Reivindicació social
Barcelona dispara l’orgull en una desfilada multitudinària del Pride
El centre de la ciutat es va omplir ahir d’una multitud de carrosses i manifestants. Aquest any, moltes reivindicacions giraven entorn de la necessitat de millorar l’«educació en la diversitat sexoafectiva i de gènere» dels més joves.
"Hem viscut amb tanta repressió que avui és un dia d’alliberament, de festa, de reivindicar que les persones del col·lectiu LGTBI existim i no ens n’anirem", afirmava ahir el brasiler Marcos, un dels milers d’assistents a la marxa del Pride de Barcelona. "És important que se’ns vegi, que la gent sàpiga que no està sola al món, que som molts i que tenim dret a ser com som, malgrat que a la ultradreta no li agradi," al·legava en Mori, un noi trans de 18 anys enmig de la marxa.
Barcelona dispara l’orgull en una desfilada multitudinària del Pride /
Un any més, la festa de l’orgull organitzada pel Pride a Barcelona ha tornat a ser un èxit. La gresca, la música, les disfresses i sobretot i l’alegria han tornat a omplir els carrers de Barcelona. Aquesta vegada al centre de la ciutat, la marxa ha transitat des de plaça d’Universitat fins al passeig Lluís Companys amb desenes de carrosses d’entitats socials, sindicats, partits polítics i comerços. "L’orgull es confon amb exhibicionisme perquè hi va haver tanta repressió, hem viscut tanta repressió, que avui és un dia d’alliberament. Pots ser lliure i com tu desitgis", afegia en Marcos, que aquest any ha sigut el seu primer a l’orgull barceloní.
Amb el focus a l’escola
També en Todor, nascut a Bulgària, però escolaritzat a Catalunya, agraïa l’ambient d’una festa com aquesta. "Al meu país aquesta festa és un perill, si sortim cal fer-ho amb moltíssima seguretat perquè els nazis se’ns tiren a sobre", explicava. Ell, precisament, ja voreja la trentena, però encara no ha pogut abordar la qüestió amb els seus pares. "No parlem del tema a casa per evitar discussions", reconeixia, afligit.
També en Pol i l’Eva, de 24 i 22 anys, han temut, i viscut, el rebuig d’alguns familiars. "Però el que més em sorprèn encara avui és com afecta l’assetjament a l’escola. Ens han insultat a l’institut", deia ella. "A nosaltres, en una escola religiosa, no ens van deixar portar la bandera LGBTI en una excursió", explicava ahir. "Jo no he patit bullying perquè et reprimeixes, et fa por mostrar-te com realment ets", afegia en Pol, que portava la bandera de l’arc de Sant Martí com una capa. "Creixes amb la idea que tot millorarà quan tinguis 18 anys: calles, et reprimeixes perquè no et molestin", reconeixia l’Andrei, de Costa Rica.
Precisament aquest any la marxa del Pride portava el lema "Educació en diversitat sexoafectiva i de gènere: assignatura pendent". El manifest de l’acte, que s’ha llegit davant de l’Arc de Triomf, demana directament a la Generalitat que apliqui mesures i protocols que evitin les agressions contra els nens i adolescents gais, trans, bisexuals i de tot el col·lectiu LGTBI perquè puguin viure lliurement la seva sexualitat sense por ni autocensura. "Estem convençudes que les noves generacions, educades en diversitat afectivosexual i de gènere, crearan una societat més justa, més igualitària i més lliure per a tothom, on els drets de les persones LGTBIQ+ seran defensats per tota la societat en bloc", han reclamat.
Pares compromesos
La María, de 16 anys, ho va viure en la seva pròpia pell fa tres cursos a Sabadell. "Quan anava a primer de l’ESO m’agradava una noia i els nens de la meva classe em feien bullying, se’n reien de mi, m’insultaven", explica durant la marxa. No va ser fins que la seva mare va intervenir que es va aturar el tema. "Cal normalitzar-ho des de petits, soc aquí per defensar els drets de la meva filla", assenyalava la seva mare.
Detingut un home per agredir una dona trans
L’agressió de la passada matinada a una dona trans a La Rambla encara estava present per a molts. "Som aquí per dir a la ultradreta que no ens n’anirem, que no renunciarem als nostres drets, que estimar no és un pecat i que tot i que alguns no vulguin perdre els seus privilegis, sàpiguen que cada vegada som més de cara", responia una altra manifestant.
La Guàrdia Urbana de Barcelona va detenir la passada matinada un home acusat d’un delicte d’odi i lesions menys greus per atacar una dona transsexual a la Rambla, just durant la celebració dels concerts del Pride.
Els fets van passar a dos quarts de tres de la matinada de la nit entre divendres i dissabte, poc després que finalitzessin els espectacles celebrats a la plaça de Catalunya. Va ser llavors quan l’agressor es va acostar a la víctima amb una crossa i va començar a pegar-li amb violència alhora que la insultava. La dona va ser traslladada de manera immediata a un centre mèdic per una possible ruptura d’una pròtesi mamària.
Notícies relacionadesDesprés de donar-se a conèixer els fets, l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, va publicar un missatge a les seves xarxes socials en què no dubtava a condemnar els fets i es comprometia a impulsar una ordenança municipal més severa contra els delictes d’odi i de discriminació a Barcelona. "No farem ni un pas enrere en la defensa de les persones LGTBI+", va voler deixa ben clar Collboni en el seu comunicat.
Per la seva banda, l’Observatori contra la LGTBI-fòbia també va publicar un missatge expressant el seu rebuig dels fets i posant-se a disposició de la víctima. Finalment, el col·lectiu ha recordat que als escenaris del Pride es disposa de punts lila per atendre les víctimes de qualsevol mena de violència.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació
- Exclusiva Mamarazzis Andreu Buenafuente, fitxatge sorpresa d’RTVE
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034