Un pol per a l’impuls de l’economia blava

Responsables de la Unesco viatgen aquesta setmana a la ciutat per definir un centre mundial de cara a desenvolupar una economia oceànica sostenible 

Un pol per a l’impuls de l’economia blava

Irene Vilà

1
Es llegeix en minuts
Glòria Ayuso
Glòria Ayuso

Periodista

Especialista en economia i sostenibilitat, economia blava, transició cap a una economia descarbonitzada.

ver +

El Port Olímpic és el lloc escollit per a la reunió aquesta setmana dels responsables de la Comissió Oceanogràfica Intergovernamental de la UNESCO amb l’Ajuntament per definir la creació a la ciutat d’un centre internacional dedicat al desenvolupament i a la divulgació de l’economia blava.

El lloc de reunió no és fútil: precisament, una possibilitat que s’estudia és que el Port Olímpic aculli aquesta seu. En aquests moments, hi ha espai entre els locals dedicats a l’economia blava. L’Ajuntament ha treballat perquè aquest lloc sigui el principal pol econòmic del sector a la capital catalana. Barcelona va presentar a l’abril la seva candidatura, durant l’obertura de la Conferència del Decenni de l’Oceà.

Feina conjunta

No obstant, des del consistori no es volen avançar els esdeveniments. "Està tot per definir", assegura la directora d’Innovació de Barcelona Activa, Anna Majó, que insisteix que es tracta d’un centre les característiques del qual es treballaran entre juliol i novembre i que ha d’obtenir el suport de la Unesco. Un suport que, d’altra banda, es dona per fet, ja que la ciutat ha mostrat des d’un inici el seu interès i proactivitat, una postura que ha sigut molt ben rebuda des de l’organització, amb la que es treballa de manera conjunta. Fins al novembre, està previst configurar tots els aspectes de com ha de ser aquest centre.

Notícies relacionades

Tal com estableixen les bases, es tracta d’un centre col·laborador del Decenni de l’Oceà de la UNESCO que s’ha de centrar en el quart dels seus deu desafiaments: desenvolupar una economia oceànica sostenible i equitativa. L’objectiu és "generar coneixements, recolzar la innovació i desenvolupar solucions per al desenvolupament equitatiu i sostenible de l’economia oceànica en condicions ambientals, socials i climàtiques canviants". La difusió d’aquest repte i l’impuls d’aquest propòsit seria la tasca a desenvolupar des de Barcelona.

Un dels aspectes bàsics que s’han detectat és el necessari finançament i col·laboració del sector privat per a una economia oceànica sostenible. En aquesta línia, Barcelona porta a terme una intensa activitat centrada en la col·laboració publicoprivada, fruit de les estratègies de l’Ajuntament, la Generalitat i del Port de Barcelona.