PLATJA DEL LITORAL

Dos nous cables posen en risc la reobertura de la platja de Sant Adrià

Tot i que el ministeri la descontamini abans, la instal·lació dels cables el 2025 remourà la sorra i farà emergir de nou les substàncies nocives que havien obligat a tancar-la el 2021.

Dos nous cables posen en risc la reobertura de la platja de Sant Adrià
3
Es llegeix en minuts
Gerardo Santos
Gerardo Santos

Ubicada/t a Badalona, Santa Coloma, Mataró, Martorell, Esplugues i Vilanova i la Geltrú

ver +

La contaminada platja del Litoral de Sant Adrià de Besòs acollirà dos nous cables de fibra òptica submarins, anomenats Oryx i Medusa, que acompanyaran els altres dos que ja van arribar el 2022. Aquest tram de costa, entre la desembocadura del riu i l’antiga central de les Tres Xemeneies, està tancat al públic des del maig del 2021. Després de remoure’s la sorra durant la construcció de les instal·lacions necessàries per endollar aquells primers cables de dades es va detectar que metalls pesants potencialment cancerígens havien emergit a menys de 80 centímetres de la superfície.

De fet, l’empresa encarregada de la instal·lació dels cables, AFR-IX Telecom, assenyala en la petició dels permisos necessaris per a les futures obres que, a encàrrec seu, es va analitzar el terra el 2021 per detectar contaminants en un escenari en què la platja era utilitzada per un nen. Els càlculs van indicar que "el risc cancerigen per a la salut d’aquest usuari era inadmissible, a causa principalment del risc derivat de la ingestió accidental i del contacte directe amb la sorra". El Ministeri de Transició Ecològica va iniciar la descontaminació de la zona a finals d’abril del 2023, però pocs mesos després el temporal Ciarán es va empassar la sorra neta i va fer aflorar de nou els contaminants. Ara, la pròxima arribada de dos nous cables torna a comprometre la reobertura de la platja del Litoral, pendent d’una segona purificació per part del ministeri.

"La instal·lació dels cables no afectaria els treballs de descontaminació previstos pel ministeri", afirma el regidor delegat de Medi Ambient de l’Ajuntament de Sant Adrià, José Antonio Gras. A priori el calendari li dona la raó, ja que els cables arribaran a finals del 2025, i l’alcaldessa de Sant Adrià, Filo Cañete, va indicar que la descontaminació podria començar a finals d’aquest juliol. Ara bé, fins i tot quedant abans descontaminada la platja, el moviment de terres necessari per rebre Medusa i Oryx tornarà a remoure la sorra, que en profunditat continuarà contaminada: "Ens preocupa l’arribada dels cables, les obres del ministeri no seran integrals, retiraran sorra contaminada fins als 80 centímetres", adverteix Gras.

Aportació de sorres

S’obriran rases, que després seran tapades, per poder accedir a l’anomenat peu de formigó, o el que és el mateix, la infraestructura soterrada a la sorra on els cables s’endollen. En aquest sentit, i per minimitzar els riscos, el regidor Gras explica que AFR-IX es va comprometre amb l’ajuntament a prendre diverses mesures: "Posaran sorres de nova aportació, al marge que les que quedin estiguin netes o alterades." De ser així, tampoc queda clar d’on sortiria la sorra, més encara en un context en què el litoral metropolità ha perdut el 20% de superfície en un any i que bona part dels municipis de l’àrea de Barcelona demanen, en va, l’aportació extraordinària de sorra al Ministeri de Transició Ecològica.

"No teníem coneixement, fins que el Departament de Territori va publicar l’anunci, que l’empresa havia fet la petició de concessió per instal·lar dos cables més. Sabíem que n’havien d’arribar més, però no quan", s’escuda el regidor, que assumeix que, si no es compleixen les mesures acordades amb AFR-IX, "no es comprometrà la reobertura de la platja, sabent a més que tot estarà controladíssim, que l’Agència Catalana de Residus hi estarà a sobre, ja que té les competències, i que les actuacions seran específiques i en un terreny delimitat".

Notícies relacionades

Una vegada s’instal·lin els dos nous cables, quedaran quatre connexions disponibles més a l’estació de Sant Adrià. Tot i que no està confirmat que acabin arribant tots, el regidor avança que s’aprofitaran les obres d’instal·lació d’Oryx i Medusa per realitzar una actuació que permeti evitar remoure més sorra en el futur.

L’empresa ha preferit no fer cap valoració a aquest mitjà sobre l’arribada dels cables, sobre la possible contaminació que les obres puguin fer emergir a la superfície o sobre la denúncia (arxivada recentment) que l’Ajuntament de Sant Adrià els va posar el novembre del 2023, en què els acusava de ser els responsables de la contaminació de la platja del Litoral. Tampoc l’ajuntament ha volgut valorar el sobreseïment de la causa que pesava contra AFR-IX.