NORMATIVA

Badalona adoptarà la regulació sobre males olors de la Diputació

Fins avui només Vidreres disposa d’una ordenança sobre pudors, aprovada al gener 

Badalona obre la veda entre les grans ciutats catalanes per desenvolupar una ordenança pròpia sobre contaminació odorífera i n’inicia els tràmits.

Badalona adoptarà la regulació sobre males olors de la Diputació
3
Es llegeix en minuts
Gerardo Santos
Gerardo Santos

Ubicada/t a Badalona, Santa Coloma, Mataró, Martorell, Esplugues i Vilanova i la Geltrú

ver +

L’Ajuntament de Badalona ha fet el primer pas per adoptar el model de regulació contra les pudors que la Diputació de Barcelona va publicar a l’abril, i que ja va avançar EL PERIÓDICO. A finals de la setmana passada, el consistori va anunciar la consulta pública relativa a la redacció de l’avantprojecte d’ordenança reguladora de la contaminació odorífera. Tal com han confirmat fonts municipals, es tracta del tràmit habitual, previ a la redacció de qualsevol ordenança.

L’esmentat període d’informació pública finalitzarà el 8 d’agost. A partir de llavors, el consistori detalla que es procedirà a constituir la comissió encarregada de redactar la normativa partint del model de la Diputació: "És oportú i necessari elaborar l’ordenança reguladora de contaminació odorífera prenent com a base la redactada per la Diputació i adaptant-la a les necessitats i circumstàncies del nostre municipi", es llegeix a l’anunci publicat pel consistori. Una vegada escrita, l’ordenança haurà de ser aprovada en el ple municipal (amb majoria absoluta del PP) i superar el posterior període d’al·legacions. En cas de complir-se els terminis, el marc regulatori badaloní podria estar aprovat en mesos. D’aquesta manera, el govern d’Albiol pretén "regular i controlar l’emissió d’olors indesitjables procedents d’activitats econòmiques de diferents sectors". Tot això, mentre es persegueix "l’equilibri entre els interessos dels ciutadans i dels operadors d’aquestes activitats".

A Badalona "s’ha constatat una demanda creixent de fer front a les molèsties derivades de les pudors, que s’ha traduït en un moviment organitzat i en queixes reiterades dels ciutadans", assumeix el mateix consistori a l’anunci del procés participatiu.

Actes de la Guàrdia Urbana

Una de les entitats que ha mostrat la seva preocupació de manera més vehement és l’Associació de Veïns del Barri del Remei, que ha fet de les emissions pestilents de la fàbrica de frens Tenneco un dels seus cavalls de batalla. Emissions que han provocat que la Guàrdia Urbana de Badalona aixequés a l’abril dues actes per episodis de pudors: "Celebrem que l’ajuntament doni inici al procés que desembocarà en la redacció de l’ordenança, continuarem fent pressió perquè així sigui", assegura la presidenta de l’entitat, Silvia Jordán, a aquest diari.

El moviment del consistori badaloní és pioner entre les grans ciutats catalanes en el sentit que no hi ha cap normativa a nivell europeu, estatal o autonòmic que limiti i sancioni la contaminació odorífera.

Notícies relacionades

El problema rau en el fet que les corporacions locals no disposen del coneixement ni dels recursos necessaris per emprendre una ordenança tan tècnica com la de pudors. Per això la Diputació de Barcelona, mobilitzada per les peticions d’assessorament i informació rebudes de part de múltiples municipis de la província, va decidir elaborar el model d’ordenança, a disposició dels ajuntaments de la demarcació, "transitant així per un territori nou", tal com descrivia el diputat d’Acció Climàtica de l’ens supramunicipal, Marc Serra, a aquest mitjà. Així, l’anunci de Badalona deixa clar que es fa del tot necessari redactar una ordenança que permeti a l’ajuntament dotar-se d’un instrument jurídic, i alhora tècnic, en matèria de control i inspecció de contaminació odorífera".

Després de la publicació del model aquesta primavera, la primera presa de contacte de la Diputació amb els municipis interessats en la nova ordenança es va produir fa un mes. Fins al moment, únicament l’Ajuntament de Vidreres disposa d’una ordenança d’aquest tipus (aprovada el gener del 2024) basada en el text elaborat per la Diputació. Sis ajuntaments més han realitzat consultes formals per acabar adoptant el marc regulatori a les seves localitats. Es tracta de Viladecans, el Prat de Llobregat, Santa Margarida i els Monjos, Manlleu, Masquefa i Gualba.