"Toca matinar i portar sempre un vano"

Els usuaris encaixen amb resignació el tall de dos mesos a l’L2 del metro de Barcelona entre Paral·lel i Sagrada Família, que afecta de ple les rutes turístiques. El servei d’aquest bus ha augmentat la freqüència, però en alguns moments d’hora punta va arribar a anar ple a vessar.

"Toca matinar i portar sempre un vano"
2
Es llegeix en minuts
Patricia Castán
Patricia Castán

Periodista

ver +

Desplegats com un miniexèrcit en missió pedagògica, desenes d’operaris de Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) es van situar des de primera hora del matí d’ahir a les andanes i vestíbuls dels extrems del tram afectat pel tall de l’L2 mirant de redistribuir els fluxos d’usuaris que encara no s’havien assabentat de la interrupció del servei durant dos mesos per obres de millora a les vies. "¿Com que he d’agafar un bus? Tinc hora al metge i arribaré tard", exclamava un jubilat, irritat davant la perspectiva d’agafar el D50, que a primera hora del matí anava atapeït de barcelonins i més tard de turistes. Aquest mateix usuari confessava que no sol fer aquest trajecte i el va agafar desprevingut.

Representava una minoria, perquè l’empresa de transport públic ha invertit setmanes a informar i prevenir els viatgers, apuntava una de les seves empleades. "Està tot ple d’indicacions i cartells, però sempre queda algun despistat que se n’assabenta quan el fan sortir del vagó", deia. A l’estació de Sagrada Família, on ara s’acaba la línia, el personal accedia als vagons per comprovar que quedaven buits abans del canvi de direcció al túnel. I atenien els que no tenien un pla b per desplaçar-se. A mesura que el dia va avançar, van haver d’atendre cada vegada més preguntes en diversos idiomes.

Per sort, la zona afectada està comunicada per diverses línies de bus i de metro, però tot i així la recepta varia segons el destí i fins i tot l’origen de l’usuari. Com el de Manolo Merino, que venia de Badalona i el pròxim dia ja agafarà directament la línia groga per evitar una connexió "molt pesada, amb passadissos amunt i avall".

Les opcions per arribar al monument de Gaudí des del centre són moltes i variades, des d’agafar l’L1 fins a Clot i allà enllaçar amb l’L2, que funciona amb normalitat en aquest tram, fins a connectar amb l’L3 des de Plaça de Catalunya fins a Diagonal i allà dirigir-se a l’L5 fins a Sagrada Família, explicava amb paciència una treballadora de TMB. També Paral·lel té alternatives de sobres, encara que totes suposin "més temps i esforç".

Estudiant les alternatives

Notícies relacionades

Així opinava Mariana D., que cuida una senyora gran al Poble Sec i ahir començava a assajar les alternatives. "Agafaré el D50, però em fa por: són moltes parades". Si amb metro n’eren 6, amb autobús aquest tram li suposa parar en 14 i haver de caminar una mica més. "Toca matinar més i portar sempre a sobre un vano, perquè ja veus com està la parada", explicava a Marina-Mallorca, on hi havia cua per accedir al bus i no tothom podia protegir-se del sol sota la marquesina.

El servei d’aquest bus ha augmentat la freqüència, però en alguns moments d’hora punta va arribar a anar ple a vessar d’usuaris. Una informadora repartia fullets explicatius amb les alternatives, mentre alguns viatgers s’impacientaven perquè un bus H10 va tenir cap a les deu del matí una avaria en una rampa que va obligar els que s’esperaven a traslladar-se uns metres més avall per poder pujar als altres busos. Tot plegat, ja es veia a venir que seria una jornada molt calorosa.