Barcelona triplica en teletreball municipis de la seva província
El percentatge de persones que tenen l’oficina a casa de manera habitual va perdent força com més lluny de la capital catalana resideix la persona enquestada.

El teletreball experimenta a Barcelona i el seu entorn un efecte contrari al que dictaria la lògica. Mentre que a la gran ciutat les alternatives de transport públic són més que vàlides i les distàncies són curtes, l’oferta de mobilitat col·lectiva va perdent atractiu. Així les coses, l’assenyat seria pensar que on més difícil és desplaçar-se, més facilitats hauria de tenir algú amb ocupació per treballar des de casa seva. Doncs no. Segons l’Enquesta de Mobilitat Dia Feiner del 2023, realitzada per l’Institut Metròpoli per encàrrec de l’Autoritat del Transport Metropolità (ATM), passa més aviat el contrari: la capital catalana té molt més teletreball (35,6%) que més enllà de Collserola, el Besòs i el Llobregat (12,6%).
El 2019, el percentatge de població de l’àmbit de l’ATM que assegurava haver teletreballat el dia anterior era de només el 2,2%. Va escalar fins al 15,1% el 2020 a causa de la covid i després es va anar relaxant, amb un 13,5% el 2021, un 9,2% el 2022 i un 9,8% el 2023. Les dades dels residents de Barcelona estan molt per sobre: partien d’un 2,3% el 2019, van pujar al 20,9% el 2020, el 17,2% el 2021, l’11,1% el 2022 i el 14,4% l’any passat.
Notícies relacionadesLa cosa es dispara a l’ampliar l’espectre de la pregunta. Es creen quatre lligues molt diferenciades. Primer hi ha la ciutat de Barcelona, amb aquest 35,6% que declaren fer teletreball de manera habitual (més enllà del dia anterior); la segueix l’àrea metropolitana, amb el 22,1%; per darrere ve la regió metropolitana (164 municipis), amb un 21,8%, i tanca la llista la resta de la província, des del Garraf fins al Berguedà, el Bages, l’Anoia i el Vallès Oriental, amb un 12,6% d’oficina a casa. Dilluns i divendres són, en conjunt, els dies més assenyalats per tots els entrevistats a l’hora de referir-se al teletreball.
Malgrat que de mitjana són prop del 25% els que declaren que fan teletreball, el percentatge de persones que asseguren haver sortit de casa també en les 24 hores prèvies al qüestionari baixa el 2023 respecte al 2022. És a dir, treballar des de la llar no és sinònim de tancar-se. Aquest percentatge era del 8,3% el 2022 i l’any passat va decréixer fins al 7,4%.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Nadons de 80 països ja mosseguen fruites i verdures de cautxú creades per dues germanes barcelonines
- El 2030 IMATGES | Així seran les noves estacions de l’L8 de FGC a l’Eixample
- Futbol El Barça no tornarà a l’Spotify Camp Nou per al Gamper i espera poder tornar per començar la Champions
- Literatura llatinoamericana Jaime Bayly retrata les misèries sexuals de Vargas Llosa i García Márquez a ‘Los genios’
- Previsió meteorològica Arriba la borrasca Olivier amb fortes pluges: així afectarà Catalunya
- Contingut en català Neixen els Premis CRIT per reconèixer als creadors de contingut en llengua catalana a l’entorn digital
- Investigació científica L’Hospital del Mar descobreix per què el càncer de pàncrees és tan agressiu
- Guerra comercial El Govern central aprova un tram de 1.000 milions d’avals de l’ICO per a empreses afectades pels aranzels de Trump
- Indemnització rècord El Suprem eleva fins als 3 milions més interessos la indemnització pel dany neurològic causat per negligència mèdica en un part
- Previsió meteorològica Una vintena de comarques, inclosa la de Barcelona, en avís groc per intensitat de pluja