Barcelona inicia les obres de climatització a 24 escoles

El pla municipal requerirà una inversió de 100 milions d’euros. Els centres amb més urgència són a l’Eixample.

Barcelona inicia les obres de climatització a 24 escoles
2
Es llegeix en minuts
Carlos Márquez Daniel
Carlos Márquez Daniel

Periodista

Especialista en Mobilitat, infraestructures, urbanisme, política municipal, medi ambient, àrea metropolitana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

"Això no és com col·locar un split", va fer broma ahir l’alcalde en la seva visita a l’escola Els Llorers, al cor de l’Eixample. Jaume Collboni va passar revista a les obres d’instal·lació del sistema d’aerotèrmia en aquest centre educatiu que molt temps enrere va ser un convent i que és un dels primers 24 equipaments d’ensenyament primari que arrencaran el curs 2024-2025 amb climatització. La idea és acabar la dècada, després d’una inversió de 100 milions, amb les 170 escoles intervingudes. S’anirà actuant en funció de la urgència, i el centre de la ciutat, per la contaminació i els edificis alts, s’emporta la palma. Tot, per cert, finançat amb la taxa turística.

La calor nouvinguda va ser el millor context per explicar el projecte. Impossible impartir o rebre classe sota aquesta canícula. I sí, és juliol, però cada vegada és més habitual que les altes temperatures es facin carn al juny i fins i tot al maig. No diguem ja al setembre. Les primeres 24, per ser pràctics, s’han elegit per la instal·lació més o menys senzilla del sistema, però per al paquet d’escoles vinent imperarà la necessitat.

Toni Garcia, director d’equipaments educatius del Consorci d’Educació de Barcelona, va detallar que l’Eixample, després de realitzar un estudi partint de set criteris diferents, és el districte amb més urgències. "Són barris en els quals coincideix tot: edificis al costat d’illes de calor, les escoles no poden obrir les finestres i els nivells de pol·lució són molt alts". Quant als més complicats, va assenyalar l’expert, els que tinguin algun element patrimonial són sens dubte els que més desafiaments generaran a l’hora de passar cables i foradar terres.

Plaques solars

La idea és que el 9 de setembre, quan obren les escoles, la majoria d’aquests 24 centres ja tinguin el sistema instal·lat. Però el ritme de les obres durant el mes d’agost determinarà el grau d’execució. En qualsevol cas, serà en l’últim trimestre de l’any quan totes estiguin ja liquidades, de manera que la calefacció per a l’hivern ja vindrà alimentada per les plaques fotovoltaiques autosuficients instal·lades als terrats. En total, les 170 escoles generaran un total de 30.000m² de panells solars.

Collboni ha recordat que el consorci és l’encarregat del manteniment de les escoles de primària de la capital catalana, però ha convidat a seguir el mateix camí en els centres de secundària, que depenen de la Generalitat. "Crec que és un projecte que s’anirà replicant en altres àmbits", va pronosticar l’alcalde.

Notícies relacionades

La llista de les 24 escoles és:

Ciutat Vella: Drassanes i Mediterrània. Eixample: Fructuós Gelabert, Encants, Els Llorers, Fort Pienc i Mallorca. Les Corts: Anglesola. Sarrià-Sant Gervasi: Vil·la Joana. Gràcia: Josep Maria de Segarra i L’Univers. Horta-Guinardó: La Ginesta. Sant Andreu: Ramón y Cajal, Can Fabra, Eulàlia Bota, Ignasi Iglésias i La Maquinista. Sant Martí: Fluvià, La Mar Bella, L’Arc de Sant Martí, Pere IV, Provençals, Sant Martí i La Llacuna del Poblenou.