de Catalunya i de Barcelona i de desenvolupament de l’economia blava", va destacar.

El Port Vell, "més diversificat i sostenible, més ciutadà, més nàutic, amb més esport i cultura", va afirmar Salvadó, vol situar-se en cinc anys com a referent a nivell mundial. "Volem que ens vinguin a copiar", va dir de forma gràfica el president del port.

Temes:

Barcelona