BARCELONEJANT

El ‘hobby’ viral que deixa sense alè

És l’esport de moda de famosos i ‘influencers’. Una teràpia subaquàtica per a tots els públics. A Barcelona aquest any s’estrenen dos clubs d’apnea.

El ‘hobby’ viral que deixa sense alè
5
Es llegeix en minuts
El Periódico

Mai hauries imaginat que se sentiria tant relax amb l’aigua fins al coll. Ets en una piscina municipal, però sembla que has quedat amb Jacques Cousteau: neoprè, aletes XXL, nervis d’explorador. Ni que anessis a buscar en Nemo. La sessió comença més aviat com un capítol de Crims: tots flotant de cap per avall. Aquesta gent –descobreixes de seguida– no és de la que s’ofega en un vas d’aigua, no. Aquí hi ha qui pot aguantar la respiració gairebé 7 minuts. Una hora amb ells i acabes més confiat que Julio Iglesias amb un test de paternitat sota l’aigua.

El ‘hobby’ viral que deixa sense alè /

Fa anys que s’expandeix per Google com a «esport de moda». S’ha convertit en el hobby viral de famosos i influencers: hashtag #apnea. Carnassa de postureig a pulmó entre balenes i taurons. Tant t’apareix a Instagram com per la tele (El desafío) o en els top 10 de Netflix (La inspiración más profunda).

No és només aguantar la respiració. «Et fa un reset al cap –garanteix l’Oriol–. Surts de l’entrenament mentalment nou».

Oriol Navarro és qui et fa entrenar cada setmana sense respir. No hi ha metàfores en el seu currículum. ¿La seva marca? 6 minuts i 57 segons amb una sola glopada d’aire. Va ser subcampió d’Espanya el 2013. Si li toca l’euromilió, ell construiria una piscina de 60 metres de profunditat. Fa cinc anys que és president de Cavalldemar, associació sense ànim de lucre amb 46 anys d’història submarina. Són 110 socis. És l’únic club d’apnea que s’entrena regularment a la piscina a Barcelona ciutat. Dimarts i dijous al CEM La Verneda (excepte el juliol i l’agost). Fan cursos i sortides amb barca des del Fòrum tot l’any.

D’aquest club n’ha sortit fins i tot un rècord Guinness. Un dels socis, Aleix Segura –tres vegades campió del món– ha arribat a estar sense respirar ¡24 minuts i 3 segons! No compta com a marca d’apnea perquè va inhalar abans una concentració d’oxigen del 100% (la de l’aire és del 21%).

«La gent s’emporta sorpreses –assegura l’Oriol–. Jo m’he trobat en cursos d’iniciació apnees de fins a 5 minuts». Fins i tot periodistes neòfites com la que escriu aquestes línies va aguantar la seva primera vegada 4 minuts 40.

Hi ha socis de tots els nivells, de totes les edats. Apneistes pro, pescadors bregats i principiants encara amb cara d’ensurt. De metges a polítics. L’ambient és de confiança exprés. No respirar uneix molt. És igual si aguantes set minuts o dos. L’important –animen– és fer comunitat. «Compartir l’entrenament i fer-ho amb seguretat», apunta l’Oriol. Surts de l’entrenament més relaxat que si te n’haguessis anat de vacances amb Victòria Frederica.

Ho repeteixen tots els socis: «És terapèutic». T’ensenya «a relativitzar». «Aconsegueixes coses que mai pensaves que estarien al teu abast –diu el Nico– i això et dona força mental per lidiar amb problemes de la teva vida». Nico Vignon ha arribat als 6 minuts, 55.

«L’apnea ha canviat moltíssim», fa memòria un referent del món: Esteban Torrano. Continua sent soci de Cavalldemar amb 69 anys. Ell es va tirar a la piscina fa 24. «No hi havia ningú a Espanya que sabés res d’apnea».

Quan la Katie va començar en el club el 2015 no hi havia dones ni tan sols per completar un podi. Katie Kleinwachter és la capitana de la selecció catalana. Ara les dones, somriu, «representen la meitat de tota la participació». En l’últim Campionat d’Espanya, la pentacampiona Isabel Sánchez Arán va fer nou rècord: 7 minuts, 24 segons. L’alemanya Heike Schwerdtner va batre aquest dijous el rècord del món d’estàtica femenina: 9 minuts, 7.

Cada vegada hi ha més vaivé subaquàtic a Barcelona. Aquest any s’estrenen dos nous clubs. A l’abril es va inaugurar Vertical Freediving al Fòrum. A l’agost o el setembre obrirà Bcn Apnea Centre al Port Olímpic. «Intentarem que sigui una cosa social», avança un dels socis, el subcampió del món Miguel Lozano.

Meditació subaquàtica

Ha deixat sense respiració Jared Leto, Bisbal, Pablo Motos. Fa anys que Miguel Lozano ensenya a gestionar les emocions a través de l’apnea, a prendre decisions sota pressió. Fa formacions, conferències team buildings. El contracten directius, artistes, esportistes d’elit. «Per a mi l’apnea és una meditació subaquàtica», garanteix. Ho detalla al seu primer llibre: A -122 metros: El poder terapéutico de la apnea (Alienta). Per deixar de respirar abans cal aprendre a respirar.

«12 persones han trepitjat la Lluna –compara a la seva web–. Nomésl 10 hem descendit fins als 120 metres». Miguel Lozano és la cinquena persona més profunda del món (en immersió lliure): ha baixat a pulmó, sense ni tan sols aletes, fins als 122 metres. Això, segons els rècords oficials. Entrenant-se ha arribat als 126. Ha sigut dues vegades subcampió del món. Pot passar sense respirar 8 minuts i 23 segons. Ell es treu importància. «El secret d’un apneista –riu– és tenir un cervell petit que consumeixi poc».

«Qui vulgui entrenar-se, té opcions de sobres», assegura Lluís Melús. Ell sap bé el que s’hi cou: va ser xef del Barça. Té el rècord de Catalunya d’immersió lliure (60 metres). Va ser qui va inaugurar a l’abril el nou Vertical Freediving. Ofereix cursos i sortides al mar cinc dies a la setmana des del Fòrum.

A la Llagosta s’entrena en piscina cada setmana al Club Apnea Barcelona. Fa 11 anys que funciona. Són 100 socis de 20 països, detalla Juanma Molleja. Organitzen sortides al mar des de la Barceloneta, el Fòrum, el port de Badalona i la Costa Brava.

Notícies relacionades

A l’Estartit hi ha La Caretta des del 2015. Entre afiliats, socis i federats seran uns 80, calcula Mara Torrealba. També fan cursos i sortides al Parc Natural del Montgrí, les illes Medes i el Baix Ter.

«Respirar és el més important per a l’ésser humà i el més oblidat», lamenta l’Estrella. Fa un any i mig que ella practica apnea i ja fa 5 minuts, 15. «Desconeixem el procés bàsic de la vida».