Parc de Joan Miró i plaça d’Espanya, zones calentes

La fase de més impacte per al pulmó verd començarà el 15 de juliol, mentre que el trànsit de la rotonda es veurà més afectat a l’agost.

Parc de Joan Miró i plaça d’Espanya, zones calentes
2
Es llegeix en minuts
Meritxell M. Pauné

La prolongació de l’L8 de FGC de plaça Espanya fins a Gràcia avançarà de manera significativa en els pròxims tres mesos, amb afectacions importants per a aquesta plaça i el pròxim parc de Joan Miró. Serà un dels focus d’obres més grans aquest estiu. La intervenció més controvertida serà l’ocupació d’aquest pulmó verd i la tala d’un centenar d’arbres a partir del 15 de juliol per acumular les terres extretes a través dels pous d’atac de la tuneladora a la Gran Via.

També tindran impacte, en aquest cas en el trànsit, les diferents restriccions al voltant de la plaça. La principal és la reducció de la rotonda a tres carrils del 5 a l’11 d’agost, en dues fases, una per a cada meitat. La dificultat per drenar amb la meitat d’amplada tot el flux de vehicles que arriba des de Gran Via, Paral·lel, Tarragona i Montjuïc podria generar embussos, malgrat la reducció natural de la mobilitat aquella quinzena.

La resta d’intervencions es concentren en les dues illes de Gran Via que hi ha a banda i banda de la plaça. A les que ja hi ha en marxa s’hi sumaran el pròxim cap de setmana (29 i 30 de juny) afectacions en el lateral muntanya, entre Sant Roc i La Bordeta. També n’hi haurà just al davant, en el lateral mar, del 19 al 24 d’agost. I del 29 de juliol al 30 d’agost estarà tallat l’accés a aquest lateral des del tronc central –per evitar el túnel–, a causa d’una canalització de subministres des del carrer Sant Germà fins a la plaça Espanya.

Tala d’arbres

A l’altre costat de la rotonda, davant les Arenas, el cap de setmana del 3 i 4 d’agost hi haurà restriccions en els dos encreuaments amb la Gran Via, sense impedir el pas d’autobusos. I els dies 13 i 14 del mateix mes està planificat pavimentar la calçada fins a Entença. A més, com ja passa des de principis de juny, fins al 26 de juliol l’avinguda Reina Maria Cristina només tindrà garantit un carril per sentit.

L’Ajuntament de Barcelona assumeix que la tanda intensiva d’afectacions al voltant de plaça Espanya són un suplici inevitable. Fins i tot l’impacte al parc Joan Miró, que de fet depèn de la Generalitat i ha sigut i és molt qüestionat pels veïns. "Les obres d’avui són la ciutat de demà, cal passar pel camí de les obres", va dir ahir la primera tinenta d’alcaldia, Laia Bonet.

Notícies relacionades

Del miler d’arbres que acull el parc, se’n suprimiran al voltant del 10%. Una mica més d’un centenar d’exemplars, estima el consistori, que recorda que la majoria són pins madurs que ja no absorbeixen tanta contaminació com els joves. Tot i així, promet que els arbres que es perdin per les obres se substituiran.

Així mateix, avança que ja prepara el projecte de remodelació del parc Joan Miró per modernitzar-lo quan finalitzin les obres. Es va inaugurar el 1982 en els terrenys que havia ocupat l’escorxador municipal.