Convivència
BCN incorpora 40 agents cívics més de cara a un estiu «intens»
El consistori reforça el cos complementari, que comptarà amb 110 efectius fins a l’octubre, per la celebració de la Copa Amèrica i la previsió d’una gran activitat turística.
La ciutat de Barcelona tindrà 40 agents cívics més aquest estiu per prevenir conflictes al carrer. El govern municipal de Barcelona va anunciar ahir el reforç de tres mesos i mig, arran de la celebració de la Copa Amèrica de Vela a partir del 22 d’agost i la previsió internacional de més activitat turística fins a l’octubre.
La majoria de les incorporacions són a jornada completa, de dilluns a divendres, mentre que deu són contractes a temps parcial per cobrir els caps de setmana, va precisar el consistori. El servei de prevenció, que normalment té 58 treballadors i al juny ja va créixer fins a 70, arribarà temporalment a 110. L’executiu de Jaume Collboni remarca que això «suposa un increment de gairebé el 60% d’efectius a la via pública».
Prevenir conflictes
Tots es destinaran prevenir conflictes de convivència on tradicionalment hi ha més afluència estival, com la Barceloneta i la Sagrada Família. Aquesta temporada el consistori suma la Rambla, el Front Litoral i la Vila Olímpica a les zones prioritàries de patrullatge.
El tinent d’alcaldia de Seguretat i regidor de Ciutat Vella, Albert Batlle, va pronosticar un estiu «especialment intens» i va demanar «un comportament plenament cívic del conjunt de la ciutadania». L’ampliació costa 391.732 euros i s’emmarca en el Pla Endreça, la política transversal del govern barceloní per millorar la seguretat i la neteja a la ciutat.
La dotació d’agents cívics ha sigut molt oscil·lant en els últims deu anys, perquè s’ha adaptat a les necessitats i a la disponibilitat pressupostària de cada moment. Per exemple, destaca el reforç excepcional després del confinament per la covid: l’estiu del 2020 la ciutat va comptar amb 230 agents cívics per lluitar contra les aglomeracions i recordar a la població les mesures bàsiques anticontagis. Llavors la seva tasca es va centrar sobretot als districtes de Sants-Montjuïc, Eixample, Horta-Guinardó, Nou Barris, Sant Andreu i Ciutat Vella.
En canvi, el 2015 hi havia només 25 agents amb les característiques armilles taronges. Més enllà de la quantitat, en certs punts de la ciutat s’han convertit en un puntal. Com al mirador del Turó de la Rovira, on han exercit de punta de llança dels successius intents municipals de domesticar la massificació i els botellons.
Notícies relacionadesEls agents cívics no tenen capacitat de multar ni arrestar, com sí que la té la Guàrdia Urbana, però complementen l’actuació policial a l’atendre en primera instància les situacions compromeses que es trobin. A més, disposen d’una app per advertir altres departaments municipals de les incidències que detecten.
El cos auxiliar el componen empleats contractats per un organisme municipal extern, l’empresa B:SM, que també gestiona el control de parquímetres i altres serveis. El 2023 van dur a terme 380.186 actuacions al carrer a tots els districtes i la ciutadania va puntuar la seva feina amb una nota de 7,36 sobre 10, segons dades municipals. Altres ajuntaments compten també amb aquest recurs o altres de semblants des de fa anys, al ser més flexibles i econòmics que les plantilles policials.
- De l’avís a Vinícius a la filtració al City
- El temporal descarrega a València i Albacete i causa set desapareguts
- LA GALA DE LA PILOTA D'OR ¿Com es va blindar Aitana Bonmatí?
- Mapes Aquesta és la zona zero de València on ha colpejat la pitjor dana del segle
- Begoña Gómez, imputada per apropiació indeguda i intrusisme