El problema de l’habitatge

El final dels pisos turístics devalua les llicències i frena la compravenda

El sector preveu que tothom espremi el termini fins a extingir-se les llicències

L’anunci de l’alcalde Collboni d’erradicar els apartaments d’aquest tipus a la ciutat el 2028, per combatre la crisi d’habitatge, ha sacsejat el sector. Els habitatges per llogar per dies amb permís es comercialitzaven més de 100.000 euros per sobre de la taxació comuna

El final dels pisos turístics devalua les llicències i frena la compravenda
4
Es llegeix en minuts
Patricia Castán
Patricia Castán

Periodista

ver +

El mercat immobiliari d’habitatges d’ús turístic sempre ha jugat en una altra lliga en qüestió de preus. Tots aquells propietaris d’algun dels més de 10.000 pisos amb llicència a Barcelona que al seu dia van córrer per regularitzar l’activitat, abonant poc més de 200 euros, van incrementar automàticament el valor del seu habitatge en uns 100.000 euros de mitjana a l’hora de vendre-la. Així que l’anunci de l’alcalde Collboni d’erradicar tots els apartaments d’aquest tipus a la ciutat el 2028 per combatre la crisi d’habitatge ha sacsejat al sector. No té efectes en la seva activitat de lloguer per dies a curt termini, però sí que l’ha tingut de manera immediata en l’àmbit de la compravenda: les llicències s’han devaluat immediatament i les operacions s’han frenat.

Les moltes incerteses que planegen sobre el sector han fet que el moviment immobiliari es paralitzi momentàniament. "Tret que hi hagi preus de demolició, ningú voldrà comprar ara", assenyala el propietari de dos habitatges turístics que acabava de posar en venda –poc abans de l’anunci de l’ajuntament–, en vista que s’acostaven retallades des que el Govern va aprovar el 2023 el decret que permet als municipis decidir quants (o cap) pis turístic vol al seu territori. "A l’agència em van explicar que els pisos amb llicència s’havien pagat fins i tot a 200.000 euros més que la resta, segons les habitacions i metres. Ara m’han dit que caldrà rebaixar-los", afegeix. En aquests moments, el portal immobiliari Idealista compta amb gairebé un centenar en venda, gairebé la totalitat dels quals ho estava abans de la decisió municipal de la setmana passada.

La patronal Apartur calcula que la revalorització per tenir llicència d’activitat turística sol ser de 50.000 a 100.000 euros, mentre que algunes immobiliàries consultades el situen per sobre, ben bé fins al doble. Fonts de l’associació d’apartaments turístics creuen que la notícia de la potencial eliminació dels pisos turístics a la capital catalana no va derivar en una allau d’oferta de venda. "Els propietaris de llicències estan esperant a veure què passa", diuen. Molts tenen esperances que la intenció de Collboni no prosperi, després que l’Autoritat Catalana de la Competència (ACCO) ja decidís qüestionar la iniciativa de la Generalitat. I més amb l’anunci que Apartur recorrerà el cas de Barcelona a la Unió Europea.

En el si del sector, per tant, es preveu que tothom espremi aquests quatre anys i mig de termini fins a l’extinció de les llicències, abans que vendre-les a preu de saldo o simplement al preu real que mereixi la taxació del pis. Una altra agència que demana no ser citada i porta la venda d’una desena de pisos (fins a mig milió d’euros per 60 metres quadrats de disseny al Born) posa el dit a la nafra: "Si les llicències es perden, aquests pisos no tornaran al mercat de lloguer perquè molts han fet reformes importants que no es compensarien amb el nou índex de límit de preus al lloguer". És més, creuen que es vendran a expats o estrangers que volen segones residències reformades a Barcelona. De moment, no dubten que les operacions es congelaran tret que els preus s’ajustin i "els números surtin per als inversors", en un escenari amb potencial data de caducitat per al que s’ha convertit en un negoci.

Una altra consultora afegeix que de cara a la possibilitat que un canvi de govern autonòmic o municipal faci un altre gir a les previsions per al 2028, "és difícil que ningú vulgui vendre i més previsible que els propietaris prefereixin explotar l’ús turístic i fins i tot decidir si recorren la retirada de llicències i demanen indemnitzacions a l’ajuntament". Sí que veuen ben clar que, en cas de venda, els preus s’acostaran als d’un habitatge comú d’ús residencial, ja que "ja no es tracta d’un negoci per sempre".

Oferta als portals

Notícies relacionades

Al portal d’Idealista figuraven, divendres passat, 94 pisos en venda amb llicència turística. Els preus començaven per 263.000 euros al barri del Besòs per 55 metres quadrats en un quart pis sense ascensor. Altres exemples: al Poble Sec, un altre pis molt alt sense ascensor de només 45 metres quadrats s’ofereix per 290.000 euros com a "oportunitat excepcional". Molt a prop, un cinquè de 56 metres també sense elevador s’ofereix a "preu de mercat", perquè la comunitat ha "votat en contra" de l’activitat turística. Al Parc i la Llacuna del Poblenou, per un àtic de 35 metres amb terrassa, gairebé se’n demanen 400.000, uns preus que es repeteixen per uns 40 metres quadrats al Clot i Sants. Però no falten els de 50 metres a mig milió, i els de 70 a 895.000 euros, arribant a una vintena de casos per entre un i dos milions.

En tots s’ignora l’assumpte de l’extinció de llicències, oferint-se com a grans "inversions". Però no és el cas d’una immobiliària especialitzada en aquest segment concret i que a la seva web defensa que el negoci continua viable, malgrat el que s’acosta: "Comptem amb clients interessats a comprar, fins i tot després de la publicació del decret de novembre del 2023, que posa data de caducitat a les llicències". De fet, diuen ser grans coneixedors del sector amb "constants canvis legislatius" que fan que "calgui estar constantment al dia per evitar problemes i portar a terme la venda amb èxit". Entre l’oferta –amb més unitats ja venudes que disponibles en aquest moment– al·ludeixen a rendibilitats superiors al 12% o a ingressos superiors a 60.000 euros anuals.