Metamorfosi turística a BCN

El flamant hotel ‘boutique’ La Pau aixeca el teló a l’edifici centenari que va ocupar l’antiquat hostal El Nilo després d’una inversió de 10 milions per convertir-lo en allotjament «íntim» que permet desconnectar de la gresca del barri Gòtic i la Rambla.

Metamorfosi turística a BCN
2
Es llegeix en minuts
Patricia Castán
Patricia Castán

Periodista

ver +

Com en un programa televisiu de reformes, l’abans i el després del que fins fa poc va ser l’hostal El Nilo, convertit ara en l’hotel boutique La Pau, és dels que deixen bocabadat. El miracle de la rehabilitació es tradueix en un allotjament amb la meitat de llits d’abans: el ranci hostal tenia 53 petites habitacions, que en la nova etapa s’han convertit en 24 de folgades i amb totes les comoditats. Els seus promotors han volgut desmarcar-se a la zona creant un espai "íntim" que permet desconnectar de la gresca del barri Gòtic i la Rambla, a uns passos, i alhora han complert amb les exigències originals del pla especial urbanístic d’allotjament turístic (PEUAT) de Barcelona, que quan el 2017 van comprar l’edifici de finals del segle XIX i van iniciar el seu projecte els obligava a decréixer en places turístiques.

L’aventura d’aquesta empresa "familiar barcelonina", el Grup Enjoy BCN, els ha suposat invertir sis milions en la compra de l’edifici i quatre més en la renovació integral, que el seu propi equip ha portat a terme, ja que el propietari –de formació economista– és un apassionat de l’arquitectura. La marca és el braç gestor del patrimoni, que fins ara es componia de 56 pisos turístics, la majoria a Ciutat Vella i sobretot en edificis sencers per a l’ús esmentat, va detallar ahir Carmen de la Maza, responsable de Sostenibilitat, durant la seva presentació

La resurrecció de l’edifici ha servit per fer arqueologia i tornar la vida a elements històrics que capes de pintura i falsos sostres havien amagat a consciència. L’immoble es va construir com a habitatge per a militars amb cavallerisses al pati interior. Entre les seves posteriors vides, crida l’atenció el període en què una empresa platanera canària el va adquirir per madurar la fruita als seus magatzems. Als anys 70 es transformaria en l’hostal El Nilo, tot i que en les últimes dècades havia viscut una lenta degradació.

Com a mostra, els comentaris que encara sobreviuen a Tripadvisor, on estava puntuat amb un 2 sobre 5 (un dels pitjors allotjaments de la ciutat), amb comentaris com aquest: "Fins i tot si la teva intenció és anar de motxiller i únicament necessites un lloc on caure’t mort, t’ho has de pensar molt", deia un hoste el 2018.

Notícies relacionades

La pandèmia va posposar els plans dels nous titulars, però una vegada en matèria, s’han rescatat les bigues de fusta i volta catalana de tots els sostres, s’han reproduït els dibuixos que els remataven, s’han recuperat els estucs originals de l’escala principal i reconquerit l’altura de la planta baixa. De fet, aquesta va estar ocupada durant dècades per lúgubres magatzems i pati tancat, que ara s’han obert i donen un aire tan luxós com històric a La Pau, que ostenta quatre estrelles tot i que ofereix el confort d’un de cinc, i la tarifa mínima del qual rondarà els 300 euros per habitació i nit. En les seves poques setmanes, ja han aconseguit la màxima puntuació entre els seus usuaris, sobretot nord-americans i britànics.

La falta d’un restaurant i altres serveis –per la seva mida– fan que no opti a aquesta cinquena estrella, però l’establiment compta al costat amb el seu restaurant del mateix nom, impulsat fa dos anys amb un rerefons social i en col·laboració amb la fundació El Llindar.