BCN i Badalona es queden sense sorra extra per refer les platges

El Ministeri per a la Transició Ecològica adverteix de la falta «generalitzada» de bancs de sorra per regenerar tota la costa i retarda algunes tasques de reposició fins a finals de juliol.

BCN i Badalona es queden sense sorra extra per refer les platges
3
Es llegeix en minuts
Jordi Ribalaygue
Jordi Ribalaygue

Periodista

Especialista en Barcelona i àrea metropolitana

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Gerardo Santos
Gerardo Santos

Ubicada/t a Badalona, Santa Coloma, Mataró, Martorell, Esplugues i Vilanova i la Geltrú

ver +

Las platges de la província de Barcelona es quedaran sense prou sorra per capgirar tots els desperfectres causats pels temporals dels últims mesos. El Ministeri per a la Transició Ecològica així ho admet i fia l’antídot per mirar de pal·liar la regressió de la línia del litoral des del Maresme fins al Baix Llobregat a diversos projectes de consolidació i diagnòstic de l’estat de la costa i les seves barreres de contenció.

La majoria dels plans encara estan en fase preliminar, en procés de redacció i pendents de superar tràmits abans de materialitzar-se en dates concretes. Per ara, el Govern reconeix que les dues poblacions costaneres més habitades de la província, la capital i Badalona, no rebran el suplement de sorra que reclamen els dos ajuntaments de fa temps i que van tornar a requerir després que les borrasques van delmar la franja marítima.

El ministeri omet les dues ciutats de les obres d’emergència que va decretar el 22 d’abril arran de les destrosses causades per les tempestes. Tot i que va augurar que la solució arribaria abans de l’estiu, Transició Ecològica ha ajornat part de les tasques per aplegar sorra. Els dragatges per assortir-se de sorra dels ports del Garraf s’estenen des de finals de la setmana passada i fins que expiri el juliol per engrossir les platges de les Casetes de Garraf, la de Sant Sebastià a Sitges, la de la Murtra a Viladecans, la del Far de Sant Cristòfol a Vilanova i la Geltrú i la platja Llarga a Cubelles. Estan erosionades i requereixen abric davant les pròximes tempestes.

Pel que fa a Barcelona, el Govern al·lega que les extraccions de sorra que l’ajuntament va promoure al port del Masnou i el Port Olímpic ja estaven en marxa quan va anunciar la rehabilitació extraordinària. "No hi havia ni necessitat ni disponibilitat de sorra per plantejar una aportació" addicional, addueix. Quan li van preguntar sobre això, l’Executiu de l’alcalde Jaume Collboni evita carregar contra el ministeri. Contesta que no esperava que contribuís aquesta temporada a corregir desperfectes. A més, recalca que ha costejat 1,7 milions d’euros de la seva butxaca per refer els desperfectes que van minvar la Nova Mar Bella la tardor passada.

Revisió prèvia

El consistori confirma que l’abocament de sorra que ha de servir per compensar pèrdues queda supeditat al fet que el Ministeri per a la Transició Ecològica revisi abans la salut del litoral de l’urbs. "La previsió, i així ens ho ha traslladat el ministeri, és que aquesta aportació es farà en els pròxims anys", afegeix l’Executiu.

Notícies relacionades

El Govern explica que l’anàlisi pendent respondrà "en quin estat es troben" les infraestructures de protecció de la costa de la capital i "per què es perd sorra". Servirà per desgranar les tasques que cal abordar, que "inclouran tant la reparació dels espigons emergits i submergits" –el dic de la Mar Bella està trencat des de fa anys– com el rebliment de platges amb "sorra procedent de bancs profunds", precisa el Govern.

L’aportació de sediments no serà automàtica per a tot el litoral urbà, sinó que s’acotarà a "les platges que ho requereixin", delimita Transició Ecològica. L’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) calcula que el 10,82% de la sorra de nou platges de la capital va desaparèixer entre el juliol del 2023 i l’abril del 2024, uns 24.300 metres cúbics en conjunt. El menyscabament a la Mar Bella ascendeix al 12,92% i a Llevant, al 14,89%. Els dos trams han quedat al marge dels arranjaments i les reposicions efectuades a la Nova Mar Bella, Sant Sebastià, la Barceloneta i Nova Icària.