Un gran pacte desencalla quatre solars clau de l’Eixample

L’acord permet també a l’Escola Entença tenir una seu fixa després d’anys d’espera

BCN resol una complexa operació que implica el trasllat dels bombers de Joan Miró al triangle de ‘La Mercedes’ i de l’Escola Entença a l’antic parc de bombers, així com una ampliació del Clínic.

Futur emplaçament de la Caserna Central dels Bombers de Barcelona

Futur emplaçament de la Caserna Central dels Bombers de Barcelona / EPC

3
Es llegeix en minuts
Carles Cols
Carles Cols

Periodista

ver +

El parc de bombers del parc de Joan Miró renaixerà a l’avinguda de Sarrià, cantonada amb el carrer de Londres. L’Escola Entença, avui en precari a l’antiga presó Model, trobarà una llar definitiva al carrer de Provença, cantonada amb Villarroel. I a la part adjacent d’aquest solar, junt amb el mercat del Ninot i de cara a Casanova, l’Hospital Clínic ampliarà la seva atenció al públic. L’Ajuntament de Barcelona ha resolt per fi el cub de Rubik urbanístic més gran de l’Eixample, una operació a diverses bandes i amb diversos actors implicats que s’arrossegava, com a poc, des de fa 13 anys. És un acord a què potser no li queda gros el qualificatiu d’històric, no només pel nombre de problemes que resol, sinó, també, perquè és absolutament coral, ja que ha sigut consensuat pel PSC, Trias Per Barcelona-Junts, Comuns, Esquerra i PP, cosa gairebé mai vista.

Emplaçament actual dels Bombers de Barcelona /

EPC

Va ser el 2010 quan els bombers van abandonar el que havia sigut la seva icònica caserna del carrer de Provença, a la vorera muntanya de l’illa del mercat del Ninot. En una ciutat densa com poques, no era fàcil trobar-li una ubicació, que havia de ser en principi provisional i, a més, perfecta per atendre emergències. Es va prendre una decisió controvertida, que anés a una zona verda, la del parc de Joan Miró, amb l’argument que en dos o tres anys els bombers podrien tornar a Provença, una vegada que el Clínic hi hagués aixecat un edifici de nova planta i els hagués reservat els baixos. Han passat 14 anys, entre protestes dels veïns de Joan Miró per la invasió i, també, amb un judici per presumpta prevaricació contra els regidors que van aprovar aquest remei.

Planol dels canvis /

EPC

El conveni que per fi ha pogut tancar l’alcalde Jaume Collboni, amb un crucial impuls dels regidors de Junts, preveu requalificar l’illa triangular que delimiten l’avinguda de Sarrià i els carrers d’Urgell i Londres (La Mercedes, per als veïns del barri) perquè doni cabuda a un parc de bombers de 2.215 metres quadrats i 5.550 més de sostre que es destinarà a oficines i usos comercials, amb els quals en el fons es finançarà l’operació, just on actualment hi ha la gasolinera, que desapareixerà. El solar és propietat del grup empresarial Quadis, un gegant local en el sector de la venda d’automòbils. El conveni que ha firmat amb l’ajuntament preveu que doni a la ciutat una porció de terreny, el necessari per al parc de bombers, i que a canvi pugui aixecar, després de la requalificació urbanística imprescindible, un edifici d’unes cinc plantes. Al barri se’l compensarà amb zones verdes per determinar i al concessionari de vehicles que ocupa avui aquest espai se li permetrà seguir-hi fins al 2029, data d’inici de les obres.

Un centre educatiu

Notícies relacionades

Amb la renúncia que els bombers tornin a Provença l’Ajuntament de Barcelona aconsegueix que caigui una altra fitxa del dòmino, la de l’Escola Entença, creada el 2016 per pal·liar el dèficit de places públiques d’aquesta part de la ciutat i, des d’aleshores, condemnada a un angoixant nomadisme. Les aules van estar primer al recinte de l’Escola Industrial, amb la promesa que ben aviat anirien al solar de Provença, el dels bombers. Es van mudar a la Model, però a l’antiga presó ja hi ha una altra escola, la Xirinacs, que és la que es quedarà a la remodelació d’aquest recinte gegant. Fins a sis possibles destinacions ha tingut l’Escola Entença des del 2016, un desfici per als pares. Finalment serà veïna del mercat del Ninot.

Futur emplaçament Escola Entença /

EPC

El solar disponible permetrà encaixar un centre educatiu de cinc plantes amb capacitat per a dues línies i un pati de 1.500 metres quadrats. L’Escola Entença s’aixecarà a la cantonada de Provença amb Villarroel. La cantonada de Casanova, o sigui, la que està més pròxima al Clínic, serà una altra construcció de cinc plantes per a usos sanitaris, un total de gairebé 20.000 metres quadrats de sostre.

Temes:

Bombers