BARCELONEJANT

Els dobles dels esportistes

Els dobles dels esportistes
5
Es llegeix en minuts
El Periódico

«Bellingham saludant... ¿¡BELLINGHAM!?». El veus doble fins i tot sense tres copes de més. El vídeo s’ha fet viral a TikTok. L’estrella del Reial Madrid estreny la mà al seu clon entre rialles nervioses. La típica topada incòmoda de pel·li futurista. «¡S’hi assembla més que el seu germà!», va titular el Marca. «El tercer dels Bellingham», ja l’han rebatejat. No es comentava tant una semblança raonable des dels temps de Jordi Pujol i el mestre Yoda.

Els dobles dels esportistes /

Es diu Dani Castilla i viu a Mallorca. Ell també es penja medalles: és campió d’atletisme sub 20. Rècord d’Espanya de 60 metres tanques. Té gairebé un milió de seguidors a les xarxes sense gairebé haver de recórrer a la seva semblança més que raonable. Ser doble de Bellingham no només li serveix per anar deixant boques obertes i fent-se mil fotos pel carrer. Ja l’han començat a contractar les marques més top: li truquen per anar a rodatges d’anuncis com a «doble de cos», així es diu en el món. No és l’únic esportista amb una doble identitat.

Hi ha un món paral·lel ple de clons, com a Star Wars que guanyen diners extres exercint d’estrelles mediàtiques. El que li faltava a Biden per als seus lapsus: una legió de dobles de famosos. Els porta una agència de Barcelona: Filmsport. El seu catàleg de dobles inclou, de moment, Bellingham, Messi, Lewandowski, Pedri, Alexia Putellas, Vinicius, Beckham, Rafa Nadal, Paula Badosa. Ja n’estan buscant un per a Lamine Yamal.

«És una agència de representació de models esportius», diuen Albert Ruiz i Cristina Fajardo, els fundadors de Filmsport. Això significa que els seus models són esportistes de veritat. En porten més de 7.000, calculen. El seu dossier inclou un bon assortiment de dobles oficials i fins i tot coreògrafs esportius.

«Els dobles s’utilitzen moltíssim en gairebé tots els rodatges en què participa un esportista professional», explica l’Albert. El doble és el que fa la feina bruta, sí. «El que ve el dia abans i fa tot l’assaig», detalla la Cristina. «Tot el que són plans llunyans, d’esquena, de perfil, en què no es reconeix gaire la cara, acostumen a ser dobles –afegeix l’Albert–. Per evitar temps de feina als esportistes oficials».

Els solen enviar moltes fotos: «Diuen que m’assemblo a tal famós». Però «una cosa és assemblar-s’hi –els responen– i una altra encaixar-hi amb el cos, també». Tret de Dani-Bellingham i el seu clon de David Beckham (el model Xavi Acero), a la majoria d’aquests dobles no els paren pel carrer. «No són dobles visuals –justifica l’Albert–. Són dobles de cos». Body doubles, igual que al cine. Aquí l’important és que practiquin l’esport del famós al que doblen. Com a Tu cara me suena però en versió esport. Els pentinen igual, els vesteixen igual, es mouen igual rere la pilota. Fins i tot hi ha professionals especialitzats a copiar-los tatuatges temporals.

S’han de mossegar la llengua cada 30 segons. Ni que fossin els guardaespatlles de l’emèrit. La Cristina i l’Albert en saben molt més del que expliquen. Han hagut de firmar molts acords de confidencialitat.

Es van conèixer al camp de l’Europa. Ell era el segon entrenador del juvenil, i llavors també sortia a Ventdelplà. Van acabar vivint junts i muntant l’agència des de casa. Al cap d’un any ja tenien a la base de dades un clon de Messi. Fa 12 anys que treballa amb ells com a doble oficial. A hores d’ara tenen oficina a Gràcia i els demanen de 15 a 30 dobles al mes.

«¿Què fa aquest noi que s’asseembla tant a mi?», va dir al veure’l Lewandowski. Ferran Roca exerceix de doble del davanter del Barça des de fa un any. «¡Ostres, aquest soc jo!», encara se sorprèn al veure algun dels seus anuncis. «Et maquillen, t’afaiten, et posen en situació perquè t’hi assemblis».

«A mi m’agradaria que fessin una pel·lícula de Rafa Nadal», diu al costat Marcos Giraldi. Avui han coincidit tres dobles a l’oficina de Filmsport. El Marcos posa per a la foto amb raqueta de tennis. Ja fa dos anys que va fer el seu primer anunci com a doble de Nadal. Encara hi és, i això que ha de fer veure que és esquerrà. Ha arribat a compartir rodatge amb Federer, recorda encara emocionat. Els va fer la foto el Rafa. També ha fet de doble d’acció d’Alcaraz. Li van haver de tallar els cabells i la barba. «¿Qui ets tu?», li va demanar la seva nòvia.

El Marc acostuma a fer el xafarder a les xarxes socials de Pedri per veure com s’haurà de tallar els cabells. Fa dos anys que Marc Soto es fica a la pell del jugador canari del Barça. «Per ara m’aguanto bé», riu. Ell té 28 anys; Pedri, 21. «Ja veurem com envellim».

Coreografies esportives

Molts es converteixen en dobles oficials. «Quan porten uns quants rodatges i veuen que funcionen i que encaixen, ja ens els demanen directament», explica l’Albert. ¿Es pot un guanyar la vida com a doble? «Si treballes cada setmana...», s’encongeix d’espatlles. «La publicitat és un extra, ben pagat però és un extra».

Notícies relacionades

Dobles a part, ara també estan començant a fer ficció. Han participat en la sèrie de TV3 i Amazon Prime L’Acadèmia i en la nova pel·lícula de Netflix El campeón, amb Dani Rovira. Munten coreografies esportives, assessoren futbolísticament en els guions, fins i tot porten al rodatge futbolistes de veritat perquè els entrenaments que es veuen de fons semblin reals. L’Albert ha sigut molts anys coreògraf de Messi.

Però no tot és futbol. Els demanen tota mena d’esports. «Aquí a Barcelona –justifiquen– hi ha molt rodatge internacional». Cada vegada es visibilitza més –també als anuncis– l’esport femení i el paralímpic, diuen. Tot i que la realitat, en aquest cas, ha costat dècades que superi la ficció.