BCN "netejarà" els voltants de la Sagrada Família

El regidor del districte va presidir ahir el consell de barri en el qual els veïns van ser informats de les mesures d’eliminació de punts negres que es portaran a terme.

BCN "netejarà" els voltants de la Sagrada Família
3
Es llegeix en minuts
Carles Cols
Carles Cols

Periodista

ver +

L’Ajuntament de Barcelona ha començat a treballar perquè els voltants de la Sagrada Família, que té algunes de les voreres més freqüentades de la ciutat, no siguin un traster sense sentit. El cap de setmana passat es va retirar una marquesina de TMB del carrer de Marina on feia anys que no parava cap autobús perquè el carrer està tallat al trànsit. També fa poc es va eliminar un xiringuito que, malgrat no tenir ús, l’Institut Municipal de Parcs i Jardins encara mantenia enmig de la plaça de la Sagrada Família. A partir de juliol, la neteja prosseguirà amb l’eliminació de fins a 15 jardineres que ocupen la vorera del carrer de Mallorca, entre Marina i Sardenya, un tram sempre ple de vianants.

El pla té un nom: Pla d’Acció de l’Espai de Gran Afluència (EGA) de la Sagrada Família. El regidor del districte, Jordi Valls, va presidir el consell de barri en el qual els veïns van ser informats de les mesures que s’hi portaran a terme, una assemblea més que necessària tenint en compte que els residents havien començat a fer la seva llista particuclar de punts negres que els impedeixen transitar amb comoditat pels carrers del seu entorn.

Els veïns havien anotat com a punt negre i absurd la parada del bus de Marina i ja ha sigut retirada. Van apuntar també el quiosc que ocupa la cantonada de Lepant amb València i que deixa poc pas quan hi coincideixen un o més grups de turistes camí del temple. Com que es tracta d’una concessió administrativa, es requerirà primer al quiosquer que compleixi l’obligació de mantenir el negoci obert. En cas que no ho faci, que és el previsible, s’obrirà l’expedient per procedir a l’extinció del seu contracte si insisteix a no obrir-lo, ja que es considera una falta greu.

Mirada crítica

Una visita amb mirada crítica als voltants de la Sagrada Família ha permès constatar, a més, que hi ha senyals de circulació obsolets i que el mobiliari urbà de l’avinguda de Gaudí demana a crits un modernitzat. Es farà. I està anotat també al calendari d’actuacions, a partir de la tardor, millorar la il·luminació de les places de la Sagrada Família i de Gaudí.

Notícies relacionades

El pla té més recorregut. El 2026, per exemple, es pretén soterrar la línia elèctrica que encara travessa per l’exterior eels carrers adjacents a la basílica, una mesura que permetrà, de passada, eliminar vells pals de fusta que encara compleixen aquesta funció.

Els beneficiaris de totes aquestes mesures no es busca que siguin els turistes. La retirada de jardineres al carrer de Mallorca farà més còmoda la seva visita, és cert, però el que es pretén en realitat és, en la mesura possible, donar un cert tomb a la situació. Per això, el pla arriba acompanyat d’una sèrie de mesures destinades a protegir el comerç de proximitat i potenciar-lo, potser encara més, i ser també primmiradament exigents amb el comerç que no ho és. Les inspeccions als establiments per comprovar que la seva activitat s’ajusta la seva llicència, com les que s’han portat a terme aquest juny, es repetiran. Una qüestió més que abordarà en pla, però de la qual de moment no hi ha concreció, és la mobilitat. D’una banda, s’estudia com millorar l’accés a les boques de metro, que, en el cas de la Marina amb Provença, és, a estones, un coll d’ampolla. De l’altra, es reflexiona sobre com han de conviure vianants i ciclistes al voltant de la Sagrada Família, perquè actualment la coexistència no és amistosa. Els remeis, com en la línia elèctrica, no podran començar a ser realitat fins al 2026.