Sant Cugat perd pisos de lloguer i inquilins joves
El límit al lloguer ha agreujat el problema de l’accés a l’habitatge al municipi amb les rendes més cares de l’àrea metropolitana de Barcelona.
El preu mitjà dels lloguers va créixer en 20 dels 36 municipis que integren l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) al llarg del primer trimestre del 2024. Com és ben conegut, Sant Cugat del Vallès (1.419,06 euros) encapçala aquest rànquing territorial i es posiciona com la segona ciutat catalana que té una renda de lloguer més elevada. Aquestes dades, provinents de l’informe de l’Incasòl, van sortir a la llum tan sols un mes i mig després que s’hagués aprovat la Llei d’Habitatge per part del Govern, el principal objectiu de la qual era frenar els alts preus d’arrendament. Una cosa que a Sant Cugat no ha passat, ja que no s’ha registrat una disminució dels preus.
Segons el Sindicat de Llogateres i les immobiliàries consultades per aquest diari, la llei "ha provocat una reducció de l’oferta de lloguer", ja que molts propietaris han decidit vendre els seus pisos davant l’aprovació d’aquesta nova normativa, tal com va avançar el digital Cugat Mèdia i ha confirmat EL PERIÓDICO.
"Hi ha un descens notable en l’oferta d’habitatges de lloguer, cosa que ha tingut un impacte molt elevat al mercat de venda", assenyala David de Jesús Clúa, franquiciat de Tecnocasa a la ciutat vallesana. A Sant Cugat, l’oferta d’habitatges en venda ha crescut un 30% en els últims sis mesos, segons les dades de l’agència, una cosa que la mateixa font atribueix a l’"efecte rebot" de la llei d’habitatge, que va estar 900 dies en debat polític.
Clúa indica que no només han augmentat els habitatges en venda, sinó també que els preus del lloguer a la ciutat han augmentat entre un 10% i un 20% en menys de sis mesos. Aquestes xifres es deuen "al descens de l’oferta i a l’augment dels contractes de temporada". Juliana Muñoz, d’immobiliària Francesc Moragues coincideix i assegura rotundament que els preus del lloguer no han baixat i, tot i que encara sense xifres en mà, considera que "cada vegada hi ha més pisos a la venda".
Expulsió de veïns
El difícil accés a l’habitatge s’ha convertit en un problema enquistat a la ciutat. De fet, a finals de l’anterior mandat, es va presentar un projecte per erigir un nou barri, Ca n’Ametller, configurat per un gran nombre d’habitatges socials, amb l’objectiu d’"aturar l’expulsió dels joves".
"Els veïns joves són els més afectats", reiteren des del Sindicat de Llogateres de Sant Cugat, que lluita per revertir la situació. La seva portaveu, Mariona Bota, coincideix que "la llei no ha resolt la baixada de preus" i que els "veïns continuen sent expulsats".
Bota afirma que, d’una banda, el límit de lloguer s’ha basat en uns "preus desorbitats" i "no abaixa els preus, sinó que els conté", mentre d’altra banda l’"oferta ha quedat molt escassa", ja que "propietaris, immobiliàries i fons voltor la porten al mercat d’habitacions i al mercat temporal". De fet, aquesta mateixa tardor, el Govern Municipal (Junts i ERC) va decidir estudiar la limitació de l’auge dels colivings, després d’una polèmica entre veïns i la immobiliària Nova Finca, una iniciativa que encara no s’ha materialitzat.
No obstant això, Clúa destaca que a Sant Cugat hi ha "molta rotació d’estudiants i professionals d’àmbit nacional i internacional que venen a viure temporalment a la ciutat. Aquells lloguers temporals són ara els que els propietaris prefereixen".
Segons els càlculs de Tecnocasa, la llei d’habitatge a Barcelona també provocarà una disminució de l’oferta. En el cas de la capital catalana, calculen que es reduirà en un 12,6%.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- De l’avís a Vinícius a la filtració al City
- El temporal descarrega a València i Albacete i causa set desapareguts
- LA GALA DE LA PILOTA D'OR ¿Com es va blindar Aitana Bonmatí?
- Mapes Aquesta és la zona zero de València on ha colpejat la pitjor dana del segle
- Begoña Gómez, imputada per apropiació indeguda i intrusisme