Transformació del centre

Adeu a una llibreria amb solera al Gòtic

El titular de Stock Llibres va deixar el local dissabte passat, després de 35 anys d’existència. Malgrat mirar de preservar l’activitat, les altes despeses de manteniment del negoci ho van impedir

Adeu a una llibreria amb solera al Gòtic
2
Es llegeix en minuts
Patricia Castán
Patricia Castán

Periodista

ver +

Fins a l’últim minut Francesc Castell ha lluitat perquè el Gòtic no perdés cap altra llibreria. Perquè el carrer Comtal no es quedés sense cap altra senya d’identitat comercial. Però dissabte passat, l’home que va aixecar i va sostenir durant 35 anys Stock Llibres, a base de volums d’ocasió i també per a col·leccionistes, es va acomiadar esborrant tot rastre literari del local que va ocupar al carismàtic carrer des de 1989. Un nou inquilí obrirà ben aviat un negoci enfocat al públic turista, que és l’únic que ara recorre aquest carrer amb ganes de comprar. La normativa no permet l’obertura de més botigues de suvenires, però sense caure en aquest epígraf les alternatives dirigides al viatger de pas no han fet més que créixer al carrer que enllaça Portal de l’Àngel amb la Via Laietana en els últims anys.

El local té una ubicació suculenta per a un emprenedor, però el lloguer és molt alt, com ho són cada vegada més els subministraments i despeses que comporta un negoci. Així que els seus 75 metres quadrats no han pogut ser absorbits per cap altre llibreter, com hauria volgut Castell, per respectar l’oferta cultural que ell va encapçalar. "No sortien els números", assumeix aquest home, que dissabte va abaixar la persiana amb la mateixa "discreció" amb què la va aixecar al seu dia com a arrendatari. No hi haurà festes perquè l’ocasió no ho mereix i ha tingut mesos per acomiadar-se dels clients històrics, anunciant descomptes del 20% i altres ofertes.

Tot i que ha tret molt estoc, el gènere que queda sense vendre anirà a parar a un magatzem de cara a la venda online i en fires, com la del llibre d’ocasió de passeig de Gràcia, que se celebrarà del 20 de setembre al 6 d’octubre vinent, explica a aquest diari. I és que, com a autònom que és, ha de cotitzar uns quants anys més abans de poder jubilar-se.

Els últim mesos han sigut amargs per l’adeu i l’estrès del traspàs. Aquesta via li procurarà una mica de liquiditat per emprendre una nova etapa, i per això per a ell era important trobar un nou inquilí abans d’entregar les claus al propietari, pròximament. Amb un tiquet mitjà de 2 a 10 euros pels llibres de segona mà, relata, era difícil tirar endavant. I tot i que ha "lluitat molt" per trobar un relleu que "continués amb els llibres, no ha sigut possible".

El turista no compra llibres

Notícies relacionades

"La gent que passa per aquí no és la mateixa que quan vaig començar fa 10 anys", desgrana. El turista que omple el Gòtic diàriament no ha vingut a a la ciutat a comprar llibres. Ni producte de proximitat, com revela l’actual alineació comercial del carrer Comtal, plena d’articles de caprici, records, regals i cafeteries.

Castell prefereix no concretar dades del nou inquilí ni de l’activitat exacta amb què ocuparà el local, tot i que admet que serà un comerç enfocat essencialment al turista de passada que omple el centre de la ciutat.