2.800 persones clamen contra la massificació turística de Barcelona

Veïns convocats per 140 entitats es manifesten pel centre de la ciutat i reclamen impedir allotjaments per a turistes, erradicar pisos turístics il·legals i limitar els grans esdeveniments.

2.800 persones clamen contra la massificació turística de Barcelona
2
Es llegeix en minuts
Germán González
Germán González

Periodista.

ver +

Unes 2.800 persones, segons la Guàrdia Urbana, es van manifestar ahir pel centre de Barcelona contra la massificació turística a la ciutat. Més de 140 entitats van sortir al carrer i van reclamar reduir l’activitat de l’aeroport, tancar la terminal de creuers al port, impedir allotjaments turístics a la ciutat, erradicar els pisos turístics il·legals i limitar macroesdeveniments, entre d’altres.

Entitats veïnals, moviments socials i ecologistes van organitzar la protesta amb el lema "Prou, posem límits al turisme". I van exigir a l’Administració que posi fi al "privilegi" del sector turístic en la gestió de l’aigua, ajudes per recuperar el comerç de proximitat, que deixi de fer promoció pública del turisme i que facturi al sector la despesa pública que genera.

Els convocants van denunciar que l’arribada "massiva" de turistes "agreuja" les desigualtats socials, els problemes d’accés a l’habitatge o la crisi mediambiental, i reclamen mesures per reduir l’activitat turística a les portes d’un estiu que es preveu de rècords a la capital catalana i al conjunt de Catalunya.

Un portaveu de l’organització, Martí Cusó, va assenyalar que aquesta protesta respon "al malestar que hi ha a Barcelona" cap al turisme, un model propiciat per la indústria turística. "Una indústria que té enormes impactes negatius laboralment, socialment i ambientalment, afecta a la vida de les persones de Barcelona precaritzant-les i fent que no puguem viure a la nostra ciutat", va denunciar Cusó.

Els manifestants van clamar contra l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, i el seu pla per reduir el nombre de pisos turístics a la ciutat, ja que li retreuen que alhora pretengui "obrir 5.000 noves places hoteleres a la capital catalana i 15.000 a l’àrea metropolitana". "Es tracta d’afavorir el gremi hoteler, que sabem que té estreta relació amb el PSC", va assegurar Cusó.

Notícies relacionades

La marxa va transcórrer sense incidents, tret dels adhesius que alguns dels manifestants van enganxar a diversos establiments hotelers i que van provocar alguna discussió sense importància amb algun client.

També a Girona ahir hi va haver una manifestació contra el turisme. Unes 400 persones es van congregar a la capital gironina i van corejar consignes com "Miris on miris, ¡tot són guiris!", "El turisme mata els barris" i "Volem més Girocletes, no turistes en xancletes". En diferents punts, també van penjar cartells assenyalant blocs on tot són pisos turístics, criticant que "expulsen" els veïns.