Nous usos de comerços i solars de la ciutat

Ciutat Vella suspèn noves llicències per a botigues cannàbiques i de manicura

La decisió de l’ajuntament, que inclou també els comerços de carcasses de mòbil, té per objectiu abordar «el monocultiu econòmic enfocat al turisme» i protegir l’economia de proximitat del districte.

Ciutat Vella suspèn noves llicències per a botigues cannàbiques i de manicura
3
Es llegeix en minuts
Gisela Macedo
Gisela Macedo

Periodista

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’Ajuntament de Barcelona va anunciar ahir la suspensió de noves llicències al districte de Ciutat Vella per obrir botigues cannàbiques o growshops, de fundes i accessoris per a mòbils i de salons de manicura i pedicura. Els comerços que hi ha no hauran de tancar, però no en podran obrir de nous de les especialitats citades. La mesura també inclou una suspensió de noves llicències comercials a la Rambla.

La decisió, que van presentar ahir en una compareixença la primera tinenta d’alcaldia, Laia Bonet, i el tercer tinent d’alcaldia i regidor del districte, Albert Batlle, té per objectiu abordar "el monocultiu econòmic enfocat al turisme" i protegir l’economia de proximitat. "No podem deixar de regular una oferta que clarament prioritza el que passa per davant i no el que hi viu, i que dona empara a negocis que acaben monopolitzant l’oferta econòmica del districte", va declarar Batlle en la seva intervenció.

Revisió de l’ordenança

La suspensió arriba després de revisar l’ordenança municipal d’activitats i d’intervenció integral de l’Administració ambiental i crear noves categories específiques (epígrafs) per a aquests tipus de comerç. Fins ara aquestes botigues obrien sota categories genèriques, com floristeries, herboristeries, parafarmàcies, botigues de telefonia mòbil i salons de bellesa, el que feia impossible poder limitar les seves activitats. Els growshops, per exemple, molt sovint utilitzaven la llicència de floristeria, que és una activitat sense limitacions. Com va posar en evidència EL PERIÓDICO, l’ambigüitat legal els ha permès un boom d’obertures en els últims anys.

Des del 2020, al districte de Ciutat Vella s’han sol·licitat un total de 147 llicències per a botigues de mòbils, 156 per a floristeries i 115 per a perruqueries. Aquestes dades reflecteixen un notable increment en les peticions: un augment del 77% per a les floristeries, del 38% per a les botigues de mòbils i del 29% per a les perruqueries en aquests últims quatre anys.

Amb la nova mesura, que ja ha sigut publicada al Butlletí Oficial de la Província de Barcelona (BOPB) i la Gaseta Municipal, s’han creat categories específiques per a aquests comerços, que faciliten la seva regulació i control. Així mateix, s’ha suspès la concessió de noves llicències per a aquestes activitats concretes.

"Volem aturar aquesta proliferació i assegurar que, d’ara endavant, cada botiga d’aquest tipus que tanqui no es podrà reobrir", va voler manifestar Bonet en la seva compareixença davant els mitjans. Al conèixer-se la suspensió, la líder municipal d’ERC, Elisenda Alamany, va celebrar l’entrada en vigor i va afirmar que era "una exigència d’ERC durant aquest mandat", en el marc de les negociacions amb el PSC els últims mesos.

D’altra banda, l’ajuntament ha decidit suspendre l’obertura de tota mena de nous negocis a la Rambla a fi de revisar més a fons l’oferta econòmica d’aquest emblemàtic carrer, per "mantenir la seva qualitat i singularitat". La Rambla ja comptava amb el seu propi Pla d’Usos específic, que promou l’obertura de botigues relacionades amb les indústries culturals i restringeix els hotels, pisos turístics, botigues de queviures, restaurants i locals d’oci nocturn. Ara el consistori aprofita la reforma en marxa per evitar derives imprevistes: "Volem que la transformació urbana de la Rambla vagi en paral·lel a l’estabilització de la seva oferta comercial, cultural i d’oci", va dir.

Nou pla d’usos

Notícies relacionades

Les noves restriccions de llicències municipals a Ciutat Vella i la Rambla, que van entrar ahir en vigor, tindran una vigència inicial d’un any, amb la possibilitat d’estendre’s per un altre més. Mentrestant, el govern municipal elaborarà un nou pla d’usos, que s’anomenarà Pla Especial Urbanístic d’Ordenació de les Activitats de Pública Concurrència, Comerços Alimentaris, Serveis Turístics i Altres Activitats, i buscarà protegir el comerç local i evitar la proliferació de negocis dirigits principalment als turistes.

Amb la suspensió de llicències, s’evitarà que, durant l’elaboració del nou pla, obrin negocis que no s’alineïn amb els objectius d’aquest. "Volem una actualització del pla d’usos que ajusti les accions que podem fer com a ajuntament per portar a terme una regulació que millori la realitat dels carrers i de resposta a les necessitats de la ciutadania de Ciutat Vella", va dir el regidor.

Temes:

Barcelona