EQUIPAMENT CULTURAL

La biblioteca Benguerel es reforma per liderar en infantil i juvenil

Les obres començaran a finals d’any i es prolongaran nou mesos

La reestructuració del complex permetrà l’obertura de noves àrees i l’adaptació als estàndards de sostenibilitat actuals. Per fer-ho, l’ajuntament hi invertirà un milió d’euros.

La biblioteca Benguerel es reforma per liderar en infantil i juvenil
2
Es llegeix en minuts

La biblioteca Xavier Benguerel de Barcelona se sotmetrà a una reforma profunda per intentar recuperar lideratge i reforçar la seva especialitat en literatura infantil i juvenil. La posada en marxa de la Gabriel García Márquez, distingida com la millor del món, ha descavalcat aquest equipament de la Vila Olímpica com a biblioteca central del districte de Sant Martí. Les obres permetran donar resposta a les necessitats detectades, millorar l’edifici i aprofitar millor l’espai disponible.

La reestructuració dels 1.800 metres quadrats útils del complex permetrà també l’obertura de noves àrees i l’adaptació dels diferents espais als estàndards de sostenibilitat actuals. Per a això, l’Ajuntament de Barcelona ha projectat una inversió aproximada d’un milió d’euros per a un procés de rehabilitació que s’espera que comenci a finals del 2024 i que tindrà una durada de nou mesos. Durant aquest lapse de temps la biblioteca es mantindrà tancada per la naturalesa de les obres, que afecten bona part de l’estructura interna.

En primer lloc, es renovarà la zona destinada al Servei de Documentació de Literatura infantil i juvenil (SDLIJ), amb l’objectiu d’assumir els nous arxius provinents del centre de documentació Artur Martorell, de l’Institut Municipal d’Educació de Barcelona (IMEB). Aquesta adquisició respon a l’objectiu de potenciar i donar més visibilitat al SDLIJ i consolidar la biblioteca com a referència en literatura infantil i juvenil de la ciutat, amb especial èmfasi en els autors d’àmbit català.

Actualment, el fons es troba repartit per diferents àrees de la biblioteca, una cosa que en dificulta la consulta. Gràcies a la reestructuració del complex, s’unificarà en un mateix lloc i es facilitarà l’accés a un conjunt d’arxius seleccionats en una zona més àmplia i lluminosa que l’actual. La resta, es guardarà al magatzem del fons arxivístic, que triplicarà l’espai i tindrà un lloc de consulta que serà més còmode.

Una altra de les zones que es reformarà és l’àrea infantil, amb l’objectiu d’ampliar-la i millorar la seva il·luminació natural. Així mateix, amb la nova distribució es traslladarà de planta i permetrà l’obertura d’un nou espai diferenciat: l’àrea juvenil.

La sala polivalent canviarà d’ubicació al lloc on es troba actualment el gènere novel·lístic, que juntamjent amb les revistes i els diaris passaran a la planta baixa. Això permetrà que s’ampliï i la inauguració d’una zona actualment inexistent a la biblioteca: una aula multimèdia per a reunions i activitats de petit format. La reforma dels accessos a aquesta nova sala permetrà la redistribució de l’àrea de treball intern en un "espai de treball flexible", amb més llum natural.

Música i cine

Notícies relacionades

La nova distribució de l’equipament permetrà la unificació de les àrees de música i cine. Actualment, la Xavier Benguerel és l’única biblioteca pública especialitzada en aquest àmbit i compta amb més de 5.000 articles cinematogràfics relacionats. A més, habitualment organitza activitats relacionades amb la cultura del setè art, com el Club de lectura mensual de cine o el Cicle anual Literatura i pantalla.

També es faran intervencions en altres elements com les escales, es millorarà l’accés a l’ascensor i s’afegiran altres components relacionats amb la distribució de les sales, per adaptar-les a la nova realitat de la biblioteca. També es renovaran els lavabos de la planta baixa i de l’àrea infantil. Així mateix, es resoldran les habituals fallades en la climatització de l’espai, amb la renovació dels aparells i dels conductes. Finalment, bona part del mobiliari actual serà reemplaçat per un de nou, amb l’objectiu d’aprofitar més eficientment l’espai disponible.