Contratemps mortal

BCN indemnitza la família de la finada al caure-li una palmera

Un pacte s’anticipa a l’aniversari del fatal accident de la Shamira al Raval i tanca el pols amb els familiars. La compensació puja a més de 240.000 euros. 

BCN indemnitza la família de la finada al caure-li una palmera
3
Es llegeix en minuts
Meritxell M. Pauné

L’Ajuntament de Barcelona ha pactat una indemnització per la mort de Shamira Yeguas, la jove que va perdre la vida sobtadament a l’agost al caure-li a sobre una palmera al Raval. Segons ha pogut saber EL PERIÓDICO, l’acord s’ha produït aquest juny entre els advocats de la família i la companyia d’assegurances municipal. La compensació, que ascendeix a més de 240.000 euros, ja s’ha abonat i tanca el pols abans del primer aniversari de l’accident.

A la tardor la família va recórrer a la via judicial i va aconseguir autorització per efectuar dues proves pericials a l’arbre, amb l’objectiu de demostrar que estava en mal estat ja abans de la caiguda i que el seu manteniment havia sigut insuficient. Tot i que la causa ha sigut arxivada, aquesta primavera les dues parts han segellat una compensació per responsabilitat patrimonial i lesions personals.

Fonts municipals confirmen el desenllaç, si bé el desvinculen de cap culpabilitat municipal. "La via penal està esgotada, el jutge va tornar a arxivar la causa sense trobar responsabilitat penal en l’accident", apunten. "Les negociacions per arribar a un acord sobre la indemnització de l’accident les realitzen directament els advocats de la família de la víctima i la companyia d’assegurances", rebla el consistori.

"Celeritat" municipal

El lletrat de l’acusació particular, Javier Benito, del bufet Vosseler, celebra la "celeritat" municipal, veu "ajustada" la xifra final i remarca la "bona comunicació" amb els interlocutors assignats. "Hem pogut resoldre-ho en un temps rècord de 10 mesos, quan normalment es triga un any i mig o dos anys", compara. La família de la víctima, consultada per aquest diari, valora també positivament els tempos i les gestions fetes.

El gabinet Vosseler, no obstant, insisteix que la caiguda de la palmera "és un exemple clar de negligència en el manteniment de l’arbratge públic". Recorda, a més, que sis mesos abans un veí del Raval ja va avisar el consistori sobre la inclinació de l’exemplar, que el va sotmetre a una revisió bàsica. A més, tres anys abans una altra palmera de la mateixa espècie –una datilera– va matar un home al parc de la Ciutadella. El consistori va indemnitzar els seus pròxims amb 103.000 euros.

Davant l’estrès hídric de la vegetació per la sequera i la tendència d’aquest tipus de palmera a amagar fractures internes, l’ajuntament va ordenar reg preventiu i una revisió a fons de totes les unitats disseminades per la ciutat. La campanya va durar dos mesos i va suposar la tala de 708 de les 1.363 observades. També ha accelerat la substitució d’aquesta espècie, que des de fa 10 anys ja no es planta a Barcelona.

Aquell 3 d’agost Shamira Yeguas era per casualitat a la placeta d’Emili Vendrell, al costat del carrer de Joaquín Costa. Feia pocs minuts que era al lloc quan la palmera, de més de 10 metres d’alçària, es va trencar i precipitar de sobte sobre seu. Va morir en l’acte, a causa del fort cop rebut. Tenia sols 20 anys.

El succés va fer aflorar la seva història personal i les dificultats i invisibilitat de desenes de barcelonines com ella. Transsexual i sense sostre, tenia problemes de salut mental i d’addicció i recorria a la prostitució ocasional per obtenir ingressos ràpids. S’havia criat a Sant Martí amb els avis materns i dos germans, al perdre’n la custòdia la mare. A partir de l’adolescència van perdre progressivament el contacte. Fragilitat psicològica, conflictes amb la medicació i droga la retenien al carrer, d’on havia intentat sortir sense èxit.

Notícies relacionades

Metzineres, una associació per a dones trans al carrer de Lluna del Raval, la mantenia fora de perill amb seguiment continuat i un espai segur on dutxar-se i relacionar-se. Aquella tarda havia anat al local per fer-se un pentinat de trenes, que va interrompre per passejar i veure’s amb un conegut a la plaça. L’esperava sota la palmera.

La base del tronc tallat es va convertir en un altar ple d’espelmes i dedicatòries. Membres de la família paterna i materna encara hi acudeixen a recordar-la. L’última visita va ser just aquest 22 de juny, quan Shamira hauria complert 21 anys.