Ple municipal de barcelona

Pujarà el recàrrec a la taxa turística

El pla municipal d’augmentar el complement a l’impost de 3,25 a 4 euros per hoste i nit irrita el sector hoteler. El govern del PSC ha donat suport a la proposta d’ERC d’elevar l’import, amb el vot també a favor de Junts i Comuns.

Unos turistas en la plaza Catalunya, en Barcelona.

Unos turistas en la plaza Catalunya, en Barcelona. / ZOWY VOETEN

3
Es llegeix en minuts
Jordi Ribalaygue
Jordi Ribalaygue

Periodista

Especialista en Barcelona i àrea metropolitana

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Patricia Castán
Patricia Castán

Periodista

ver +

L’Ajuntament de Barcelona vol elevar el recàrrec de la taxa turística de 3,25 euros per hoste i nit a 4 euros en totes les classes d’allotjament. El tinent d’alcalde d’Economia, Jordi Valls, ho va avançar ahir al ple de l’Ajuntament de Barcelona, en què el govern del PSC va recolzar una proposta d’ERC per elevar el complement que el consistori ingressa de l’impost de la Generalitat. Junts i Barcelona en Comú també hi van votar a favor, mentre que el PP i Vox s’hi van oposar. La notícia va caure com una galleda d’aigua freda en el sector hoteler.

Valls va constatar que hi ha «una majoria suficient» perquè la intenció de l’executiu de Jaume Collboni es converteixi en realitat. Fins ara, els fons del tribut es reparteixen a mitges entre la Generalitat i l’ajuntament. Per aquesta via, Barcelona preveu aconseguir 19,9 milions aquest any, a la qual cosa suma 75,1 milions que es desprenen de l’extra que afegeix a l’impost. És a dir, uns 95 milions d’euros en total. Amb la modificació de l’ordenança fiscal, l’executiu compta que la recaptació pugi a uns 115 milions d’euros.

ERC reivindica que ha arrossegat Collboni a actuar. La presidenta dels republicans, Elisenda Alamany, estima que el turisme genera una factura de 146,2 milions d’euros a la ciutat, uns 50 milions per sobre del que es recull amb el gravamen. «No s’arriben a cobrir totes les despeses que el turisme genera a l’ajuntament. Hi ha una diferència que tota la ciutat paga amb els seus impostos i subvenciona l’activitat turística amb la seva butxaca», va dir la regidora, que va advocar per «governar el turisme»: «Es tracta de recuperar i garantir l’equilibri que eviti una paradoxa: que la ciutat que els turistes venen a visitar acabi desapareixent».

A partir de l’octubre

Valls va explicar que l’executiu ha encarregat un informe al Consell Tributari de Barcelona sobre la possibilitat d’incrementar el recàrrec «al màxim» permès. La proposició d’ERC ratificada pel ple insta la Generalitat i el Parlament a ampliar el marge que Barcelona pot reclamar a cada visitant per sobre dels 4 euros diaris.

El govern de Collboni pensa portar la proposta per augmentar el gravamen a les estades turístiques a la comissió municipal d’economia del juliol, per aprovar-la de manera provisional i començar a tramitar el canvi de l’ordenança fiscal. En cas que no hi haguessin obstacles, els 4 euros per nit d’allotjament es poden cobrar a partir de l’octubre que ve.

Valls va dir que els 20 milions de més que l’ajuntament confia que pugui embutxacar-se es dirigiran en primer lloc «als serveis propis del funcionament de la ciutat, com la neteja, la seguretat i el transport». També es destinaran a posar en marxa les 16 àrees de gran afluència en les quals el consistori vol posar límit a la saturació turística. Entre d’altres, inclouen la Sagrada Família, la Boqueria i el Park Güell. També contribuiran a finançar millores a la Fira de Barcelona.

El govern municipal ja va plantejar augmentar el complement a 4 euros a «les tipologies de visitants que més externalitats negatives causen». Es referia als pisos turístics i els creuers de curta estada, en què els passatgers no arriben a passar 12 hores a la ciutat.

Queixes dels hotelers

Notícies relacionades

El Gremi d’Hotels de Barcelona va expressar el seu rebuig a la mesura. Considera que «el sector hoteler de Barcelona ja contribueix amb els impostos que graven la seva activitat». La patronal remarca que els hotels aporten més de 400 milions l’any en impostos. I que l’Ajuntament de Barcelona ha recaptat 95 milions (20 del fons del Turisme de la Generalitat, i 75 del recàrrec municipal), fins a convertir-se en el tercer ingrés més important del pressupost municipal, informa Patricia Castán.

Per això, el gremi «exhorta el govern municipal a destinar els recursos obtinguts d’aquest increment a aspectes com la millora de les infraestructures firals, la seguretat, la neteja i la gestió de l’ordenació de la ciutat». L’entitat ja ha reivindicat altres vegades més transparència de l’ús que es fa dels diners recaptats amb la taxa.