El restaurant ‘gamer’

És igual si ets mil·lennista, ‘boomer’ o Jordi Hurtado. «És com tornar a tenir 12 anys», garanteixen. Checkpoint obre el primer restaurant amb videoconsoles per jugar gratis.

El restaurant ‘gamer’
5
Es llegeix en minuts
Ana Sánchez
Ana Sánchez

Periodista

ver +

T’has de fregar els ulls més d’un cop, com quan veus un oasi al desert o una roda de premsa de Nacho Cano. Sembla una hamburgueseria americana dels 50. Té enormes finestrals, taules a l’estil diner amb sofàs de cuir i mitja dotzena de videoconsoles repartides a discreció. PS4, Nintendo Switch, Xbox, no trigarà a haver-hi també Play 5, prometen. Una consola per taula, pantalla, 4 comandaments. Acaba d’obrir el primer restaurant de Barcelona on jugar gratis mentre sopes.

És el segon local de Checkpoint (Almogàvers, 4). El primer –a 10 minuts caminant– es va fer viral aquest mateix any (Bailèn, 43). Circula per Instagram un reel que ja va pels 2,2 milions de visualitzacions. És l’únic bar de Barcelona amb barra lliure de videojocs retro. Del Tetris a l’Street Fighter. Jugues gratis amb una consumició. Tenen la Wii, la Play 2, la Nintendo 64. Diversos arcades, un parell de cotxes de curses, fins i tot escopetes amb què matar zombis. Aquesta gent et posa la nostàlgia de punta en menys del que es triga a dir "Chanquete ha mort".

"Ja no ens cabia tothom al local –somriuen l’Anna i el Domingo–. Calia ampliar". Al bar original, el Check 1 –així ho diferencien ara– es quedarà l’estil retro. Al Check 2, al restaurant d’estrena, s’estan emportant les consoles més noves. Entre partida i partida, serviran hamburgueses, sandvitxos, platets i tapes. Va obrir ahir a la tarda. Encara faltarà per rematar l’ambientació vintage amb llums de neó. Prometen més consoles, més pantalles, més picades d’ullet. ¿El seu objectiu? "Que sigui accessible per a tothom", respon el Domingo. Del Mario Kart a l’Overcooked, el joc cuinetes de moda. "Endollar-se i jugar –garanteixen– i disfrutar una hora sense complicar-te".

L’Anna i el Domingo són a la trentena, tot i que toquen nostàlgies intergeneracionals. És igual si ets mil·lennista, boomer o Jordi Hurtado. "És com tornar a tenir 12 anys", garanteixen. En dones fe als tres minuts. Et queda aquest somriure de felicitat infantil d’aquells temps en els quals Leticia Sabater encara no treia hits de l’estiu.

Darrere dels dos Checkpoint hi ha Anna Potyagalova i Domingo Ruiz. Ella és russa, viu des dels 9 a Barcelona. No intentis guanyar-la al Tetris. Ell va venir de Múrcia, porta el comandament de la primera Nintendo tatuat al braç. A casa seva tenen habitació gamer, quatre pantalles de tub i fins i tot d’aquests monitors que s’utilitzaven abans per a cirurgia. Esbufeguen a l’intentar calcular quants jocs i consoles inclouen. Es poden passar jugant 10 hores seguides.

Fora d’Espanya –asseguren– ja s’estan multiplicant els bars amb videoconsoles. "Al Canadà n’hi ha un munt –enumera el Domingo-, a Austràlia, els EUA, el Regne Unit. També està funcionant als països nòrdics. Kappa Bar és una franquícia molt gran". Per Instagram ja els pregunten si obriran en altres ciutats. De moment, a Madrid hi ha Next Level, un bar temàtic amb arcades. Al juny es va inaugurar a Blanes Pixel Bar. "El noi ens va escriure perquè va estar a Checkpoint i va dir: ‘Jo vull fer això’". I la tendència anirà a més. Ho auguren amb la mateixa seguretat que si tinguessin amagat al garatge un Delorean amb condensador de fluzo.

Es porta el tema retro, sí. A aquestes alçades de boom nostàlgic, es veuen arcades fins i tot a les botigues de roba: el Lefties del Portal de l’Àngel (núm. 22) té sis maquines en les quals jugar gratis. Hi ha associacions retro (Arcade i Retromaniacs) i macrosaló recreatiu anual (RetroBarcelona). A Retro Experience BCN pots llogar fins i tot una nau de Star wars a escala real.

De seguida entens per què s’ha acabat fent viral. És inevitable parar-se en sec a la porta del Checkpoint 1: hi ha una Nintendo amb pantalla vintage. Es pot jugar a peu de vorera al primer Super Mario Bros, el de 1985. Si aconsegueixes deixar anar el comandament, de seguida topes amb un parell de seients amb volant i palanca de marxes. És el Winding Heat de Konami, tota una joieta dels noranta.

Cues per al ‘Guitar Hero’

Hi ha arcades, consoles amb comandaments retro, monitors de tub. "El més semblant a l’experiència original", garanteixen. Les escopetes antizombis són al fons. És un altre hit de la casa: The House of The Dead. Fa un mes que la van portar i ja té una legió d’addictes. Ben aviat tornaran a instal·lar el Guitar Hero. Els clients solen fer cua.

Notícies relacionades

Ve gent de totes les edats, asseguren: de 20, 30, 40 anys, famílies que surten del col·le. "Make friends, play games", es llegeix a la paret. Fes amics, juga. "Aquesta és la idea –assenteix l’Anna-: un lloc còmode on puguis estar amb els teus amics i passar-ho bé". Tenen codi de conducta. "Estàs com a casa", repetien fa dos dies amics i clients habituals durant la preinauguració del restaurant gamer. "Com a friqui de tota la vida, hauria desitjat que existís en la meva adolescència".

El nou Checkpoint obre en ple cor del Triangle Friqui. La veritat –dirien ara Mulder i Scully en els seus expedients X- és aquí dins. En un parell d’illes es concentren llibreries de ciència-ficció, manga, còmics, videojocs, el que imaginis japonès, molt joc de rol, ara també locals gamer. A finals d’estiu es traslladarà al barri un altre bar per a videojugadors: Afterlife (ara és a Marià Cubí, 192). Per aquí han passat tots els gamers pro, El Rubius inclòs. A la seva barra es va rodar Bocadillo, la pel·li-troleig de Wismichu. "Una taverna esportiva enfocada a videojocs", l’autodefineixen. Aquí no es ve a jugar, sinó a veure jugar. Es miren els esports com qui veu un Madrid-Barça. ¿El seu leitmotiv? "Desvirtualitzar els teus companys de partida online". Tenen fins i tot el seu propi "baptisme de foc".