8,9 milions de pressupost

La Ciutadella inicia una gran reforma en 11 de les 14 hectàrees

La intervenció es dividirà en diverses fases per escalonar el tancament d’espais del parc. L’última actuació serà la reforma de l’edifici de l’Umbracle. 

La Ciutadella inicia una gran reforma en 11 de les 14 hectàrees
2
Es llegeix en minuts
Gisela Macedo
Gisela Macedo

Periodista

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El parc de la Ciutadella de Barcelona acaba d’iniciar una gran obra de reforma que afectarà pràcticament tot el recinte i que comportarà, com a mínim, un any i mig de tancaments d’alguns dels seus espais més emblemàtics. El projecte de renovació, que compta amb un pressupost de 8,9 milions (4,3 provenen dels fons europeus Next Generation i 4,5, de l’ajuntament), el va presentar ahir l’alcalde, Jaume Collboni. L’obra afectarà 11 de les 14 hectàrees verdes del parc.

En els últims anys, aquest parc ha sigut escenari de diverses actuacions de renovació per impulsar la Ciutadella del Coneixement, una estratègia científica i urbanística que convertirà el parc de la Ciutadella i el seu entorn en un centre de divulgació científica. Per aconseguir-ho s’han realitzat tasques per preservar i restaurar algunes zones del parc, com l’Hivernacle, reinaugurat.

A causa de la magnitud de la intervenció, es dividirà en fases per escalonar el tancament d’espais. L’última actuació de totes serà la reforma de l’edifici de l’Umbracle.

Les principals actuacions previstes tenen a veure amb el sistema de drenatge i circulació d’aigua del parc. Amb aquesta finalitat, es permeabilitzarà el terra de tot el sector central, es milloraran els pendents i es faran pous de grava que permetran infiltrar l’aigua de la pluja cap al subsol. L’objectiu és que, en cas de pluja intensa, no s’acumuli aigua a la superfície que generi grans bassals i, alhora, que l’aigua es pugui aprofitar.

Relacionat amb els usos de l’aigua, també està previst millorar els dipòsits d’aigua freàtica del parc, una actuació que permetrà consolidar el reg en tot l’espai verd i que suposa un estalvi d’aigua potable. Les intervencions inclouen, a més, la renovació d’una part del sistema de clavegueram amb l’adequació de les reixetes de captació d’aigua.

El llac i la cascada

També es veuran afectades l’emblemàtica gran cascada i el llac del parc, escenaris on nombrosos turistes s’aturen per fotografiar-se, i que es mantindran tancats temporalment. Les obres a la cascada serviran per millorar-ne la filtració, depuració i tractament de la qualitat de l’aigua. Al llac, les obres seran per millorar la recirculació, la impermeabilització, filtració, depuració i tractament de la qualitat de l’aigua. A més, s’intervindrà per millorar la font del monument a Picasso i s’actualitzaran cinc fonts d’aigua potable del parc.

Notícies relacionades

En l’àmbit de la vegetació, una actuació visible serà la renovació dels límits dels parterres i els escocells. Les vores, majoritàriament fetes amb pedra de Montjuïc, es repararan, s’estabilitzaran i se’n substituiran només les peces més deteriorades. També es farà un canvi en la vegetació al plantar espècies que requereixin un menor consum hídric, un "verd més resilient" que resisteixi millor els episodis de sequera, segons va explicar Laia Bonet, primera tinenta d’alcaldia. Quan la majoria de les obres hagin finalitzat, s’iniciarà la reforma de l’edifici de l’Umbracle. Està previst que aquesta intervenció s’iniciï el 2026 i s’acabi el 2027. Comptarà amb un pressupost d’1,5 milions d’euros.

L’Umbracle va ser aixecat entre el 1883 i el 1884 per a l’Exposició Universal del 1888.