TURISME
BCN obre expedient als pisos turístics de luxe de la Casa Oller
L’ajuntament ha fet dues inspeccions i mira de certificar el presumpte lloguer il·legal de dues vivendes, que els veïns demostren amb proves.
Fachada de la Casa Oller, en Gran Via con Roger de Llúria. /
Barcelona no està disposada a permetre que noves plataformes d’allotjament de luxe que no es publiciten obertament acabin sent un colador per explotar pisos turístics sense llicència. L’ajuntament ha incoat dos expedients pels dos habitatges d’alt standing situats a la cotitzada Casa Oller de la Gran Via, 658, on els veïns van denunciar a través d’EL PERIÓDICO i davant el consistori, la Generalitat i els Mossos, les presumptes irregularitats que comet el seu propietari al llogar-los per nits i a preus estratosfèrics.
Concretament, l’ajuntament ha obert els dos expedients pels pisos 3r 2a i 2n 2a de la Casa Oller, rehabilitada integralment fa tres anys i la comercialització dels qual es va filtrar per crear una comunitat molt exclusiva i que combregués amb el valor patrimonial de la finca, teòricament sense finalitats especuladores. Tècnics municipals van fer una primera inspecció a principis de juliol, tot i que no van aconseguir accedir als pisos al no haver-hi ningú en aquell moment. Aquesta setmana s’ha intentat una altra inspecció però les turistes no han permès l’accés, de manera que el consistori continua sense poder certificar l’activitat. A la finca no hi ha llicències turístiques.
Afegeixen que davant la dificultat que propietaris o viatgers permetin l’accés quan es tracta d’una activitat sense llicència, el consistori continuarà programant les inspeccions. Es dona la circumstància que la plataforma que les comercialitza, Exclusive Resorts, ha retirat les seves fitxes de la seva web pública, tot i que les continua contractant per via privada, com mostra la contínua desfilada de viatgers que acredita la comunitat. Aquest operador no ha volgut respondre a les preguntes d’aquest diari.
Plataforma exclusiva
La trampa per la qual fins ara s’han destinat a l’ús turístic consisteix que el propietari, que resideix als EUA, les va adquirir per al suposat ús dels integrants d’una societat, tot i que va cedir la seva gestió a l’esmentada exclusiva plataforma, a la qual només tenen accés uns 4.500 membres que paguen altes quotes i poden utilitzar els immobles per a ells o els seus amics i familiars. Però per cada nit d’allotjament reservada paguen 1.700 euros. Les contractacions es fan sobretot des dels Estats Units.
Notícies relacionadesLa propietat, a través dels seus advocats, es defensa afirmant que el seu mode d’allotjament és legal. Però des del districte de l’Eixample apunten que malgrat que es "justifiqui o empari l’activitat dient que el lloguer està destinat a un col·lectiu de persones o empresa, per a l’ajuntament això continuaria incomplint la normativa i es considerarien HUT sense llicència".
No obstant, el consistori ha de provar la seva activitat abans de qualsevol sanció, malgrat la documentació detallada que han recollit els veïns. Un dels elements que més inquieten la comunitat és que aquesta via d’allotjaments per a membres i amics, els eximeix d’haver de registrar les seves dades d’identitat durant la seva estada, de manera que poden allotjar-s’hi anònimament tota mena de viatgers. Per aquest motiu, els veïns han presentat denúncies contra la propietat i l’administrador davant els Mossos, partint de la llei de seguretat ciutadana.
- De l’avís a Vinícius a la filtració al City
- El temporal descarrega a València i Albacete i causa set desapareguts
- LA GALA DE LA PILOTA D'OR ¿Com es va blindar Aitana Bonmatí?
- Mapes Aquesta és la zona zero de València on ha colpejat la pitjor dana del segle
- Begoña Gómez, imputada per apropiació indeguda i intrusisme