Un inventari ciutadà censa la biodiversitat de les platges

BioPlatgesMet fa una crida perquè els usuaris dels sorrals metropolitans ajudin a documentar plantes i animals que hi viuen.

Un inventari ciutadà censa la biodiversitat de les platges
2
Es llegeix en minuts
Àlex Rebollo
Àlex Rebollo

Periodista

ver +

"És molt interessant disposar de dades perquè ajuden a tenir un millor control de les espècies que hem de protegir i de les invasores i, sobretot, a tenir més eines de gestió". D’aquesta manera defineix Anabel Subías, tècnica de medi ambient de l’Ajuntament de Castelldefels, la importància del projecte BioPlatgesMet, una iniciativa de ciència ciutadana amb dos anys de recorregut i que ara llança un crit d’ajuda als usuaris de les platges de l’àrea de Barcelona perquè contribueixin a documentar la flora i la fauna dels sorrals. La iniciativa busca que una part del voltant d’11 milions de persones que assisteixen cada estiu a les platges metropolitanes ajudin, via fotografies, a inventariar tota la biodiversitat que oculten les costes.

L’objectiu és doble: d’una banda, aconseguir un volum d’observacions impossible d’obtenir només amb visites puntuals d’investigadors i, d’una altra, conscienciar i fer participar la ciutadania de la importància de respectar el medi ambient, així com que conegui la rica varietat d’animals i plantes que s’oculta a les dunes i altres elements de les platges. Tot i que la iniciativa va arrencar el juny del 2022, amb l’arribada de l’estiu, l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), l’Institut Metròpoli i l’Institut de Ciències del Mar (ICM-CSIC) fan una altra crida a la població per col·laborar amb la iniciativa. Així, els usuaris interessats han d’utilitzar la plataforma de ciència ciutadana MINKA, disponible en web i aplicació mòbil, i buscar-hi el projecte BioPlatgesMet, en què es poden pujar les imatges.

Més de 130 observadors

Jaume Piera, investigador de l’ICM-CSIC, remarca que, des de l’Institut de Ciències del Mar, validen "totes les dades que aporta la gent perquè tinguin un valor científic i que es puguin utilitzar per a projectes d’investigació i la gestió de les platges". Des que va començar el projecte, s’han recopilat a MINKA més de 5.200 observacions de 599 espècies, amb la participació de 137 persones. Unes xifres que els investigadors confien que creixin de manera exponencial.

Notícies relacionades

Dels resultats obtinguts s’aspira a dissenyar nous programes i accions per gestionar aquests espais o protegir algunes de les espècies que hi viuen. A més, també confien que ajudi a entendre quines plantes, animals o insectes són més resilients a possibles pujades del mar i augments de la salinitat o de les temperatures, entre altres canvis ambientals.

Una de les metes és acostar la natura local de cada municipi a la població. En aquest cas, el BioPlatgesMet busca recollir dades d’un total de les vuit urbs metropolitanes amb platja: Castelldefels, Gavà, Viladecans, Barcelona, el Prat de Llobregat, Montgat, Badalona i Sant Adrià de Besòs.