Barcelona repara els bancs fanal després dels pedaços virals

L’ajuntament reacciona arreglant alguns dels desperfectes en el patrimoni de l’avinguda pocs dies després que el creador Joan Juncosa els marqués amb unes «tiretes» vistoses.

Barcelona repara els bancs fanal després dels pedaços virals
2
Es llegeix en minuts
Jordi Ribalaygue
Jordi Ribalaygue

Periodista

Especialista en Barcelona i àrea metropolitana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’Ajuntament de Barcelona ha captat el missatge que un artista urbà va transmetre al suturar els esquinços dels bancs icònics del passeig de Gràcia. Joan Juncosa va esculpir uns pedaços acolorits i envetats imitant el trencadís, idèntics al mosaic dels seients del gran bulevard barceloní, i els va fer a mida amb polietilè per tapar-ne els escantellats. La intenció no era ocultar la destrossa, sinó més aviat al contrari: el to viu dels implants –o "tiretes de Modernisme 2.0", segons el creador– alertava que a sota dels arranjaments encara hi havia les destrosses. Després de més d’un any sense ser arreglades, la difusió que l’artista va guanyar a les xarxes socials –i el reportatge que EL PERIÓDICO li va dedicar– ha precedit la reacció del consistori per recompondre el patrimoni espellofat de la cèntrica avinguda.

Sense causa-efecte

Si bé el govern municipal no reconeix que existeixi causa-efecte, el cert és que les reparacions han arribat poc després que Juncosa alertés dels desperfectes en unes joies de l’urbanisme barceloní, apostades davant alguns dels emblemes de la capital i exposades al desgast d’una via transitada per milers de veïns i visitants. "Estic encantat que els bancs s’hagin restaurat. Era la finalitat del projecte, posar els bancs en valor i prendre consciència que és un patrimoni que tots hem de cuidar", emfatitza Juncosa.

En els últims dies, l’ajuntament ha ordenat revisar i netejar els bancs de les voreres del passeig de Gràcia, dissenyats per l’arquitecte Pere Falquès. El consistori precisa que "s’han afegit cargols que fixen l’estructura i peces d’acer provisionals perquè n’havien sigut sostretes". Al seu torn, s’ha col·locat un trencadís de recanvi en tres bancs fanal monumentals, datats de 1906 i situats als números 52, 62 i 86 de passeig de Gràcia; és a dir, davant de la Casa Batlló, a l’altura de la llibreria Casa del Llibre i als voltants de la Pedrera. Joan Juncosa puntualitza que queden esvorancs en cinc bancs més.

Notícies relacionades

L’artista va tapar les fissures de vuit bancs pel seu compte, amb unes peces que defineix com "efímeres". De fet, totes aquestes cataplasmes ja han desaparegut, sigui perquè els operaris ja les han substituït per trossos de ceràmica, o perquè s’han desprès a l’haver-les posat sense goma d’enganxar, o potser perquè algun admirador de l’artista se les ha quedat per presumir d’una obra que ha aconseguit el seu propòsit. Van ser els seguidors de Juncosa els que el van avisar que uns treballadors estaven reparant les fractures que l’autor havia assenyalat.

L’estiu passat no van passar per alt uns urinaris vistosos penjats pel centre. Advertien de la pudor d’orina en certs racons de la Barcelona històrica. També van ser idea de Juncosa, que nega que el mogui una intenció crítica contra l’ajuntament. "El patrimoni s’ha de cuidar. Si no, s’erosiona i es degrada. S’ha cuidat generació rere generació perquè arribés fins avui. Ara ens toca a nosaltres", diu. Però la cosa no acaba aquí. "Tinc més de 50 punts detectats. Llocs susceptibles de ser arreglats, millorats. Si veig que el temps passa i ningú ho arregla, actuo", explica. "Al passeig de Gràcia s’ha respost ràpid", afegeix.