1.900 nous pisos protegits a Sant Andreu i Sants-Montjuïc

L’Ajuntament de Barcelona aconsegueix sòl gràcies a un acord amb el Consorci de la Zona Franca que implica també diverses operacions en edificis i naus del 22@. Amb aquest nou moviment gairebé es doblen les previsions de creació de llars assequibles a la ciutat.

1.900 nous pisos protegits a Sant Andreu i Sants-Montjuïc

Patricia Castán

3
Es llegeix en minuts
Patricia Castán
Patricia Castán

Periodista

ver +

En plena emergència habitacional a Barcelona i amb una històrica i acumulada escassetat de vivenda de protecció oficial, un triple acord urbanístic permetrà a l’ajuntament de la ciutat sumar gairebé 1.900 vivendes públiques més durant els pròxims anys als districtes de Sants-Montjuïc i Sant Andreu. El pacte "històric" subscrit entre el consistori i el Consorci de la Zona Franca (CZFB) possibilitarà també impulsar diversos projectes importants per a la ciutat a Sant Martí (zona 22@). "La nostra obsessió és evitar que els joves marxin de la ciutat" i el primer pas és aconseguir "la matèria primera, que és el sòl", va emfatitzar l’alcalde Jaume Collboni.

Amb aquest moviment gairebé es doblen les previsions de creació de llars assequibles, ja que la ciutat tenia uns 5.000 pisos protegits en promoció, als quals s’afegeixen els del nou acord i els gairebé 1.800 més de previstos en l’acord de cessió de solars al Govern català, firmat al gener, i que l’alcalde reclama que s’executi com més aviat millor, després d’haver-ne transferit a l’Incasòl la meitat. Es demostra, segons el regidor, que el sòl "no està esgotat" a la trama urbana de Barcelona.

Collboni i el delegat especial de l’Estat al CZFB, Pere Navarro, van donar a conèixer ahir els principals trets del protocol d’intencions acordat. La col·laboració entre les dues institucions permetrà "tres operacions complementàries": la construcció de 1.878 vivendes protegides –majoritàriament per destinar a lloguer– en 23 solars cedits pel Consorci, així com diferents equipaments als dos districtes; impulsar el projecte de transformació que hi ha en marxa a l’antic recinte fabril de La Escocesa, i consolidar un pol de serveis municipals als edificis Mediatic i Creatic al 22@

La pirueta triangular parteix del compromís del Consorci d’establir un dret de superfície de 90 anys en favor de l’Ajuntament a 23 terrenys de la seva propietat ubicats entre les antigues casernes de San Andreu i al florent barri de la Marina del Prat Vermell, a Sants-Montjuïc. En aquests espais el consistori s’encarregarà de construir vivenda de protecció oficial en parcel·les que sumen uns 185.000 metres quadrats edificables amb els necessaris serveis i uns 97.000 metres quadrats addicionals per a equipaments municipals. Són terrenys on es contemplava construir vivenda per al mercat lliure, de manera que el consistori s’assegura que aquests pisos siguin protegits i assequibles. Els primers que es començaran a aixecar el 2026 o 2027, calcula Collboni, seran els de Sant Andreu. Per contra, els de Sants-Montjuïc estan "més verds" i pendents de reparcel·lacions i altres processos.

Els terrenys

Quant als emplaçaments, a les casernes de Sant Andreu el terreny més gran s’ubica al passeig de Santa Coloma, 36-40 (5.000 metres quadrats), així com al carrer de Palomar i al passeig de Torras i Bages. A l’altre costat de la ciutat, a la Marina del Prat Vermell, els solars s’alineen sobretot als carrers de Motors i Cobalt, tot i que la peça més gran del puzle és a Ca’l Cisó, 50-58, amb 5.657 metres quadrats.

Navarro va defensar el paper del CZFB com "un aliat de Barcelona" que "dona respostes i solucions a les seves necessitats", com és pal·liar la falta de sòl per garantir nova vivenda pública.

Notícies relacionades

El segon pilar del pla implica que el Consorci s’afegeixi al projecte de transformació en marxa a l’antic recinte fabril de La Escocesa, al número 345 del carrer de Pere IV, al 22@. Els plans passen per rehabilitar diverses naus industrials per crear "un nou pol vinculat a les indústries creatives i les fàbriques de creació", així com un projecte d’innovació sobre la gastronomia i l’alimentació, va relatar l’alcalde. Al sumar forces serà més fàcil impulsar-lo, ja que el CZFB invertirà 15 milions d’euros i assumirà tots els treballs i la futura explotació de les naus Birkhead, Paul i Steegman, va remarcar.

Finalment, l’operació inclou que l’ajuntament compri al CZFB els edificis Mediatic i Creatic, al carrer de Roc Boronat, 117, també al 22@, amb l’objectiu doble d’"ampliar patrimoni" municipal i de consolidar diferents serveis que ja hi ha en aquests recintes, va explicar Collboni. Abonarà 40 milions d’euros en vuit anys, que quedaran amortitzats en 20 anys respecte al lloguer que pagaven fins ara.