El Port Vell preveu sumar mil llocs de treball en cinc anys

El model del port passa per cobrir totes les etapes d’innovació i creació de nova activitat empresarial relacionada amb el mar.

El Port Vell preveu sumar mil llocs de treball en cinc anys
2
Es llegeix en minuts
Glòria Ayuso
Glòria Ayuso

Periodista

Especialista en economia i sostenibilitat, economia blava, transició cap a una economia descarbonitzada.

ver +

El Port Vell preveu sumar 1.000 treballadors en els pròxims cinc anys per superar-ne els 10.000. Ho farà mitjançant el seu nou enfocament de promoció de l’activitat nàutica i l’economia blava, amb la finalitat que el 30% de tots els llocs corresponguin a aquests sectors.

La transformació cap a un port ciutadà ja ha motivat en els últims anys la incorporació de 22 noves empreses. El port espera seguir el mateix ritme amb nova oferta econòmica al Moll de Pescadors, amb propostes relacionades amb la pesca i l’educació ambiental, i al Moll de Barcelona amb oferta nàutica d’oci. Però, sobretot, amb l’ampliació, a finals del 2027, del BlueTechPort amb la finalització de la reforma de les sis naus de Sant Bertran com a pol d’innovació d’economia blava.

En aquests espais, que sumen en total 25.000 metres quadrats, s’ubicaran start-ups que, al seu torn, també esperen atraure multinacionals que estiguin desenvolupant noves divisions centrades en la innovació en economia blava. Des del Port indiquen que ja existeixen diverses interessades i que es troba en fase avançada la comercialització d’una part del futur espai.

Precisament, el potencial que té el BlueTechPort ha fet que els responsables del Port es repensin la ubicació de l’Institut de Logística, que s’havia de traslladar del World Trade Center a Sant Bertran, que finalment dedicarà tota la seva superfície a noves iniciatives empresarials emergents relacionades amb l’economia blava.

Centre europeu

«Volem fer del Port Vell el lloc d’innovació marítima del món», va afirmar ahir el president del Port de Barcelona, Lluís Salvadó. L’objectiu, va continuar, és «situar el BlueTechPort com a centre neuràlgic a Europa en l’àmbit de la innovació en economia blava», en un ecosistema favorable en el qual se sumi el hub tecnològic que la fundació Norrsken ha obert al costat de les dependències de Desigual, amb 10.000 metres quadrats per allotjar-hi start-ups.

Notícies relacionades

El Port Vell també contempla l’atracció de noves titulacions i màsters. Precisament, la part dedicada a màsters i els laboratoris de la Facultat de Nàutica preveuen traslladar-se al futur Parc de Tecnologia Marítima, un nou edifici a la Nova Bocana que projecta l’Ajuntament de Barcelona i que s’ha pensat com a node formatiu i tecnològic de 20.000 metres quadrats vinculat a la investigació i la formació relacionades amb el mar.

El responsable de Suport per a la Innovació i Estratègia de Negoci, Joan Carbonell, explica que el model del port passa per cobrir totes les etapes d’innovació i creació de nova activitat empresarial que estigui relacionada amb el mar. El programa Ports 4.0 finança la generació d’idees i la seva comercialització, i el BlueTechPort acull start-ups en fase inicial. S’hi suma la proposta del port de proposar-se a les noves empreses com a camp de proves. Mitjançant la fundació Bcn Port Innovation, ajuda a testar les innovacions i a aplicar-les entre les empreses de la comunitat portuària per després escalar les solucions i aplicar-les en altres ports o emplaçaments.