Els desplaçaments mitjans a la província són de menys de 5 km

L’enquesta revela que el 61,6% dels viatges dins del perímetre administratiu de 7.700 km2 no superen els 20 minuts de durada.

Peatones en Passeig de Gràcia este mes.

Peatones en Passeig de Gràcia este mes. / Marc Asensio

1
Es llegeix en minuts
Carlos Márquez Daniel
Carlos Márquez Daniel

Periodista

Especialista en Mobilitat, infraestructures, urbanisme, política municipal, medi ambient, àrea metropolitana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La província de Barcelona té una superfície de més de 7.700 quilòmetres quadrats. La capital catalana, perquè tinguin una referència, són només 100 km2. Al parlar de mobilitat, algú podria pensar que hi ha molt per recórrer i que és difícil donar resposta a una població de 5,5 milions de persones. Les dades, no obstant, tal com reflecteix l’Enquesta de Mobilitat Dia Feiner del 2023, demostren que els fluxos estan molt focalitzats. I que la distància mitjana és d’absoluta proximitat, 4,5 quilòmetres i un temps de 20,7 minuts. Els desplaçaments entre comarques són dels que n’hi ha menys, però hi ha punts de tensió important, com el trànsit del Baix Llobregat a Barcelona, amb 764.000 desplaçaments (inclou anada i tornada) diaris.

Del total de moviments (més de 20 milions, màxim històric) realitzats des d’algun punt de l’àmbit d’influència de l’Autoritat del Transport Metropolità (ATM), el 83,9% tenen com a origen i destinació la mateixa comarca. Els extrems són el Moianès (64,8%) i el Barcelonès (89,7%). Les altres dues amb més grau de contenció de la mobilitat són Osona (87,7%) i el Bages (89,7%).

Notícies relacionades

Quant a la relació entre comarques, a més de l’esmentat embut entre la capital catalana i el Baix Llobregat, destaquen les anades i vingudes des de la gran ciutat cap al Vallès Occidental (460.000 desplaçaments) i cap al Maresme (203.000).

El temps mitjà dels desplaçaments dins de la província és de 20,7 minuts, però varia molt si el moviment és entre diferents municipis (32,7 minuts) o dins de la mateixa localitat (14,6). I també oscil·la entre els 39,3 minuts dels que utilitzen transport públic, els 21,4 dels que condueixen o els 14,2 minuts dels que van caminant.