La platja de la Mora seguirà contaminada almenys fins al 2027

La platja de la Mora seguirà contaminada almenys fins al 2027

EPC

1
Es llegeix en minuts
Gerardo Santos
Gerardo Santos

Ubicada/t a Badalona, Santa Coloma, Mataró, Martorell, Esplugues i Vilanova i la Geltrú

ver +

La platja de la Mora de Badalona no serà descontaminada fins que el col·lector d’aigües residuals de Llevant sigui traslladat de la primera línia de costa, va assegurar el Ministeri per a la Transició Ecològica . Per traduir en dates concretes l’anunci s’ha d’anar vuit anys enrere en el temps. Corria el mes de gener del 2017 quan un temporal molt violent va fuetejar el litoral barceloní. L’onatge va fer malbé el col·lector (que trasllada les aigües residuals de Tiana, Montgat i Badalona fins a l’estació de bombatge de Sant Adrià de Besòs) just a l’altura de la platja de la Mora.

Notícies relacionades

El moviment de terres produït durant les obres necessàries per restituir el funcionament de la gran canonada va causar que contaminants com l’arsènic i altres metalls pesants com el seleni o el crom sortissin a la superfície. Feia dècades que hi estaven enterrats, cosa que testimonia el passat industrial de la zona. Uns efectes semblants són els que pateix la molt pròxima platja del Litoral, ja dins del terme municipal de Sant Adrià de Besòs, que fa quatre estius que està tancada al públic.

Des d’aquell 2017, el sorral està contaminat i tancat al públic. "La platja de la Mora no és una platja a l’ús", assegura el ministeri a tall de prefaci d’una llarga explicació. I no ho és, precisament, per l’existència del col·lector de Llevant, que en alguns punts del recorregut ha hagut de ser protegit per esculleres i altres estructures per reduir la seva exposició a l’onatge, que el pot tornar a trencar. El desdoblament del col·lector, que preveu el seu trasllat en un 30% del recorregut, també respon a la necessitat d’allunyar-lo de la primera línia de mar. "A conseqüència d’això, la platja de la Mora actualment és un front d’escullera, en el qual no hi ha platja de sorra per fer-ne un ús lúdic", descriu el ministeri. La part contaminada és la que separa el col·lector de l’escullera de protecció davant el mar.