La tarda guanyaterreny a la nit
Locals d’oci i xiringuitos en municipis de l’entorn de Barcelona consoliden les seves propostes lúdiques en horari diürn per fidelitzar un públic de més de 25 anys.
El tardeo ha deixat de ser una moda efímera i s’ha convertit en una tendència arrelada en el panorama de l’oci actual. Si bé aquestes festes de tarda van començar a popularitzar-se en algunes zones d’Espanya abans de la pandèmia, les restriccions a l’oci nocturn, que es van allargar després del confinament, van convertir aquesta opció en una alternativa àmpliament acceptada. A l’àrea metropolitana de Barcelona, restaurants, discoteques i xiringuitos han adoptat aquest format d’oci diürn que, generalment, prioritza els espais a l’aire lliure, i triomfa gràcies a un públic atret per la idea de sortir sense comprometre el descans nocturn. Als establiments, per la seva banda, el tardeo els permet rendibilitzar unes hores vall a les quals anteriorment gairebé no es treia partit.
"És un mercat plenament en auge. Hi ha molta gent que prefereix no sortir de nit, i això li encaixa. No creiem que sigui una moda passatgera, encara en té per temps", assenyala Xavi Jané, director de La Píkkara, una discoteca ubicada en una masia de Barberà del Vallès.
El tardeo en aquest establiment, igual com molts d’altres, va començar el 2021 davant les restriccions nocturnes del moment. Inicialment, les festes de tarda eren una mesura provisional, però va acabar consolidant-se per la seva bona acollida. "No podíem obrir de nit, així que vam començar amb oferta diürna, amb el públic assegut en taules. Després vam mantenir el format, perquè vèiem que la gent el demanava", recorda Jané.
Doble sessió
La Píkkara ara obre com a discoteca nocturna els divendres i dissabtes, i organitza tardeos els diumenges, amb dj i actuacions de rumba en viu. A partir d’aquest mes de juliol, amplia la seva oferta també de cara als dissabtes a la tarda.
Pel que fa al tipus de públic, el tardeo engloba un ventall de clients molt més ampli que el nocturn, d’entre 25 i 40 any. A les nits congreguen un públic d’una mitjana de 25 anys.
La consolidació d’aquesta tendència s’ha notat a les discoteques de nit tradicionals, i alguns empresaris de l’oci nocturn han decidit ampliar també la seva oferta amb propostes diürnes. És el cas de Kevin González, responsable de la discoteca Jangueo de Cerdanyola del Vallès, i que el mes de juny passat va inaugurar un nou tardeo anomenat La Descarada, a Terrassa. "Nosaltres érem purament nocturns, però fa un parell d’anys vam començar a notar que perdíem part de la nostra clientela habitual més gran de 25 anys, perquè havia passat a sortir de tardes. Finalment, hem decidit aventurar-nos en un nou producte de tardes", explica.
Aquestes festes tenen lloc els dissabtes entre les 17.00 i les 22.30 hores a la terrassa d’una nau de la cocapital vallesana, i el seu perfil de client se situa entre els 25 i els 35 anys.
Qüestió d’edat
Segons afegeix, mentre que els clients més joves, d’entre 18 i 25 anys, continuen preferint la nit, els més grans de 25 volen disfrutar d’una experiència diürna que els permeti descansar i recuperar-se per a l’endemà. "Mantenim els dos públics en sessions diferents", explica. De cara a la pròxima tardor-hivern, González i el seu equip estan considerant expandir els tardeos també al seu local a Cerdanyola.
"Els tardeos estan guanyant cada vegada més la nit. Nosaltres també ho hem notat a les discoteques. La gent prefereix la tarda", remarca Marcos Casanova, CEO del Grup Lancaster, que gestiona diversos restaurants, xiringuitos i discoteques al Baix Llobregat. No obstant, l’èxit del tardeo no està exempt de desafiaments. I és que la convivència amb veïns i amb l’entorn mediambiental –en el cas de les platges– ha portat a regular la seva activitat.
La Xancla, a les Botigues de Sitges, és una de les destinacions predilectes per poder disfrutar d’aquests esdeveniments a la platja. A l’inici d’aquest estiu, aquest xiringuito s’omplia fins als límits cada dissabte i diumenge amb animades festes fins a les 21.00 hores. Amb tot, recentment van haver de paralitzar-les a l’espera d’arribar a un acord amb l’ajuntament, que ha decidit regular-les per la gran afluència de públic que atreien. Finalment, han acordat reduir el nombre de dies i celebrar únicament dos tardeos cada mes.
Aurora Carbonell, alcaldessa de Sitges, diu que han vist necessari controlar els esdeveniments al trobar-se en un espai natural com és la platja, i per respectar el descans de banyistes i veïns.
"Segons la ubicació de cada platja, els xiringuitos tenen permès allargar o no l’horari de les festes, en funció de si hi ha veïns. En el cas de La Xancla, hi havia queixes per la massificació, atesa la quantitat de públic que atrau, cosa que també comporta més residus i soroll. Per això, hem pactat que se celebrin dues festes al mes", assenyala.
Festes cancel·lades
Un altre cas és el del conegut xiringuito El Paripé a Gavà, que va ser obligat a cancel·lar les seves festes de tarda a meitat de l’estiu del 2023, després d’una exitosíssima temporada el 2022, per ordre del consistori. Si bé les seves festes s’acabaven abans de mitjanit, la gran quantitat de gent que hi acudia, difícil de controlar, generava molèsties veïnals.
Fonts de l’Ajuntament de Gavà apunten a aquest diari que volen que els seus xiringuitos siguin "familiars i tranquils" i que "només en casos excepcionals i amb permís previ s’autoritzen aquest tipus d’activitats". En el cas d’El Paripé, asseguren que "els comportaments incívics al seu voltant" els van portar a haver de parar aquesta activitat. Ara, les festes se celebren al xiringuito Deseo Beach, al Prat de Llobregat, que pertany al mateix grup El Paripé. Allà continuen els capvespres amb dj davant el mar.
Es pot esmentar, per cert, que la marca El Paripé va ser una de les precursores dels tardeos a Barcelona. Ells van començar a organitzar aquest tipus de festes el 2020, abans del confinament, en un local de Castelldefels.
Pròximament, organitzaran el tardeo més gran de la seva història al Poble Espanyol, al qual s’espera que acudeixin més de 5.000 persones.
Opcions més tranquil·les
Notícies relacionadesTambé va modificar la seva oferta inicial el Mamut Beach Club de Viladecans, que en els seus inicis organitzava animades festes de tardes, i que ara opta per una proposta de vetllades més tranquil·la, amb música suau, còctels i un públic més sènior.
Una altra opció de tardeos "tranquils" i sense massa enrenou és el que ofereix, per exemple, el restaurant Embarcadero (Castelldefels) i, per als més amants del postureig, el Casanova Beach Club i la seva piscina, al mateix municipi. Aquests establiments barregen una atractiva oferta gastronòmica amb l’opció de passar una tarda amena davant del mar.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- De l’avís a Vinícius a la filtració al City
- El temporal descarrega a València i Albacete i causa set desapareguts
- LA GALA DE LA PILOTA D'OR ¿Com es va blindar Aitana Bonmatí?
- Mapes Aquesta és la zona zero de València on ha colpejat la pitjor dana del segle
- Begoña Gómez, imputada per apropiació indeguda i intrusisme